Strona główna » Odżywianie » Odżywianie w ciąży » Czekolada w ciąży – czy można ją jeść? Biała, ciemna, gorzka a może mleczna?

Czekolada w ciąży – czy można ją jeść? Biała, ciemna, gorzka a może mleczna?

czekolada w ciążyCzekolada w ciąży jest całkowicie bezpieczna do jedzenia dla większości ciężarnych kobiet – oczywiście, gdy jest spożywana z umiarem. W rzeczywistości istnieją dowody na to, że jedzenie czekolady w ciąży może mieć pozytywny wpływ na nastrój, a także obniżyć ryzyko stanu przedrzucawkowego i nadciśnienia ciążowego.

Czy mogę jeść czekoladę w ciąży?

Czekolada jest całkowicie bezpieczna do spożycia w czasie ciąży, o ile mówimy o kilku kawałkach, a nie o paru całych tabliczkach. Jak większość rzeczy w życiu, umiar ogólnie jest w dużej mierze dobrą zasadą.

Czekolada nie tylko wspaniale smakuje i przegania drobne smuteczki występujące w ciąży, ale w naturalny sposób chroni też serce oraz może działać przeciwnowotworowi, dostarczając wystarczającą ilość ważnych makroelementów oraz wytwarzając przeciwutleniacze zmniejszające stres, który może prowadzić do powikłań w czasie ciąży i chorób układu rozrodczego – w dużym stopniu ze względu na zawartość flawonoli.

Spożywanie gorzkiej czekolady wpływa pozytywnie na pracę mózgu, rozjaśnia umysł, poprawia koncentrację, pamięć, wspomaga myślenie. Eliminuje kłopoty z zaśnięciem, dlatego jest świetnym lekarstwem dla osób cierpiących na bezsenność. Sięganie po gorzką czekoladę zalecane jest osobom, u których występuje skłonność do infekcji dróg moczowych.

Wpływ czekolady na organizm kobiety ciężarnej i rozwijającego się płodu.

Przede wszystkim, warto podkreślić, jak czekolada wpływa na samopoczucie kobiety ciężarnej. Dzięki zawartości fenetyloaminy – naturalnego związku chemicznego wywołującego uczucie radości i euforii, czekolada może pomóc w walce z ciążową depresją. Tym samym, spożywanie czekolady w ciąży może przynieść korzyści nie tylko dla ciała, ale także dla psychiki przyszłej mamy.

Poza tym, warto zwrócić uwagę na to, jak spożywanie czekolady wpływa na rozwijający się płód. Składniki odżywcze zawarte w czekoladzie, takie jak magnez czy przeciwutleniacze, mogą korzystnie wpływać na rozwój dziecka. Warto jednak pamiętać, że nadmiar cukru, który jest obecny szczególnie w mlecznej czekoladzie w ciąży, może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak cukrzyca ciążowa.

W kontekście wpływu czekolady na organizm kobiety ciężarnej, warto także wspomnieć o jej zdolności do obniżania ciśnienia krwi. Flawonoidy zawarte w czekoladzie, a szczególnie w jej gorzkiej odmianie, mogą pomóc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi, co jest niezwykle ważne dla zdrowia zarówno mamy, jak i rozwijającego się dziecka.

Podsumowując, czekolada w ciąży może być zarówno przyjacielem, jak i wrogiem. Wszystko zależy od rodzaju czekolady i ilości jej spożycia. Pamiętajmy, że gorzka czekolada jest zdrowszym wyborem, a jej spożycie powinno odbywać się z umiarem. Z drugiej strony, mleczna czekolada w ciąży powinna być spożywana rzadziej ze względu na wysoką zawartość cukru.

Gorzka czekolada filtruje nerki i działa moczopędnie – a badania dowodzą także, że gorzka czekolada łagodzi kaszel, dlatego warto po nią sięgać także w okresie przeziębienia.

Czekolada a zapotrzebowanie na składniki odżywcze w ciąży.

Podczas ciąży zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze wzrasta, co powoduje, że wiele kobiet poszukuje zdrowych źródeł tych składników. Gorąca czekolada w ciąży może być nie tylko smacznym, ale również pożywnym napojem, pod warunkiem, że została przygotowana z czekolady gorzkiej o wysokiej zawartości kakao i niewielkiej ilości cukru, dostarczając jednocześnie pewnej ilości magnezu i żelaza, które są kluczowe w tym okresie.

