Zupa krem z dyni – przepis, składniki i wykonanie
Dynie w różnych kolorach i kształtach to najpiękniejsze symbole późnego lata i nadchodzącej jesieni. Doskonale służą zarówno jako dekoracja, jak i składnik wielu potraw i deserów. Jednym z dań, które możesz przyrządzić jest rozgrzewająca i pożywna zupa krem z dyni. Sprawdź nasz przepis!
Zupa krem z dyni zamienia purée z dyni w puszce w subtelnie kremową, aromatyczną zupę, która stanowi eleganckie pierwsze danie lub satysfakcjonujący lunch w zimny dzień. Podczas gdy połączenie przypraw dyniowych i jesiennych może z łatwością zawrócić w stronę deseru, dodatek świeżego rozmarynu, czosnku, karmelizowanej cebuli i curry w proszku mocno osadzi tę zupę w pikantnym obozie.
Na koniec, aby ten przepis był wegański, zastąp masło oliwą, tłustą śmietaną mleko kokosowe, a rosół drobiowy bulionem warzywnym. Jeśli pozwala na to czas i dostępność, rozważ upieczenie własnej dyni cukrowej dla tego przepisu: Zupa będzie miała głębszy, bardziej złożony smak.
Składniki na kremową zupę dyniową:
- 1 średniej wielkości dynia (u nas Hokkaido, ok. 1 kg)
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3-4 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- świeży imbir
Jak wykonać i przygotować zupę dyniową krem?
Krok 1
Dynię, marchew, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę (dynię „opróżniamy” dodatkowo ze środka oraz z pestek).
Krok 2
Obieramy czosnek i imbir. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy lub masła klarowanego. Podsmażamy cebulę oraz starte na drobnej tarce: czosnek i imbir (ok. 1 cm). Po chwili dorzucamy wszystkie warzywa. Gdy nabiorą „rumieńców”, zalewamy je bulionem i gotujemy do miękkości (ok. 25-30 min.).
Krok 3
Gdy wszystkie warzywa będą już miękkie, blendujemy całość do uzyskania gładkiej konsystencji.
Krok 4
Zupę jeszcze raz zagotowujemy, na końcu doprawiając do smaku solą, pieprzem oraz dodatkowo startym imbirem.
Krok 5
Zupę podajemy z małych miseczkach z odrobiną śmietanki.
Wskazówka:
Zupa krem świetnie smakuje z grzankami lub uprażonymi pestkami z dyni oraz z kawałkami sera (np. brie). Możemy posypać ją również świeżymi ziołami.
Zuzanna Nowakowska to ceniona autorka w dziedzinie ciąży i parentingu, oferująca przyszłym rodzicom rzetelne porady i wsparcie w jednym z czołowych serwisów o parentingu. Jej zaangażowanie w promowanie świadomego rodzicielstwa przyniosło jej szerokie uznanie oraz lojalne grono czytelników.