Strona główna » Odżywianie » Odżywianie w ciąży » Lubczyk w ciąży – czy należy unikać ziołowej przyprawy Maggi?

Lubczyk w ciąży – czy należy unikać ziołowej przyprawy Maggi?

liście lubczyk

Lubczyk wykorzystywany jest w zapach, mydłach i kosmetykach, a także jako przyprawa kuchenna – składnik smakowy dla wielu potraw, który może zapewnić im niepowtarzalny aromat Maggi. Ekstrakty z lubczyku wykorzystywane są jako afrodyzjaki. Zastanawiasz się czemu ziołowa roślina może być niebezpieczna w czasie ciąży?


Lubczyk ogrodowy to roślina wieloletnia, łatwa w uprawie ze względu na swoje odporne właściwości. Należy do tej samej rodziny co marchew, pietruszka i koperek. Ciemnozielone liście lubczyka przypominają kształtem i kolorem kolendrę i pietruszkę włoską, a jej łodygi są często porównywane do łodyg selera naciowego.

W zależności od rodzaju zastosowania można stosować zarówno nasiona, jak i liście. Te pierwsze są szczególnie interesujące przy pieczeniu chleba i robieniu sera. Liście lubczyka są używane głównie w gulaszach, sałatkach i marynatach. Lubczyk pobudza wydzielanie soków żołądkowych, zapobiega wzdęciom, działa moczopędnie. Doskonały do zup, przede wszystkim do rosołu a także potraw mięsnych, ryb, sałatek.

Ryzyko – Lubczyk a ciąża

Produkty naturalne jak rośliny i zioła nie zawsze są bezpieczne. Niektóre preparaty ziołowe są silne i działają w taki sam sposób, jak leki na receptę. Lubczyk ma charakterystycznie silny, aromatyczny zapach przypominający zapach selera. Nie jest zalecany kobietom w ciąży i karmiącym piersią oraz osobom cierpiącym na problemy z nerkami. Niewiele wiadomo na temat bezpieczeństwa stosowania lubczyka w okresie ciąży. Istnieje obawa, że ​​lubczyk może zwiększyć ilość sodu w organizmie, a to może podwyższyć ciśnienie krwi i wywołać nadciśnienie tętnicze w ciąży.

Niebezpieczeństwo powikłań i właściwości poronne

Głównym powodem niebezpieczeństwa spożywania przyprawy lubczyka w ciąży jest jego działanie rozkurczowe mogące stymulować macicę i wywołać niezamierzone skurczy macicy oraz wprowadzić niepokój płodu! W okresie ciąży – na każdym jego etapie może zwiększać ryzyko rozrzedzenia krwi i wystąpienia krwawienia prowadząc do przedwczesnego porodu czy poronienia.

Ze względu na działanie lubczyka przed spożyciem skonsultuj się z lekarzem.

Liście lubczyka 

Liście lubczyka ogrodowego są używane do zup, wywarów, octów smakowych, marynat, gulaszów i sałatek. Łodygi i korzenie są siekane do wykorzystania w sosach i gulaszach, a skrystalizowane liście i łodygi służą między innymi do dekorowania ciast.

Zastosowanie lubczyka

Lubczyk jest stosowany do „terapii irygacyjnej” w przypadku bólu i obrzęku (zapalenia) dolnych dróg moczowych, w celu zapobiegania kamieniom nerkowym oraz w celu zwiększenia przepływu moczu w przypadku infekcji dróg moczowych lub zatrzymania płynów.

Substancje chemiczne zawarte w lubczyku mogą zwiększać utratę wody podczas oddawania moczu, zmniejszać skurcze i pomagać zwalczać infekcje.

Bolesne miesiączkowanie i nieregularne okresy

W przypadku kobiet niebędących w ciąży – lubczyk może pomóc w bolesnym miesiączkowaniu,  a także w nieregularnych okresach. Zgodnie z tradycyjnym stosowaniem ziele może działać jako środek wspomagający kobiety w postaci emmenagogi, czyli środka wywołującego miesiączkę i regulującego jej przepływ.

Może to być bardzo pomocne w sytuacji, gdy cykle miesiączkowe są opóźnione i nieregularne. Levisticum officinale może również łagodzić ból związany z bolesnym miesiączkowaniem.

Lubczyk jest również stosowany na:

  • niestrawność,
  • zgagę,
  • wzdęcia żołądka,
  • gazy jelitowe,
  • nieregularne miesiączki,
  • ból gardła,
  • czyraki,
  • zażółcenie skóry (żółtaczka),
  • malarię,
  • płyn wokół płuc (zapalenie opłucnej),
  • dnę moczanową,
  • bóle stawów (reumatyzm),
  • migrenę bóle głowy.

Jest również stosowany jako środek wykrztuśny w celu rozluźnienia flegmy w chorobach układu oddechowego.