Czekolada zawiera również małe ilości innych składników mineralnych, takich jak potas i fosfor, które odgrywają ważną rolę w utrzymaniu zdrowia przyszłej mamy. Jednak nie powinna być traktowana jako główne źródło tych minerałów, a raczej jako dodatek do zrównoważonej diety, mający na celu zaspokojenie okazjonalnego apetytu na coś słodkiego.

Przyszłe mamy powinny jednak pamiętać o ograniczeniu spożycia napojów zawierających kofeinę, a gorąca czekolada w ciąży może zawierać jej niewielkie ilości. Dlatego warto wybierać produkty o niższej zawartości tego składnika i spożywać je w umiarkowanych ilościach, aby nie przekroczyć zalecanego dziennego limitu kofeiny.

Czekolada w ciąży a ostrożność!

kostki czekoladyNiestety jedzenie czekolady w ciąży ma też ciemne strony i nie możemy delektować się nią bezkarnie… zwłaszcza jeśli jemy dla dwojga. Zarówno przyszłe mamy, jak i ich rozwijające się maleństwa mogą skorzystać z dobrodziejstw kakao, ale brak umiaru grozi poważnymi konsekwencjami dla obojga. Jaka ilość jest wskazana? Jakie właściwości kryje w sobie czekolada? I kiedy powinnyśmy zachować szczególną ostrożność?

Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety, u których stwierdzono zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy ciążowej. W przypadku nietolerancji glukozy zaniedbania dietetyczne mogą prowadzić nawet do śmierci dziecka. Zapytaj lekarza prowadzącego lub dietetyka, czy w ogóle możesz jeść czekoladę.

Bardzo słodkie czekolady obejmują białą czekoladę i batony. Ogólnie rzecz biorąc, im ciemniejsza czekolada, tym mniej zawiera cukru.

Przeczytaj także: Jak zmniejszyć łaknienie i ograniczyć apetyt na słodycze? – słodkie zachcianki

 

 

Ile mogę bezpiecznie zjeść czekolady w ciąży?

Codzienne spożywanie około 30 g czekolady w czasie ciąży może korzystnie wpłynąć na wzrost i rozwój płodu. Wskazana dzienna dawka to jedna, dwie kostki czekolady, których, z racji kalorii i tłuszczu, nie należy przekraczać. Ostrożność powinny zachować osoby ze skłonnością do alergii, bowiem kakao może wywołać uczulenie.

Nadciśnienie ciążowe jest definiowane jako skurczowe ciśnienie krwi 140 mm Hg lub więcej lub rozkurczowe ciśnienie krwi 90 mm Hg lub więcej po 20. tygodniu ciąży.

Czekolada jedzona w ciąży na nadciśnienie?

Nadciśnienie jest jednym z czynników ryzyka poprzedzającym wystąpienie stanu przedrzucawkowego, czyli zespołu objawów chorobowych, które bardzo często wymuszają przedwczesny poród i mogą stanowić zagrożenie życia dziecka, a także prowadzić do ciężkich powikłań u matki.

Z przeprowadzonych badań wynika, że kobiety, które w trakcie ciąży regularnie spożywają niewielką ilość czekolady, narażone są na 50% mniejsze ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego.

W ziarnach kakao znajduje się teobromina, substancja pobudzająca czynność serca oraz rozszerzającą naczynia krwionośne. Przypuszcza się, że może dzięki temu obniżać ciśnienie tętnicze, choć według ostatnich doniesień takie działanie czekolady należy w większym stopniu przypisywać flawonoidom, również występującym w kakao.

Gorzka czekolada jedzona w ciąży nie tylko obniża stres

Zwykło się mówić, że gorzka czekolada jest najbardziej wartościową z czekolad a sięganie po nią jest jak najbardziej wskazane i to z wielu przyczyn. Wiele osób ceni ją za wykwintny smak oraz za fakt, iż poprawia humor tymczasem kryje w sobie mnóstwo zalet, także tych wpływających na poprawę naszego zdrowia.

gorzka czekolada w ciążyPolifenole zawarte w gorzkiej czekoladzie uspokajają, poprawiają nastrój w ciąży, rozjaśniają umysł i zwiększają poczucie zadowolenia. Dodatkowo, zawarty w czekoladzie magnez reguluje przewodnictwo nerwowe, a cynk i selen zwiększają wydzielanie tzw. hormonu szczęścia, który może pozytywnie wpływać na twoje huśtawki nastroju w ciąży.

