Czekolada w ciąży jest całkowicie bezpieczna do jedzenia dla większości ciężarnych kobiet – oczywiście, gdy jest spożywana z umiarem. W rzeczywistości istnieją dowody na to, że jedzenie czekolady w ciąży może mieć pozytywny wpływ na nastrój, a także obniżyć ryzyko stanu przedrzucawkowego i nadciśnienia ciążowego.
W artykule dowiesz się:
Czy mogę jeść czekoladę w ciąży?
Czekolada jest całkowicie bezpieczna do spożycia w czasie ciąży, o ile mówimy o kilku kawałkach, a nie o paru całych tabliczkach. Jak większość rzeczy w życiu, umiar ogólnie jest w dużej mierze dobrą zasadą.
Czekolada nie tylko wspaniale smakuje i przegania drobne smuteczki występujące w ciąży, ale w naturalny sposób chroni też serce oraz może działać przeciwnowotworowi, dostarczając wystarczającą ilość ważnych makroelementów oraz wytwarzając przeciwutleniacze zmniejszające stres, który może prowadzić do powikłań w czasie ciąży i chorób układu rozrodczego – w dużym stopniu ze względu na zawartość flawonoli.
Spożywanie gorzkiej czekolady wpływa pozytywnie na pracę mózgu, rozjaśnia umysł, poprawia koncentrację, pamięć, wspomaga myślenie. Eliminuje kłopoty z zaśnięciem, dlatego jest świetnym lekarstwem dla osób cierpiących na bezsenność. Sięganie po gorzką czekoladę zalecane jest osobom, u których występuje skłonność do infekcji dróg moczowych.
Przeczytaj: Czy można jeść nutellę w ciąży?
Gorzka czekolada filtruje nerki i działa moczopędnie – a badania dowodzą także, że gorzka czekolada łagodzi kaszel, dlatego warto po nią sięgać także w okresie przeziębienia.
Czekolada w ciąży a ostrożność!
Niestety jedzenie czekolady w ciąży ma też ciemne strony i nie możemy delektować się nią bezkarnie… zwłaszcza jeśli jemy dla dwojga. Zarówno przyszłe mamy, jak i ich rozwijające się maleństwa mogą skorzystać z dobrodziejstw kakao, ale brak umiaru grozi poważnymi konsekwencjami dla obojga. Jaka ilość jest wskazana? Jakie właściwości kryje w sobie czekolada? I kiedy powinnyśmy zachować szczególną ostrożność?
Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety, u których stwierdzono zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej. W przypadku nietolerancji glukozy zaniedbania dietetyczne mogą prowadzić nawet do śmierci dziecka. Zapytaj lekarza prowadzącego lub dietetyka, czy w ogóle możesz jeść czekoladę.
Przeczytaj także: Jak zmniejszyć łaknienie i ograniczyć apetyt na słodycze? – słodkie zachcianki
Ile mogę bezpiecznie zjeść czekolady w ciąży?
Codzienne spożywanie około 30 g czekolady w czasie ciąży może korzystnie wpłynąć na wzrost i rozwój płodu. Wskazana dzienna dawka to jedna, dwie kostki czekolady, których, z racji kalorii i tłuszczu, nie należy przekraczać. Ostrożność powinny zachować osoby ze skłonnością do alergii, bowiem kakao może wywołać uczulenie.
Czekolada jedzona w ciąży na nadciśnienie?
Nadciśnienie jest jednym z czynników ryzyka poprzedzającym wystąpienie stanu przedrzucawkowego, czyli zespołu objawów chorobowych, które bardzo często wymuszają przedwczesny poród i mogą stanowić zagrożenie życia dziecka, a także prowadzić do ciężkich powikłań u matki.
W ziarnach kakao znajduje się teobromina, substancja pobudzająca czynność serca oraz rozszerzającą naczynia krwionośne. Przypuszcza się, że może dzięki temu obniżać ciśnienie tętnicze, choć według ostatnich doniesień takie działanie czekolady należy w większym stopniu przypisywać flawonoidom, również występującym w kakao.
Gorzka czekolada jedzona w ciąży nie tylko obniża stres
Zwykło się mówić, że gorzka czekolada jest najbardziej wartościową z czekolad a sięganie po nią jest jak najbardziej wskazane i to z wielu przyczyn. Wiele osób ceni ją za wykwintny smak oraz za fakt, iż poprawia humor tymczasem kryje w sobie mnóstwo zalet, także tych wpływających na poprawę naszego zdrowia.
