Gdzie jesteś: Strona Główna / Porady żywieniowe dla kobiet / Jak mrozić świeże maliny? – idealny sposób na mrożenie malin

Jak mrozić świeże maliny? – idealny sposób na mrożenie malin



instrukcja przepis jak mrozić maliny

Świeże maliny są bardzo delikatne. Oznacza to, że owoce maliny mogą pozostać soczyste nawet przez 2-3 dni, jeśli pozostaną przechowywane w lodówce. Jeżeli planujesz spożywać je w późniejszym czasie czy nawet zimą to nasz sposób na mrożenie malin w łatwy sposób pomoże Ci na zachowanie ich cierpkiego, pysznego letniego smaku przez wiele miesięcy!


Jeśli kupiłaś więcej malin, niż planowałaś zjeść w tak krótkim czasie, nie musisz się martwić! Dobra wiadomość jest taka, że ​​maliny wyjątkowo dobrze się zamrażają. Postępuj zgodnie z naszymi wskazówkami poniżej, aby dowiedzieć się, jak zamrażać świeże maliny i jak z nimi postępować.




Maliny mają dość krótki okres przechowywania w lodówce, więc jeśli masz ich pod dostatkiem, mrożenie malin to doskonały sposób na ich przechowywanie.

Przygotowania do mrożenia świeżych malin

Mrożenie świeżych malin jest w większości operacją bezobsługową, która powinna Ci zająć mniej niż 15 minut, w zależności od liczby malin, które chcesz przetworzyć.

Proces zamrażania malin jest dość prosty: opłucz, wysusz i zamroź tak by się nie skleiły. Aby zapewnić dostateczną trwałość i dobrą jakość późniejszego smaku.


Po pierwsze, musisz posortować owoce malin i wytypować wszystkie spleśniałe, zgniłe lub bardzo miękkie. Zanim maliny stracą swoją świeżość, zmienia się ich konsystencja i stają się bardzo miękkie i papkowate – można je zamrozić, jednak po zamrożeniu będą jeszcze bardziej papkowate.

Zwykle te miękkie owoce można ugotować i wykorzystać do kompotu. Staraj się zamrażać tylko jędrne maliny.

Przeczytaj także: Od kiedy wprowadzać maliny do diety niemowląt?

Instrukcja mrożenia malin – tak żeby się nie skleiły

  1. Sprawdź maliny pod kątem jakichkolwiek oznak pleśni, zgnilizny lub występującej nadmiernej miękkości i usuń je.
  2. Umieść maliny w durszlaku, sitku lub na sitku i delikatnie opłucz pod bieżącą wodą, delikatnie potrząsając, aby poruszać malinami podczas płukania.
  3. Po wypłukaniu ponownie delikatnie potrząśnij sitkiem, aby usunąć jak najwięcej wody z malin. Dodatkowa woda spowoduje, że maliny utworzą lodowatą warstwę przypalenia, co może negatywnie wpłynąć na smak i konsystencję.
  4. Delikatnie osusz jagody ręcznikiem papierowym lub ściereczką kuchenną przed umieszczeniem ich w zamrażarce.
  5. Ułóż kilka ręczników kuchennych jeden na drugim i ułóż na nie maliny, aby wyschły. Możesz pozostawić je do wyschnięcia na powietrzu na 20-30 minut lub delikatnie osuszyć ręcznikiem kuchennym.
  6. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i ułóż na niej wypłukane i umyte maliny jednowarstwowo, najlepiej nie dotykając się wzajemnie w ten sposób się “nie skleją“.
  7.  Upewnij się, że jagody nie dotykają się. Pomoże to malinom zachować swój kształt i zapobiegnie ich zlepianiu się.
  8. Wstaw owoce do zamrażarki na około 4-6 godzin.
  9. Po zamrożeniu użyj szpatułki, aby poluzować maliny z blachy do pieczenia i przechowuj w bezpiecznym do zamrażania pojemniku lub plastikowej torbie.
  10. Gdy poszczególne maliny są zamrożone, wrzuć je do hermetycznej torby lub pojemnika przeznaczonego do zamrażania. Jeśli używasz torebki do zamrażania, powinna być wystarczająco gruba, aby zapobiec przypaleniu się malin w zamrażarce.
  11. Oznacz pojemniki lub torby nazwą i datą, abyś mogła je łatwo znaleźć, kiedy ich potrzebujesz i dokładnie wiedzieć, jak długo były zamrożone.



Skorzystaj z naszych wskazówek:

  • Przed mrożeniem malin – upewnij się, że są suche!

Jeśli na malinach pozostanie wilgoć, może to spowodować ich utratę smaku oraz zmiękczenie malin po rozmrożeniu. Zalecamy pozostawienie ich do wyschnięcia na ręczniku, aby upewnić się, że jagody ustawione pionowo nie zatrzymują wody – możesz nimi lekko potrząsnąć.

  • Ogranicz ich ekspozycję na powietrzu – aby zapobiec poparzeniom w zamrażarce!

Ekspozycja owoców na powietrzu może przyczynić się w późniejszym etapie do powstawania poparzenia mrozowego. Aby temu zapobiec, należy użyć odpowiedniej wielkości pojemnika, który ograniczy ilość zgromadzonego powietrza wokół mrożonych owoców. – staraj się dobierać opakowanie do ilości malin. Nie może być za duże!




Również podwójne opakowanie malin lub zawinięcie torby lub pojemnika, w którym je przechowujesz, może pomóc zmniejszyć kontakt z powietrzem.

  • Konsystencja i tekstura mrożonych malin jest inna niż świeża!

Bez względu na to, jak zamrażasz maliny lub jak długo były w zamrażarce, konsystencja się zmieni. Mrożenie żywności zmienia teksturę z powodu zmiany kształtu cząsteczek wody w miarę zamrażania i rozmrażania. Nie ma sposobu, aby zapobiec zmiękczeniu owoców po zamrożeniu! Po prostu zaplanuj ich użycie na różne sposoby.

Czy myć maliny przed zamrożeniem?

Maliny należy umyć przed mrożeniem – opłucz je delikatnie w durszlaku, sicie lub drobnym sitku. Maliny są delikatne i kruche – delikatnie wrzuć je pod bieżącą wodę do wypłukania, a następnie potrząśnij durszlakiem, aby odsączyć jak najwięcej wody. Nie pozostawiaj ich “do namoczenia“!



Jak długo mrożone maliny są zdatne do jedzenia?

Prawidłowo przetworzone i przechowywane maliny mrożone wytrzymają nawet 1 rok w zamrażarce! Podobnie jak w przypadku wszystkich mrożonek, im szybciej je wykorzystasz do jedzenia czy wypieków, tym lepiej będą smakować – ze względu na ich “świeżość”.

Jeśli masz zgrzewarkę próżniową, możesz przechowywać mrożone maliny do 18 miesięcy.

Maliny można przechowywać w zamrażarce nawet przez 12-18 miesięcy, co oznacza, że ​​można je trzymać w zasięgu ręki przez cały rok!



Rozmrażanie malin

Gdy najdzie cię ochota na maliny możesz je swobodnie rozmrozić.

  • umieść je w lodówce na około 4-12 godzin,
  • aby rozmrozić szybciej – połóż je na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej na jakiś czas obserwując po koło 45 minutach ich stopień rozmrażania,
  • całkowite rozmrożenie możne potrać kilka godzin.

Nie zaleca się rozmrażania malin w kuchence mikrofalowej, ponieważ może to negatywnie wpłynąć na kolor i ich teksturę.