Codzienne spożywanie niewielkiej ilości gorzkiej czekolady w ciąży, począwszy od pierwszego trymestru, poprawia przepływ krwi do płodu. Dietetycy zalecają spożywanie gorzkiej czekolady z orzechami lub owocami, która dostarczy organizmowi tłuszczów roślinnych oraz antyoksydantów. Najbardziej dogodną porą jedzenia jest okres poobiedni, kiedy to zwykliśmy spożywać ciężkostrawne dania – poprawi to wydzielanie żółci, która wspomaga proces trawienia tłuszczów.

Wszelkiego rodzaju niedobory składników odżywczych są niekorzystne dla rozwijającego się płodu i zdrowia matki, ale właściwy poziom żelaza i magnezu wydaje się szczególnie istotny dla prawidłowego przebiegu ciąży.

Zawarte w ziarnie kakaowym antyoksydanty zwalczają wolne rodniki hamując tym samym proces starzenia się skóry oraz rozwój wielu chorób, w tym serca oraz nowotworów.

Skutki niedoboru żelaza to między innymi utrata energii, zmniejszenie odporności i większa podatność na infekcje ciążowe, a także zwiększone ryzyko poronienia i przedwczesnego porodu. Z kolei przedłużający się niedobór magnezu może prowadzić do gestrozy i zatrucia ciążowego, przedwczesnego porodu i niskiej masy urodzeniowej.

Spożywanie gorzkiej czekolady wpływa pozytywnie na pracę mózgu, rozjaśnia umysł, poprawia koncentrację, pamięć, wspomaga myślenie. Eliminuje kłopoty z zaśnięciem, dlatego jest świetnym lekarstwem dla osób cierpiących na bezsenność.

Gorzka czekolada zawiera w sobie pokaźną porcję magnezu, żelaza, potasu, węglowodanów, za to małą ilość cukru. Skład ten sprawia, że spożywając ją otrzymujemy energię, która z pewnością nie tylko poprawia nastrój, ale i stawia na nogi.

Ziarna kakaowe są źródłem flawonoidów, które są naturalnymi substancjami zwalczającymi zły cholesterol, chroniąc organizm przed miażdżycą i nowotworami. Zapobiegają też wystąpieniu infekcji, regulują napięcie mięśni oraz naczyń krwionośnych dbając o to, by płytki krwi nie przykleiły się, co doprowadzić mogłoby do powstania zakrzepów lub udaru mózgu.

Ile kofeiny jest w czekoladzie?

Na szczęście zawartość kofeiny w czekoladzie jest niewielka w porównaniu z innymi produktami spożywczymi. Czekolada jest wysokokaloryczna i pełna cukru. Zaleca się maksymalnie spożycie około – 200 mg kofeiny każdego dnia, więc warto mieć to na uwadze jedząc dość regularnie czekoladę w ciąży.

Należy pamiętać, że najcenniejszym źródłem dobroczynnych składników w czekoladzie jest kakao w proszku, bez cukru i innych dodatków, a jeśli już nie możemy oprzeć się czekoladzie, wybierajmy dobrej jakości czekoladę gorzką o wysokiej zawartości kakao (powyżej 70%).

Przybliżona ilość kofeiny w czekoladzie to:

  • w 50 gramach tabliczki gorzkiej czekolady jest około 50 mg kofeiny,
  • w 100 gramach tabliczki mlecznej czekolady: około 25 mg kofeiny,
  • biała czekolada nie zawiera kofeiny.

Rodzaj czekolady spożywanej w czasie ciąży ma znaczenie. Ciemna czekolada zawiera prawie trzykrotnie więcej kofeiny niż mleczna czekolada. Jeśli w ciągu dnia wypiłaś już dwie filiżanki kawy to duża porcja czekolady przekroczy zalecaną ilość kofeiny.

Spożywanie dużych ilości kofeiny zawartej w czekoladzie może skutkować wystąpieniem niską masą urodzeniową dzieci, podczas gdy w skrajnych przypadkach jej zbyt duża ilość może również spowodować poronienie.

Ale w rozsądnych ilościach czekolada jest cudownym, bezpiecznym smakołykiem, dzięki któremu można zaspokoić głód słodyczy w ciąży.