Jedzenie i dłubanie łuskanych pestek słonecznika w czasie ciąży jest najlepszym sposobem na utrzymanie dobrej i zdrowej formy. Są siłą napędową odżywiania i dostarczają niezbędnych składników odżywczych podczas ciąży. Słonecznik obniża cholesterol, zawiera witaminy: A,B6, C,E, oraz niezbędny kwas foliowy.
W artykule dowiesz się:
Czy można jeść słonecznik w ciąży?
Nasiona słonecznika są nie tylko bezpieczne, ale także niezbędne w czasie ciąży. Słonecznik jest bogatym źródłem kwasu foliowego, który jest niezbędny do wzrostu i rozwoju zdrowego dziecka. Kwas foliowy i witamina B obecne w słoneczniku zapobiegają wadom wrodzonym noworodka. Pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek, a czerwone krwinki przenoszą tlen z płuc do różnych części ciała. Niedobór kwasu foliowego podczas ciąży może prowadzić do rozszczepu wargi i kręgosłupa maluszka, a także wpłynąć na ciężarną matkę i powodować stan przedrzucawkowy i nadciśnienie tętnicze w ciąży.
Dłubanie pestek słonecznika
Absolutnie konieczne jest unikanie niedoboru folianów w trakcie ciąży, ponieważ może to prowadzić do poważnych problemów rozwijającego się płodu, od wad wrodzonych, do deformacji łożyska. Ponieważ niektóre z tych problemów mogą zostać wywołane, nawet zanim dowiesz się, że jesteś w ciąży, musisz upewnić się, że otrzymujesz wystarczającą ilość kwasu foliowego, nawet jeśli jesteś dopiero w fazie „starania się o dziecko”.
Korzyści z jedzenia pestek słonecznika w ciąży:
- Słonecznik jest bogatym źródłem selenu, który odtruwa organizm i usuwa z niego uszkodzone komórki. Selen szczególnie pomaga powstrzymać raka piersi.
- Zawiera witaminę E, która może mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka raka płuc i raka jelita grubego.
- Utrzymuje prawidłowy poziom cukru we krwi pod kontrolą: Obecność magnezu w nasionach słonecznika skutecznie stabilizuje poziom cukru we krwi.
- Wspomaga trawienie: Nasiona słonecznika są bogate w błonnik, który czyści i detoksykuje układ trawienny zapewniając płynne trawienie. Błonnik pomaga również zapobiegać zaparciom ciążowym.
- Zapobiega chorobom serca: cholesterol gdy utlenia się w organizmie może spowodować zawał serca lub zablokowanie tętnic. Ponieważ nasiona słonecznika są pełne przeciwutleniaczy, zapobiegają utlenianiu cholesterolu.
- Wzmacnia kości: magnez jest niezbędny do wzrostu zdrowej struktury szkieletu, dzięki czemu słonecznika wspomaga zdrowy rozwój kości i zapobiegają osteoporozie.
- Zawiera miedź, która wspomaga funkcje pracy stawów i sprawia, że są mocne i elastyczne.
- Zawiera fosfor, który jest kolejnym ważnym minerałem pomagającym w rozwoju kości nienarodzonego dziecka.
- Nasiona słonecznika podczas ciąży mogą również pomóc w walce ze zgagą, która najczęściej występuje podczas trzeciego trymestru.
- Zawiera właściwości przeciwzapalne: Witamina E jest dobrym neutralizatorem, który neutralizuje wolne rodniki, które mogą uszkadzać komórki mózgowe i dobry cholesterol, a także powstrzymuje astmę, reumatoidalne zapalenie stawów i zapalenie kości i stawów.
- Fitosterole obecne w słoneczniku pomagają kontrolować poziom cholesterolu.
- Witamina E chroni skórę przed uszkodzeniami słonecznymi oraz utrzymuje ją odżywioną, promienną i zdrową.
Wartości odżywcze ziaren słonecznika (w 100 g)
- Wartość energetyczna – 584 kcal
- Błonnik pokarmowy – 8.6 g
- Białko ogółem – 20.78 g
- Tłuszcz – 51.46 g
- Węglowodany – 20.00 g (w tym cukry proste 2.62 g)
- nasycone: 4,455 g;
- jednonienasycone: 18,528 g;
- wielonienasycone: 23,137 g;
- omega-3: 0,083 g;
- omega-6: 23,050 g;
Witaminy i minerały
- Witamina A – 50 IU
- Witamina B6 – 1.345 mg
- Witamina C – 1.4 mg
- Witamina E – 35.17 mg
- Witamina K: 2,7 µg;
- Kwas foliowy – 227 µg
- Niacyna – 8.335 mg
- Ryboflawina – 0.355 mg
- Tiamina – 1.480 mg
- Wapń – 78 mg
- Potas – 645 mg
- Selen: 53 µg;
- Fitosterole: 534 mg.
- Kwas pantotenowy: 1,130 mg.
- Fosfor: 660 mg;
- Miedź: 1,80 mg;
- Cynk – 5 mg
Pestki słonecznika pomagają także w stabilizacji nastroju, ponieważ zmiany i huśtawki nastroju mogą często występować w czasie ciąży.
Wiedza o samych korzyściach nie wystarczy. Powinnaś także wiedzieć, jak jeść pestki słonecznika w trakcie ciąży, aby czerpać z niego maksymalne korzyści bez utraty smaku.
Nasiona słonecznika są dość wszechstronne i można je włączać do diety na wiele sposobów. Możesz dodać garść ziarenek do sałatki, aby nadać jej orzechowy chrupiący smak. Dodatek prażonego słonecznika do warzy i głównych dań obiadowych z pewnością podniesie Twoje danie na wyższy poziom. Posyp smażone warzywa i makaron odrobiną nasion słonecznika, aby dodać chrupkości do potrawy.
Najlepszym i najprostszym sposobem jest spożywanie prażonych ziaren słonecznika takimi jakie są – „dłubanie pestek”.
Jak z każdym produktem spożywanym w ciąży nie przesadzaj z ilością i zawsze pamiętaj, że jedzenie zbyt wiele wszystkiego może być szkodliwe dla ciebie i dziecka. Zapytaj swojego lekarza, czy możesz codziennie jeść pestki słonecznika. Jeśli otrzymasz od niego zielony sygnał, możesz go bezpiecznie spożywać z umiarem każdego dnia.