Kolendra w ciąży – czy jest bezpieczna dla ciężarnej?
Czy możesz jeść liście kolendry podczas ciąży?
Liście i nasiona kolendry są bogate w niezbędne witaminy i minerały, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, szczególnie w czasie ciąży.
W 20 gramach kolendry (lub około dziewięciu gałązek) kolendry zawiera 104 miligramy potasu, który jest elektrolitem pomagającym zrównoważyć płyny w organizmie i wspiera impulsy nerwowe i mięśniowe. Kolendra jest również bogata w witaminę K z 62 mikrogramami w porcji wielkości dziewięciu gałązek zielonych liści.
Witamina K działa głównie w krzepnięciu krwi i zdrowych kościach. Kobiety w ciąży potrzebują dziennie 90 mikrogramów witaminy K. Spożywanie odpowiednich ilości witaminy K może zmniejszyć ryzyko osteoporozy i choroby wieńcowej.
Dodatkowo kolendra jest bogata w witaminę A, niezbędną witaminę rozpuszczalną w tłuszczach. Znajdująca się również w żywności, takiej jak marchew, brokuły i słodkie ziemniaki, witamina A działa wspomagająco na zdrowie oczu. W szczególności witamina A staje się jeszcze ważniejsza podczas ciąży kobiety, ponieważ jest integralną częścią rozwoju narządów i szkieletu dziecka. Z tego powodu zapotrzebowanie na witaminę A wzrasta w czasie ciąży.
Dodatkowo nasiona kolendry badano pod kątem ich potencjalnego działania przeciwnowotworowego, przeciwdrgawkowego i przeciwdrobnoustrojowego. Mają potencjalny efekt hipoglikemiczny, co oznacza, że mogą obniżyć poziom cukru we krwi. Dlatego porozmawiaj ze swoim lekarzem przed spożyciem nasion kolendry, jeśli masz cukrzycę.
Wartości odżywcze liści kolendry
Liście kolendry są doskonałym źródłem witaminy A i witaminy C. Wraz z tymi składnikami odżywczymi każda porcja liści kolendry zawiera garść składników odżywczych, takich jak błonnik pokarmowy, żelazo, mangan, wapń, witamina K, fosfor itp.
Cudowne zioło składające się z 11 olejków eterycznych, o bardzo niskiej zawartości tłuszczów nasyconych, zawiera dużą ilość kwasu linolowego, który zapewnia liczne korzyści zdrowotne. Według NIN 100 g liści kolendry zawiera 31 kcal, 2 g węglowodanów, 4 g białka, 0,7 g tłuszczu, 146 mg wapnia, 5,3 mg żelaza, 4,7 g błonnika, 24 mg witaminy C, 635 mg witaminy A i więcej.
Jakie są zalety kolendry dla kobiet w ciąży?
Podobnie jak wiele ziół i przypraw, zarówno liście, jak i nasiona kolendry mają wiele potencjalnych korzyści zdrowotnych dla kobiet w ciąży.
Przede wszystkim kolendra jest bogata w przeciwutleniacze, mikroelementy i związki, w tym kwercetynę, terpinen i tokoferole. Przeciwutleniacze to korzystne związki, które zapobiegają utlenianiu komórek w organizmie, które mogą tworzyć szkodliwe wolne rodniki. Ponadto badania pokazują, że spożywanie diety bogatej w przeciwutleniacze pomaga wzmocnić układ odpornościowy i zmniejsza stany zapalne w organizmie.
Podczas ciąży organizm zapewnia dodatkowy stres oksydacyjny, wytwarzając jeszcze więcej wolnych rodników. Chociaż jest to bardzo normalne, przeciwutleniacze w diecie mogą pomóc zredukować i zrównoważyć ten stres.
Czy kolendra jest bezpieczna w czasie ciąży?
Kolendra jest bezpieczna w czasie ciąży, o ile jest spożywana w normalnych ilościach i podjęto niezbędne środki ostrożności podczas mycia i przygotowywania zioła. Kolendrę uznaje się za bezpieczny środek aromatyzujący do spożycia w czasie ciąży. Kobiety w ciąży mogą spożywać kolendrę w normalnych ilościach bez obaw.
Kolendra w ciąży a zagrożenia
Główne obawy i zagrożenia związane ze spożywaniem kolendry w czasie ciąży wynikają z jej właściwości chemicznych i możliwości zanieczyszczenia liści szkodliwymi bakteriami. Kolendra może mieć właściwości przeciwpłytkowe, co zwiększa ryzyko krwawienia. Jest to problem dla kobiet w ciąży, ponieważ nadmierne krwawienie może zakończyć się poronieniem.Jednak najbardziej powinieneś się martwić możliwością zanieczyszczenia krzyżowego i szkodliwych bakterii żyjących na liściach kolendry, ponieważ to zioło rośnie nisko nad ziemią, jest podatne na skażenie bakteriami i pasożytami znajdującymi się w glebie i wodzie do nawadniania.
Najczęstszymi bakteriami występującymi na liściach kolendry są Cyclospora cayetanensis , E. coli i Shigella sonnei, o których wiadomo, że powodują choroby przenoszone przez żywność, które mogą być gorsze dla kobiet w ciąży. Z tego powodu ważne jest, aby zachować dodatkowe środki ostrożności podczas mycia i przygotowywania kolendry (i innych surowych ziół) przed spożyciem jej w czasie ciąży.
Zuzanna Nowakowska to ceniona autorka w dziedzinie ciąży i parentingu, oferująca przyszłym rodzicom rzetelne porady i wsparcie w jednym z czołowych serwisów o parentingu. Jej zaangażowanie w promowanie świadomego rodzicielstwa przyniosło jej szerokie uznanie oraz lojalne grono czytelników.