Strona główna » Odżywianie » Odżywianie w ciąży » Pietruszka w ciąży – czy można ją jeść ? Bezpieczna czy nie?

Pietruszka w ciąży – czy można ją jeść ? Bezpieczna czy nie?

pietruszka w ciąży

pietruszka w ciąży

Pietruszka to popularne zioło, które dodaje smaku potrawom. Jego aromat i mocny smak mogą uatrakcyjnić każde danie. Jeśli masz zwyczaj dodawania pietruszki do wszystkiego, co gotujesz, możesz się zastanawiać, czy musisz zrezygnować z tego nawyku, gdy jesteś w ciąży. Dowiedzmy się, czy możesz jeść pietruszkę w czasie ciąży, czy nie.





Czy pietruszka jest bezpieczna podczas ciąży

Pietruszka jest bezpieczna do spożycia w czasie ciąży, ale tylko w niewielkich ilościach, zwykle używanych do gotowania. Natka pietruszki ma bardziej subtelny smak i jest często używana jako dodatek. Pietruszka zawiera dwa aktywne związki zwane mirystycyną i apiolem, które mogą prowadzić do skurczów macicy i poronienia, jeśli są spożywane w dużych lub leczniczych ilościach. Mirystycyna może działać jako słaby stymulant macicy!

Jeśli jednak jesteś przyzwyczajona do dodawania pietruszki do większości swoich potraw, nie musisz z niej całkowicie rezygnować. Zamiast tego możesz skonsultować się z lekarzem na temat odpowiedniej ilości do stosowania w posiłkach. Jej właściwości moczopędne pomagają pozbyć się obrzęków związanych z ciążą!

„Pietruszka zwykle nie prowadzi do poronienia, ale może spowodować przedwczesny poród, jeśli jest spożywana w dużych ilościach. Dlatego ważne jest, aby omówić wszelkie stosowanie suplementów ziołowych z lekarzem lub położną przed zażyciem ich w czasie ciąży.”

Należy również unikać nadmiernego spożycia pietruszki podczas karmienia piersią, ponieważ może to zmniejszyć produkcję mleka.




Pietruszka właściwości i składniki odżywcze

Pietruszka jest dobrym źródłem kilku składników odżywczych, w tym witamin A, C i K. Zawiera również kwas foliowy, żelazo i wapń. Ze względu na zawartość składników odżywczych pietruszka jest czasami nazywana „superżywnością”. Pietruszka była używana od wieków w tradycyjnej medycynie do różnych celów. Uważa się, że ma właściwości moczopędne, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Pietruszka jest również stosowana jako naturalny środek na nieświeży oddech.

Dwie łyżki stołowe (8 gramów) pietruszki zapewniają:

  • Kalorie: 2,
  • Witamina A: 12% referencyjnego dziennego spożycia (RDI),
  • Witamina C: 16% RDI,
  • Witamina K: 154% RDI.

Pietruszka ma niską kaloryczność, ale jest bogata w ważne składniki odżywcze, takie jak witaminy A, K i C.

Witamina A jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który odgrywa kluczową rolę w odporności i zdrowiu oczu. Ponadto jest ważny dla Twojej skóry i może poprawić stan skóry, taki jak trądzik.



Pietruszka jest również doskonałym źródłem witaminy K, składnika odżywczego, który wspomaga zdrowie kości i serca. W rzeczywistości tylko dwie łyżki stołowe (8 gramów) natki pietruszki dostarczają więcej witaminy K niż potrzebujesz w ciągu dnia. Oprócz swojej roli w zdrowiu kości i serca, witamina K jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi, co może pomóc w zapobieganiu nadmiernemu krwawieniu. Dodatkowo pietruszka jest bogata w witaminę C, składnik odżywczy, który poprawia zdrowie serca i jest niezbędny dla układu odpornościowego.

świeża pietruszka w ciaży

Witamina C działa również jako silny przeciwutleniacz, chroniąc komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Co więcej, pietruszka jest dobrym źródłem składników odżywczych: magnezu, potasu, kwasu foliowego, żelaza i wapnia.



Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia pietruszki w czasie ciąży

Czy chcesz wiedzieć, w jaki sposób pietruszka może okazać się korzystna podczas ciąży? Oto niektóre z wielu zalet pietruszki:

  • To cudowne zioło jest bogate w kwas foliowy, który jest niezbędny do rozwoju układu nerwowego dziecka. Zapobiega również wrodzonym wadom.
  • Pietruszka, bogata w witaminę B i witaminę C, pomaga radzić sobie ze stresem oksydacyjnym w czasie ciąży.
  • Obniżona odporność podczas ciąży może powodować częste choroby. Jednak spożywanie pietruszki, która jest bogata w przeciwutleniacze, może utrzymać nienaruszony układ odpornościowy podczas ciąży. Również przeciwutleniacze obecne w pietruszce mogą pomóc w walce z wolnymi rodnikami.
  • Jest bogatym źródłem magnezu i potasu, minerałów, które pomagają zmniejszyć obrzęk. Potas jest również korzystny dla utrzymania dobrego zdrowia serca.
  • Zioło to ma również właściwości przeciwzapalne, które zmniejszają ból i obrzęk stawów podczas ciąży.
  • Pomaga zwalczać problemy z trawieniem, takie jak gazy i wzdęcia.
  • Jeśli cierpisz na anemię podczas ciąży lub masz  niedobór żelaza, dodanie pietruszki do diety ciążowej może okazać się pomocne.
  • Pietruszka zawiera znaczne ilości wapnia i witaminy K, które są niezbędne kobiecie w ciąży do dbania o zdrowie kości podczas ciąży. Jest również pomocny w dbaniu o układ kostno-stawowy mamy i dziecka.
  • Jest również dobra dla skóry. Pomaga nawet zmniejszyć obrzęk i uspokaja skórę.




Czy pietruszka ma jakieś skutki uboczne w ciąży?

Jednym z najczęstszych skutków ubocznych spożywania pietruszki w ciążyjest niestrawność, która charakteryzuje się objawami takimi jak zgaga, gazy i wzdęcia. Objawy te są spowodowane olejkami lotnymi obecnymi w pietruszce, które mogą działać jako naturalny środek przeczyszczający. Jeśli po zjedzeniu pietruszki wystąpią niestrawności, najlepiej unikać spożywania jej w dużych ilościach.

  1. Olejek pietruszkowy może prowadzić do śmiertelnych powikłań; może spowodować poważne uszkodzenie nerek, a w niektórych przypadkach wywołać drgawki.
  2. Zawiera mirystycynę, która może przedostać się przez krwioobieg do łożyska i może dotrzeć również do dziecka. Mirystycyna może prowadzić do przyspieszenia akcji serca u niemowląt.
  3. Obecność mirystycyny może prowadzić do różnych innych powikłań, takich jak utrata równowagi i zawroty głowy.
  4. Wiele kobiet lubi herbatę z nasionami pietruszki i ekstraktami. Jednak regularne spożywanie tej herbaty może prowadzić do wzrostu mirystycyny i apiolu. Oba te składniki mogą prowadzić do niepokojących skutków dla zdrowia Twojego i dziecka.
  5. Spożywanie znacznych ilości olejku pietruszkowego podczas ciąży może prowadzić do problemów z hemoglobiną u dziecka.
  6. Apiol i mirystycyna mogą powodować skurcze macicy i promować miesiączkę, a tym samym mogą prowadzić do poronienia lub aborcji w czasie ciąży. Może to również zwiększyć twoje szanse na poród przedwczesny.
  7. Jeśli masz skłonność do alergii, ciąża może sprawić, że będziesz bardziej podatna na alergie z powodu osłabienia układu odpornościowego. Niektóre kobiety mogą stać się uczulone na pietruszkę w czasie ciąży i mogą wystąpić wysypki lub inne objawy alergii.

Te skutki uboczne występują tylko wtedy, gdy pietruszka jest spożywana w dużych ilościach. Włączenie go do normalnych posiłków i potraw jest bezpieczne.

Potencjalna toksyczność metali ciężkich z pietruszki to kolejny obszar niepokoju. Pietruszka pochłania metale ciężkie z gleby podczas nawadniania. Toksyczność metali może prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, takich jak uszkodzenie narządów, anemia i problemy z ośrodkowym układem nerwowym. Dlatego kupując surową pietruszkę, w miarę możliwości wybieraj produkty ekologiczne lub kupuj z zaufanego źródła.




Ile pietruszki mogę jeść w ciąży?

Możesz spożywać pietruszkę w żywności, która jest używana do wzmocnienia smaku i zapachu. Unikaj spożywania dużych ilości pietruszki do celów leczniczych, takich jak olej lub ekstrakt z pietruszki. Możesz także unikać herbaty, lub soku z pietruszki.

Czy jedzenie surowej pietruszki w ciąży jest bezpieczne?

Zioła, takie jak pietruszka, kolendra i bazylia, są uprawiane nisko nad ziemią i mogą zostać skażone przez wodę do nawadniania. Surową pietruszkę można jeść po dokładnym umyciu w bieżącej wodzie z kranu, ponieważ podczas uprawy i pakowania może zostać zanieczyszczona drobnoustrojami. Jest również często spożywany bez gotowania, co prowadzi do infekcji przenoszonych przez żywność, takich jak salmonella i coli. Szkodliwe zarazki na zielonych liściach i innych surowych warzywach mogą powodować choroby przenoszone przez żywność, takie jak listerioza, infekcja E. coli i salmonelloza.