Gdzie jesteś: Strona Główna / Popularne / Pomidory w ciąży – likopen i wartościowe jedzenie zupy pomidorowej

Pomidory w ciąży – likopen i wartościowe jedzenie zupy pomidorowej



jedzenie zupy pomidorowej w ciąży

Pomidory do jedzenia dostępne są przez cały rok i idealnie spisują się dodatek oraz część zdrowej diety w ciąży. Nadają potrawom bogaty smak pełny zdrowych i wartościowych substancji organicznych. Surowe, gotowane lub jako kremy i zupy są nieskończenie wszechstronne i powinny być podstawą do odżywiania dla kobiet w ciąży.


Jedzenie pomidorów w ciąży

Pomidory są dobrym źródłem witaminy C, niezbędnego składnika odżywczego podczas ciąży, aby zapewnić dziecku zdrowe kości, zęby i dziąsła. Warto więc dodać pomidora to różnych potrwa i dań: począwszy od najważniejszego śniadania, pełnowartościowego obiadu (zupę pomidorową) czy lekką, ale nasyconą odżywczo kolację.  Pomidor dobrze spisują się w połączeniu z ciemnozielonymi warzywami bogatymi w żelazo i czerwonym mięsem, ponieważ zawarta w nich witamina C pomaga również twojemu ciału łatwiej wchłaniać żelazo.

Zawierają cenne wartości odżywcze, które dostarczą ci potrawy między innymi przetwory, kremy jak i np. koktajlówki marynowane:  włoska przekąska bruschetta, sos pomidorowy, pesto robione z suszonych pomidorów jak i przecieru pomidorowego często wykorzystywanego do pizzy. Ważna sprawą jest także fakt, iż sok pomidorowy jak i pomidor suszony i przecier pelati zawiera 35 IG, a  samo świeże warzywo 30 IG – czyli jest korzystne do spożycia według tabeli indeksu glikemicznego, która określa poziom glukozy we krwi po spożyciu produktu w czasie do dwóch godzin od zjedzenia.



Pomidory zawierają duże ilości likopenu czyli przeciwutleniacza, który chroni przed uszkodzeniem komórek i pomaga w walce z wolnymi rodnikami wywołującymi raka. Badania wykazały, że likopen w diecie ciążowej może zmniejszyć ryzyko stanu przedrzucawkowego. Likopen nadaje pomidorom i zupie piękny czerwony kolor i zapobiega utlenianiu lipidów w surowicy w celu ochrony serca. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi – Potas poprawia przepływ krwi i zmniejsza obciążenie serca.

Głównym źródłem likopenu są dojrzałe pomidory, ale także czerwone owoce takie jak arbuz, czy też grejpfrut. Ze względu na to, że likopen jest związkiem rozpuszczalnym w tłuszczach to jego przyswajanie jest spotęgowane zwłaszcza w obecności tłuszczu. W badaniach wykazano, że największą biodostępność likopenu obserwuje się w postaci przetworzonej z dodatkiem oliwy z oliwek.

Czy mogę jeść zupę pomidorową w ciąży?

Oczywiście! Zupa pomidorowa w ciąży jest znana z tego, że zmniejsza nadciśnienie i wspomaga mamę i dziecko w brzuszku, a obecny w niej błonnik może także pomóc w problemach z biegunką i zaparciami. Do przyrządzenia zupy pomidorowej stosuj świeże pomidory lub soki pomidorowe, pomidory w puszcze/ konserwowe są niezalecane ze względu na obecność Bisfenolu A (BPA), który jest nierozpuszczalny w wodzie, a może znajdować się w puszkach (do produkcji metalowych opakowań stosuje się tą substancje).

czy można jeść zupę pomidorową w ciąży

Tak przygotowana zupa będzie doskonałym posiłkiem dla kobiet w ciąży

Składniki do dobrej i polecanej zupy pomidorowej (zwłaszcza w I trymestrze ciąży):

  • 2 duże świeże pomidory lub ½ opakowania koktajlowych,
  • ½ marchewki,
  • ¼ selera,
  • 1 łyżeczka natki pietruszki,
  • ½ opak. gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 ziemniak,
  • 1 łyżeczka masła,
  • bazylia,
  • sól.