Polifenole zawarte w gorzkiej czekoladzie uspokajają, poprawiają nastrój w ciąży, rozjaśniają umysł i zwiększają poczucie zadowolenia. Dodatkowo, zawarty w czekoladzie magnez reguluje przewodnictwo nerwowe, a cynk i selen zwiększają wydzielanie tzw. hormonu szczęścia, który może pozytywnie wpływać na twoje huśtawki nastroju w ciąży.
Wszelkiego rodzaju niedobory składników odżywczych są niekorzystne dla rozwijającego się płodu i zdrowia matki, ale właściwy poziom żelaza i magnezu wydaje się szczególnie istotny dla prawidłowego przebiegu ciąży.
Zawarte w ziarnie kakaowym antyoksydanty zwalczają wolne rodniki hamując tym samym proces starzenia się skóry oraz rozwój wielu chorób, w tym serca oraz nowotworów.
Skutki niedoboru żelaza to między innymi utrata energii, zmniejszenie odporności i większa podatność na infekcje ciążowe, a także zwiększone ryzyko poronienia i przedwczesnego porodu. Z kolei przedłużający się niedobór magnezu może prowadzić do gestrozy i zatrucia ciążowego, przedwczesnego porodu i niskiej masy urodzeniowej.
Spożywanie gorzkiej czekolady wpływa pozytywnie na pracę mózgu, rozjaśnia umysł, poprawia koncentrację, pamięć, wspomaga myślenie. Eliminuje kłopoty z zaśnięciem, dlatego jest świetnym lekarstwem dla osób cierpiących na bezsenność.
Gorzka czekolada zawiera w sobie pokaźną porcję magnezu, żelaza, potasu, węglowodanów, za to małą ilość cukru. Skład ten sprawia, że spożywając ją otrzymujemy energię, która z pewnością nie tylko poprawia nastrój, ale i stawia na nogi.
Ziarna kakaowe są źródłem flawonoidów, które są naturalnymi substancjami zwalczającymi zły cholesterol, chroniąc organizm przed miażdżycą i nowotworami. Zapobiegają też wystąpieniu infekcji, regulują napięcie mięśni oraz naczyń krwionośnych dbając o to, by płytki krwi nie przykleiły się, co doprowadzić mogłoby do powstania zakrzepów lub udaru mózgu.
Ile kofeiny jest w czekoladzie?
Na szczęście zawartość kofeiny w czekoladzie jest niewielka w porównaniu z innymi produktami spożywczymi. Czekolada jest wysokokaloryczna i pełna cukru. Zaleca się maksymalnie spożycie około – 200 mg kofeiny każdego dnia, więc warto mieć to na uwadze jedząc dość regularnie czekoladę w ciąży.
Należy pamiętać, że najcenniejszym źródłem dobroczynnych składników w czekoladzie jest kakao w proszku, bez cukru i innych dodatków, a jeśli już nie możemy oprzeć się czekoladzie, wybierajmy dobrej jakości czekoladę gorzką o wysokiej zawartości kakao (powyżej 70%).
Przybliżona ilość kofeiny w czekoladzie to:
- w 50 gramach tabliczki gorzkiej czekolady jest około 50 mg kofeiny,
- w 100 gramach tabliczki mlecznej czekolady: około 25 mg kofeiny,
- biała czekolada nie zawiera kofeiny.
Rodzaj czekolady spożywanej w czasie ciąży ma znaczenie. Ciemna czekolada zawiera prawie trzykrotnie więcej kofeiny niż mleczna czekolada. Jeśli w ciągu dnia wypiłaś już dwie filiżanki kawy to duża porcja czekolady przekroczy zalecaną ilość kofeiny.
Spożywanie dużych ilości kofeiny zawartej w czekoladzie może skutkować wystąpieniem niską masą urodzeniową dzieci, podczas gdy w skrajnych przypadkach jej zbyt duża ilość może również spowodować poronienie.
Ale w rozsądnych ilościach czekolada jest cudownym, bezpiecznym smakołykiem, dzięki któremu można zaspokoić głód słodyczy w ciąży.