Strona główna » Odżywianie » Odżywianie w ciąży » Kapary w ciąży – ile można ich bezpiecznie zjeść?

Kapary w ciąży – ile można ich bezpiecznie zjeść?

kapary w ciąży

kapary w ciąży
Kapary to niedojrzałe pąki kwiatowe rośliny Capparis Spinosa. Kapar to mały, oliwkowozielony, nieotwarty pączek kwiatowy, który jest marynowany w celu wydobycia jego niepowtarzalnego smaku. Możesz dodać go do kiszonych ogórków lub użyć ich jako zamiennika soli podczas gotowania ryb. Kapary są najczęściej używane wraz z innymi składnikami potrawy w celu wzmocnienia smaku.





Kapary zastosowanie

Nawet suszone liście kaparów są przydatne jako alternatywa dla podpuszczki przy produkcji serów najwyższej jakości. Kapary dodają dodatkowego smaku każdemu daniu, pieczonemu, grillowanemu, gotowanemu na parze lub świeżemu, najczęściej w sałatkach i makaronach!

Kapary są również powszechnie używane do przyprawiania sosu tatarskiego, sosów sałatkowych lub jako dodatek do pieczonych ryb i innych dań kuchni śródziemnomorskiej.

Kapary wartości odżywcze

Kapary są bogatym źródłem witamin. A i K, ryboflawina, niacyna, flawonoidy, fotoskładniki, żelazo, wapń i miedź. Wiadomo, że są skuteczne w kontrolowaniu i zapobieganiu wielu chorobom. Takich jak cukrzyca, artretyzm, paraliż, amnezja, wady wątroby i infekcje żołądka. Wiadomo jednak, że kapary mają właściwości rozrzedzające krew.




Według przeprowadzonych badań, kapary są znaczącym źródłem polifenoli, zwłaszcza flawonoidów które pomagają zwalczać stres oksydacyjny. Wzrost stresu oksydacyjnego może prowadzić do problemów, takich jak stan przedrzucawkowy, a nawet poronienie! Badania sugerują, że spożywanie pokarmów bogatych we flawonoidy, takie jak kwercetyna (obecna w kaparach) we wczesnym okresie ciąży, może pomóc w walce ze stresem oksydacyjnym i poprawić zdrowie łożyska.

Porcja 100 g kaparów zawiera 2350 mg sodu. To przekracza dzienny limit. Nawet łyżka kaparów zawiera 202 mg sodu.

kapary

Czy kapary można bezpiecznie jeść w czasie ciąży?

Kapary są bezpieczne do spożycia w czasie ciąży, o ile nie są spożywane w nadmiarze. Porcja jednej łyżki stołowej zawiera już 202 mg sodu, a zbyt dużo sodu lub soli nie jest dobre dla matki ani dziecka. Podobnie jak oliwki, kapary nie są spożywane na surowo, ponieważ w stanie naturalnym są byt gorzkie. W sklepach spożywczych lub w internecie dostępne są jako produkty solone, lub marynowane.



Nadmierne spożycie kaparów zwiększa ryzyko kilku zagrożeń w czasie ciąży, takich jak zbyt duże krwawienie, skurcze przed porodem, poronienie i wysypki skórne. Rozrzedzający krew zawarty w kaparach odpowiada za ostre powikłania podczas operacji lub cesarskiego cięcia. Kapary są również bogate w sód. Czasami może to powodować wzrost ciśnienia krwi, a nawet zwiększać ryzyko wystąpienia osteoporozy u kobiet w ciąży. Dlatego nigdy nie zapomnij zasięgnąć porady swojego lekarza przed dodaniem tego składnika do swojej listy dań.

Korzyści z jedzenia kaparów podczas ciąży:

  • Kapary są bogate w witaminę A, rutynę, kwercetynę i środki przeciwutleniające. Związki te hamują powstawanie wolnych rodników w organizmie. Zapobiegając w ten sposób występowaniu kilku rodzajów nowotworów zarówno u matki, jak i dziecka.
  • Witamina B12 zawarta w kaparach wraz z różnymi składnikami odżywczymi i minerałami pomaga w zapewnieniu kobietom w ciąży witalności i energii.
  • Ogromne ilości błonnika w kaparach pomagają kontrolować wzdęcia, zaparcia i nieregularne wypróżnienia u kobiet w ciąży
  • Ciąża to okres występowania wielu schorzeń skóry. Kapary mogą pomóc w utrzymaniu wilgoci w skórze i zapobieganiu wielu infekcjom skóry, takim jak stany zapalne, bolesność, pryszcze i podrażnienia.
  • Kapary zawierają duże ilości minerałów, takich jak – wapń, żelazo, miedź i sód. Spożywanie kaparów w czasie ciąży pomaga wzmocnić kości zarówno matki, jak i płodu. Miedź zawarta w kaparach pomaga w uwalnianiu enzymów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
  • Ogromne ilości żelaza obecne w kaparach pomagają w utrzymaniu liczby hemoglobiny. Uchroni to przyszłe mamy przed niepożądanymi skutkami anemii.
  • Kapary są również źródłem niacyny, która jest wysoce skuteczna w kontrolowaniu poziomu cholesterolu we krwi
  • Pączki kaparów minimalizują powstawanie blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. W rezultacie prowadzą do sprawnego przepływu krwi, a także zmniejszają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
  • Oprócz powyższych, kapary pomagają również w leczeniu duszności, nawyków związanych z zatruciem i bólów artretycznych.