Marchewkę, ziemniaka i selera pokroić i poddusić na maśle, zalać 1 szklanką wrzątku, gotować pod przykryciem na małym ogniu. Po 15 min. dodać pomidory bez skórki, gotować 10-15 min., dodać posiekaną natkę, przyprawić solą i bazylią. Zmiksować. Przed podaniem dodać jogurt.

Zobacz: Jaką sól wybrać? – jaka sól jest najzdrowsza?



Bez wątpienia Zupa Pomidorowa to najłatwiejsze i najsmaczniejsze jedzenie, które można przygotować w kilka minut i można je zjeść o każdej porze dnia. Zupa wykonana z kilku łatwo dostępnych składników stanowi idealną przystawkę i jest również zdrowa! Potrzebujesz tylko świeżych pomidorów i pozostałych warzyw.

Sok pomidorowy nie tylko do picia

Miejscowe stosowanie soku pomidorowego zawierającego witaminę E, może pomóc chronić przed poparzeniami słonecznymi. 🙂

Jeden średni pomidor zjedzony w trakcie ciąży dostarczy Ci około 22 kalorii, 5 gramów węglowodanów (w tym 1 gram błonnika i gram cukru) i 0 g tłuszczu! Są więc dobrym wyborem do jedzenia, jeśli próbujesz utrzymać zdrowy przyrost masy ciała w czasie ciąży. Skórki pomidorów wszystkich odmian: malinowe, tygrysie, zielone, czarne, czerwone jak i żółte i pomarańczowe zawierają błonnik, który pomaga uniknąć zaparć w ciąży, a także który wspomaga zdrowe trawienie.



Ciekawostką jest także odmiana Kumato – czekoladowe pomidorki, której uprawą mogą się pochwalić jedynie nieliczni, ponieważ ich nasiona nie są dostępne w ogólnym obiegu.

Odmianami pomidorów nadającymi się na przecier sos czy keczup są: bawole serca, garmale, san marzano oraz paprykowe i daktylowe podłużne.

Włókno spulchnia stolec, wspomaga ruchy perystaltyczne gładkich mięśni trawiennych i stymuluje soki trawienne do pracy. Podczas ciąży często odczuwa się zmęczenie i ospałość z powodu dodatkowej wagi. Bogata liczba kalorii w pomidorach zapewnia wystarczającą ilość energii i zmniejsza senność.




pomidory a ciążaPomidory zawierają całą gamę innych niezbędnych witamin i składników odżywczych dla kobiet w ciąży, w tym witaminę A, kwas foliowy, kwas alfa-liponowy (który pomaga ciału zamieniać glukozę w energię), cholinę, potas i beta-karoten. Mają wysoką zawartość wody i mogą przyczyniać się do codziennego nawodnienia podczas ciąży.

Miej to na uwadze, że spożycie dużej ilości surowych pomidorów może spowodować zgagę.

Sok pomidorowy doskonałe nadaje się do przetrzymywania właściwości organicznych pomidorów. Możesz go dodawać do zupy pomidorowej, gulaszów oraz stworzenia pysznych sosów do makaronów i spaghetti.

Pamiętaj, że gotowanie nie zawsze niszczy składniki odżywcze, likopen jest łatwiej wchłaniany przez organizm po podgrzaniu –  zupa pomidorowa to idealny sposób na dostarczenie przeciwutleniacza.

Pomidory zawierają Likopen – substancje fitochemiczną o niezwykłej mocy bioaktywnej, będąca przedstawicielem karotenoidów, które odpowiadają za rozmaite barwy warzyw i owoców, kształtujące się od żółtego, przez pomarańcz, aż do czerwieni. Człowiek nie potrafi wytwarzać karotenoidów, a więc muszą być one dostarczone w codziennej diecie wraz ze spożyciem warzyw i owoców.



Niezwykle ciekawa jest także aktywność likopenu w prewencji osteoporozy. Znaczenie ma tu nie tylko zmniejszanie stresu oksydacyjnego, ale także obniżenie poziomu markerów obrotu kostnego, co dotyczy w szczególności kobiet po przebytej menopauzie.  Wzrost gęstości kośćca obserwowany przy regularnym spożyciu bogatych źródeł likopenu wynika z pobudzania komórek kościotwórczych ( osteoblastów) i jednoczesnego hamowania resorpcji składników mineralnych z kości. W diecie osób zagrożonych wystąpieniem osteoporozy, wskazane jest więc nie tylko wysokie spożycie produktów bogatych w wapń, ale również źródeł likopenu.