Strona główna » Odżywianie » Odżywianie w ciąży » Oliwki w ciąży – dobroczynny wpływ na rozwój zdrowej ciąży przyszłej mamy

Oliwki w ciąży – dobroczynny wpływ na rozwój zdrowej ciąży przyszłej mamy

owoc oliwki

oliwki w ciąży zastosowanie

Oliwki w ciąży okazują się jednym ze wzbogaconych źródeł, które dbają o ogólny metabolizm jej ciała. Czy wiesz, że świeże oliwki mają bardzo gorzki smak? Oliwki są peklowane i fermentowane, aby były jadalne. Dowiedź się więcej o oliwkach w czasie ciąży,rodzajach, korzyściach dla przyszłej mamy, o oliwie z oliwek i jej znakomitych zaletach także w trakcie karmienia piersią.


Chcesz zapewnić swojemu dziecku najlepszy start w życie, a to oznacza wspieranie rozwoju dziecka poprzez wybieranie najlepszych pokarmów.

U niektórych kobiet, we wczesnym etapie ciąża może przynieść poranne mdłości, co może utrudniać odżywianie organizmu. Naprawdę trudno jest wiedzieć, czy jesz wszystko, czego potrzebujesz.

Należy pamiętać, że zdrowa dieta jest ważna w okresie ciąży i na każdym etapie życia, więc te pokarmy są ważne, nawet jeśli obecnie nie jesteś w czasie ciąży. Przestrzeganie zbilansowanej diety to najlepszy sposób na zapewnienie sobie wszystkiego, czego potrzebujesz tym bardziej w późniejszym etapie karmienia piersią.

Jaki wpływ ma jedzenie oliwek na organizm kobiety w czasie ciąży?

Jedzenie oliwek w ciąży odgrywa kluczową rolę w rozwoju dziecka jak i samej mamy. Odgrywa dużą rolę w zdrowej diecie – pomaga matce, ale także wspiera niemowlę w zdobywaniu wszystkich ważnych suplementów niezbędnych do jego rozwoju.



Oliwki to owoce drzewa oliwnego, które są naukowo znane jako Olea Europaea i występują głównie w śródziemnomorskich regionach Europy i Afryki, które można jeść i spożywać w różnych postaciach, takich jak np. oliwa z oliwek, świeże owoce oliwki (jako przekąska czy też dodatek do sałatek) itp.

Czy oliwki w ciąży są bezpieczne do jedzenia?

Tak, spożywanie oliwek w czasie ciąży ma udowodnione korzyści dla kobiet ciężarnych. Znajdujące się w owocach oliwek kwasy tłuszczowe i kwas oleinowy odpowiadają za obniżenie poziomu cholesterolu i ciśnienia krwi. Chronią dziecko przed astmą, a także mogącymi występować alergiami. Nie tylko utrzymują zawartość składników odżywczych w diecie kobiety, ale także pomagają w dostarczaniu witaminy e i kwasów tłuszczowych nienarodzonemu dziecku.

Różne badania statystyczne przeprowadzane przez dietetyków mówią, że dieta przyszłej mamy będącej w trakcie ciąży jedzącej oliwki odgrywa pozytywną i ważną rolę w odżywianiu zarówno dziecka, jak i kobiety dla której karmienie piersią będzie głównym źródłem pożywienia dla dziecka.

Czy wiesz, że:

10 oliwek to zaledwie 37 kcal, co przekłada się na 25 gram owocu, a ich kolor zależy od czasu w którym zostały zebrane? – różnica miedzy czarnymi, a zielonymi wynosi około pól roku w momencie zbioru.
Mamy 35 gatunków oliwek, które zawierają: żelazo, fosfor, miedź czy potas i błonnik i witaminy e.


  • wspomagają procesy przemiany materii,
  • zapobiegają i wspomagają leczenie chorób układu krążenia, nerwowego, skóry, alergii,
  • opóźniają procesy starzenia się organizmu,
  • wspomagają prace serca,
  • regenerują mikrouszkodzenia, mogące wystąpić w podeszłym wieku,
  • spożywanie w ciąży oliwki, może uchronić przed udarem mózgu,

Wartości odżywcze w 100 gramach spożywanych w ciąży oliwki

Wartość energetyczna 81 kcal
Białko 0,97 g
Błonnik 2,50 g
Węglowodany 5,60 g
Tłuszcz 6, 87 g





Oliwki w czasie ciąży dostarczają wszystkie niezbędne witaminy i minerały do ​​ciała kobiety i sprawiają, że jej ciało wygląda zdrowo, sprawnie i dobrze. Oliwki są bardzo łatwe do włączenia do diety ciążowej.

Oliwki są korzystne na wiele sposobów, w tym:

  • Działają jako przeciwutleniacze: Oliwki są silnymi przeciwutleniaczami, które zmniejszają ryzyko wystąpienia szkodliwych chorób, takich jak choroby serca, rak krwi itp. Oprócz poprawy krążenia krwi, pomagają chronić żołądek przed niebezpiecznymi bakteriami i wirusami.
  • Poprawiają poziom cukru: Oliwki są bogatym źródłem witaminy E. Kwasy oleinowe i polifenole obecne w oliwkach zmniejszają ryzyko cukrzycy typu 2.
  • Zapobiegają występowaniu nowotworom: Badania wykazały, że oliwki łagodzą możliwość raka piersi, który jest dość powszechny w okresie po ciąży. Mają one potężne komórki zabijające raka, które wpływają na okrężnicę, piersi i żołądek.
  • Mają wpływ na zdrowie kości: Oliwki zmniejszają ryzyko złamań i pomagają zwiększyć masę kostną i jakość kości.

