Pomidory w ciąży – likopen i wartościowe jedzenie zupy pomidorowej



jedzenie zupy pomidorowej w ciąży

Pomidory do jedzenia dostępne są przez cały rok i idealnie spisują się dodatek oraz część zdrowej diety w ciąży. Nadają potrawom bogaty smak pełny zdrowych i wartościowych substancji organicznych. Surowe, gotowane lub jako kremy i zupy są nieskończenie wszechstronne i powinny być podstawą do odżywiania dla kobiet w ciąży.


Jedzenie pomidorów w ciąży

Pomidory są dobrym źródłem witaminy C, niezbędnego składnika odżywczego podczas ciąży, aby zapewnić dziecku zdrowe kości, zęby i dziąsła. Warto więc dodać pomidora to różnych potrwa i dań: począwszy od najważniejszego śniadania, pełnowartościowego obiadu (zupę pomidorową) czy lekką, ale nasyconą odżywczo kolację.  Pomidor dobrze spisują się w połączeniu z ciemnozielonymi warzywami bogatymi w żelazo i czerwonym mięsem, ponieważ zawarta w nich witamina C pomaga również twojemu ciału łatwiej wchłaniać żelazo.



Pomidory zawierają duże ilości likopenu czyli przeciwutleniacza, który chroni przed uszkodzeniem komórek i pomaga w walce z wolnymi rodnikami wywołującymi raka. Badania wykazały, że likopen w diecie ciążowej może zmniejszyć ryzyko stanu przedrzucawkowego. Likopen nadaje pomidorom i zupie piękny czerwony kolor i zapobiega utlenianiu lipidów w surowicy w celu ochrony serca. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi – Potas poprawia przepływ krwi i zmniejsza obciążenie serca.


Głównym źródłem likopenu są dojrzałe pomidory, ale także czerwone owoce takie jak arbuz, czy też grejpfrut. Ze względu na to, że likopen jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach to jego przyswajanie jest spotęgowane zwłaszcza w obecności tłuszczu. W badaniach wykazano, że największą biodostępność likopenu obserwuje się w postaci przetworzonej z dodatkiem oliwy z oliwek.

Czy mogę jeść zupę pomidorową w ciąży?

Oczywiście! Zupa pomidorowa w ciąży jest znana z tego, że zmniejsza nadciśnienie i wspomaga mamę i dziecko w brzuszku, a obecny w niej błonnik może także pomóc w problemach z biegunką i zaparciami. Do przyrządzenia zupy pomidorowej stosuj świeże pomidory lub soki pomidorowe, pomidory w puszcze/ konserwowe są niezalecane ze względu na obecność Bisfenolu A (BPA), który jest nierozpuszczalny w wodzie, a może znajdować się w puszkach (do produkcji metalowych opakowań stosuje się tą substancje).

czy można jeść zupę pomidorową w ciąży

Tak przygotowana zupa będzie doskonałym posiłkiem dla kobiet w ciąży

Składniki do dobrej i polecanej zupy pomidorowej (zwłaszcza w I trymestrze ciąży):

  • 2 duże świeże pomidory lub ½ opakowania koktajlowych,
  • ½ marchewki,
  • ¼ selera,
  • 1 łyżeczka natki pietruszki,
  • ½ opak. gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 ziemniak,
  • 1 łyżeczka masła,
  • bazylia,
  • sól.

Marchewkę, ziemniaka i selera pokroić i poddusić na maśle, zalać 1 szklanką wrzątku, gotować pod przykryciem na małym ogniu. Po 15 min. dodać pomidory bez skórki, gotować 10-15 min., dodać posiekaną natkę, przyprawić solą i bazylią. Zmiksować. Przed podaniem dodać jogurt.



Bez wątpienia Zupa Pomidorowa to najłatwiejsze i najsmaczniejsze jedzenie, które można przygotować w kilka minut i można je zjeść o każdej porze dnia. Zupa wykonana z kilku łatwo dostępnych składników stanowi idealną przystawkę i jest również zdrowa! Potrzebujesz tylko świeżych pomidorów i pozostałych warzyw.

Sok pomidorowy nie tylko do picia

Miejscowe stosowanie soku pomidorowego zawierającego witaminę E, może pomóc chronić przed poparzeniami słonecznymi. 🙂

Jeden średni pomidor zjedzony w trakcie ciąży dostarczy Ci około 22 kalorii, 5 gramów węglowodanów (w tym 1 gram błonnika i gram cukru) i 0 g tłuszczu! Są więc dobrym wyborem do jedzenia, jeśli próbujesz utrzymać zdrowy przyrost masy ciała w czasie ciąży. Skórki pomidorów zawierają błonnik, który pomaga uniknąć zaparć w ciąży, a także który wspomaga zdrowe trawienie. Włókno spulchnia stolec, wspomaga ruchy perystaltyczne gładkich mięśni trawiennych i stymuluje soki trawienne do pracy. Podczas ciąży często odczuwa się zmęczenie i ospałość z powodu dodatkowej wagi. Bogata liczba kalorii w pomidorach zapewnia wystarczającą ilość energii i zmniejsza senność.




pomidory a ciążaPomidory zawierają całą gamę innych niezbędnych witamin i składników odżywczych dla kobiet w ciąży, w tym witaminę A, kwas foliowy, kwas alfa-liponowy (który pomaga ciału zamieniać glukozę w energię), cholinę, potas i beta-karoten. Mają wysoką zawartość wody i mogą przyczyniać się do codziennego nawodnienia podczas ciąży.

Miej to na uwadze, że spożycie dużej ilości surowych pomidorów może spowodować zgagę.

Sok pomidorowy doskonałe nadaje się do przetrzymywania właściwości organicznych pomidorów. Możesz go dodawać do zupy pomidorowej, gulaszów oraz stworzenia pysznych sosów do makaronów i spaghetti.

Pamiętaj, że gotowanie nie zawsze niszczy składniki odżywcze, likopen jest łatwiej wchłaniany przez organizm po podgrzaniu –  zupa pomidorowa to idealny sposób na dostarczenie przeciwutleniacza.

Pomidory zawierają Likopen – substancje fitochemiczną o niezwykłej mocy bioaktywnej, będąca przedstawicielem karotenoidów, które odpowiadają za rozmaite barwy warzyw i owoców, kształtujące się od żółtego, przez pomarańcz, aż do czerwieni. Człowiek nie potrafi wytwarzać karotenoidów, a więc muszą być one dostarczone w codziennej diecie wraz ze spożyciem warzyw i owoców. Badania naukowe wykazały szczególną moc likopenu w zmniejszeniu ryzyka powstawania nowotworów, szczególnie raka prostaty.



Niezwykle ciekawa jest także aktywność likopenu w prewencji osteoporozy. Znaczenie ma tu nie tylko zmniejszanie stresu oksydacyjnego, ale także obniżenie poziomu markerów obrotu kostnego, co dotyczy w szczególności kobiet po przebytej menopauzie.  Wzrost gęstości kośćca obserwowany przy regularnym spożyciu bogatych źródeł likopenu wynika z pobudzania komórek kościotwórczych ( osteoblastów) i jednoczesnego hamowania resorpcji składników mineralnych z kości. W diecie osób zagrożonych wystąpieniem osteoporozy, wskazane jest więc nie tylko wysokie spożycie produktów bogatych w wapń, ale również źródeł likopenu.