Oliwa z oliwek w diecie mamy

Olej dodawany do potraw nadaje im więcej smaku i udowodnił, że ma wiele korzyści zdrowotnych, sprawia, że ​​jest popularny na całym świecie. Oliwa z oliwek jest wykorzystywana nie tylko do celów kulinarnych, ale także w przemyśle kosmetycznym i medycznym.

W ciąży powinnyśmy sięgać po tłuszcze dobrej jakości. Czyli jakie? Na szczycie listy znajduje się właśnie oliwa z oliwek. Ma naprawdę szerokie zastosowanie, bo nadaje się do smażenia, gotowania, sałatek, zup, a nawet zamiast masła do codziennych kanapek. Trudno jej chyba użyć jedynie do wypieków ze względu na smak, który nie najlepiej komponuje się ze słodkościami.

Oliwa z oliwek zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witaminy i kwasy tłuszczowe, które pomagają nawilżyć skórę i zapewnić matce bezpieczeństwo. Istnieją różne zalety stosowania oliwy z oliwek, takie jak zdrowy wzrost dzieci.

Oliwa z oliwek w ciąży – właściwości i wartości odżywcze

Oliwa z oliwek reguluje poziom cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu przez co przeciwdziała np. miażdżycy, jest niezwykle bogata w kwasy omega, a do tego zawiera dużo przeciwutleniaczy (które wpływają dobrze na stan skóry, ale i serca) oraz witamin, takich jak A, E i D.

To szczególnie ważne dla ciężarnych i dzieci, bo dzieci z niedoborem witaminy D częściej cierpią na łamliwość kości i gorzej się uczą, a w codziennej diecie zwykle mamy jej za mało (występuje głównie w tłustych rybach morskich, dobrej jakości maśle i jajach). Badania udowadniają, że spożywając oliwę z oliwek i karmiąc nią dziecko zmniejszamy jego szanse na zachorowanie na alergie, w tym astmę.

Oliwa ma też działanie przeciwzapalne, więc jest świetnym uzupełnieniem diety już od momentu decyzji o planowaniu ciąży.  Można ją też bezpiecznie podawać już półrocznym dzieciom.

Przyjmowanie i stosowanie oliwy z oliwek przez matki może być bardzo przydatne w rozwoju poznawczym, psychicznym i fizycznym dziecka. Oliwa z oliwek jest wzbogacona witaminą A, która pomaga w tworzeniu oczu nienarodzonych dzieci.

oliwki w ciąży jedzone przez przyszłą mame

Oliwki w ciąży na redukcje rozstępów w trakcie i po porodzie

Rozstępy są irytującym i nieuniknionym efektem ubocznym ciąży. Te różowawe smugi pojawiają się w około szóstym lub siedmiu miesiącu ciąży nie tylko na brzuchu i zwykle pozostają aż do porodu dziecka. Niektóre kobiety sięgają po drogie, obciążone chemicznie kremy by smarować brzuch, aby pozbyć się rozstępów na brzuchu, biodrach i piersiach.




Ale czy wiesz, że naturalne środki zaradcze mogą równie dobrze działać?

Miejscowe stosowanie oliwy w przypadku rozstępów

Oliwa z oliwek może mieć wpływ na zmniejszanie występowania rozstępów i łagodzenie objawów ich powstawania.

  • Jasna karnacja: ciąża może powodować, że skóra staje się matowa i sucha. Dlatego oliwa z oliwek najlepiej nadaje się do odwodnienia porów skóry, usunięcia martwych komórek skóry i odmłodzenia skóry.
  • Chroni układ odpornościowy: Oliwa z oliwek odgrywa kluczową rolę w regulacji układu odpornościowego matki i zabijaniu szkodliwych patogenów rozprzestrzeniających infekcje w ciąży.

Czy oliwki w puszkach są bezpieczne podczas ciąży?

Tak, oliwki drylowane w puszce zawierają odpowiednią ilość niezbędnych pierwiastków i dają takie same efekty jak inne rodzaje, niemniej jednak warto czytać etykietę i sprawdzić datę ważności.




Kobiety w ciąży muszą upewnić się, że jedzą tylko świeże oliwki, aby zaspokoić swoje pragnienia związane bezpieczną ciążą i unikać spożywania oliwek przechowywanych przez długi czas.

Czy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest odpowiednia do ciąży?

Dla kobiet w ciąży olej z pierwszego tłoczenia ma doskonały wpływ na kontrolę złego cholesterolu i zapewnia trwałe rozwiązanie problemu zakrzepicy tętniczej, a także wyrównuje krążenie krwi w sercu.

W końcu niezaprzeczalnym faktem jest, że stosowanie Oliwki w okresie ciąży odgrywają znaczącą rolę w leczeniu kilku dolegliwości, które ustępują i są wysoce zalecane do stosowania przez kobiety w ciąży w celu promowania zdrowego rozwoju dziecka.