Strona główna » Ciekawostki » Właściwości lecznicze – zastosowanie i działanie aloesu

Właściwości lecznicze – zastosowanie i działanie aloesu

kwiat aloesu

aloes leczniczy na co stosowac

Nazywany jest cudowną rośliną, lekarzem w doniczce czy rośliną pierwszej pomocy. Aloes, bo o nim mowa, stosowany jest od prawie 5000 lat jako roślina lecznicza, pomagająca w dolegliwościach zewnętrznych, takich jak: alergie, poparzenia, trądzik oraz schorzeniach wewnętrznych – np. wrzodach żołądka czy zapaleniu zatok. Jak działa aloes? W jakich dolegliwościach może pomóc? Poznaj właściwości i zastosowanie aloesu. 


Zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie

Za tak wszechstronne działanie aloesu odpowiada jego bogaty skład. W aloesowych liściach jest ponad 270 substancji aktywnych. Aloes jest bogatym źródłem aminokwasów – znajduje się w nim siedem z ośmiu niezbędnych człowiekowi aminokwasów egzogennych (czyli tych, których człowiek nie jest w stanie sam wytworzyć i musi czerpać je z pożywienia). Miąższ aloesowy zawiera duże ilości witamin oraz biopierwiastków, takich jak: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka, żelazo oraz śladowe ilości krzemu, kobaltu, manganu, miedzi, niklu, boru, litu, chromu, molibdenu, boru i cyny. Sok z aloesu ma w składzie także biostymulatory. Najważniejszymi jednak składnikami są molekuły cukrowe o długich łańcuchach – mukopolisacharydy. Taki skład aloesu sprzyja wyjątkowo szerokiemu działaniu, zwłaszcza że mamy tu do czynienia ze współdziałaniem wielu składników potęgujących efekt terapeutyczny.

Skład i właściwości aloesu

Według badań naukowych główną substancję o działaniu prozdrowotnym stanowi acemannan (mukopolisacharyd). Zwiększa on odporność organizmu na działalnie pasożytów, wirusów i bakterii. Dzięki działaniu antywirusowemu, antybakteryjnemu i antygrzybicznemu pomaga w przezwyciężeniu wielu infekcji grzybiczych oraz w odbudowaniu naturalnej flory jelitowej. Wielocukry walczą także ze starzeniem się naszej skóry przez zmienianie układu komórek naskórka.

Antrachinony pobudzają perystaltykę jelit i działają przeczyszczająco.

przygotowanie aloesu

  • NNKT – czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są głównym źródłem energii i sprawiają, że witaminy A, D, E i K mogą zostać przyswojone przez organizm. Sok z aloesu zawiera je wszystkie, dlatego jest pomocny przy oparzeniach, uczuleniach, uszkodzeniach skóry i wielu innych rodzajach zapaleń. Ich obecność w tej roślinie wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
  • Kwas salicylowy – obecny w soku aloesowym kwas ma funkcje przeciwzapalne, obniżające temperaturę, przeciwbólowe, antyseptyczne i antybakteryjne.
  • Flawonoidy i taniny – flawonoidy wspomagają przyswajanie składników odżywczych, taniny natomiast wykazują silne działanie ściągające. Zastosowane miejscowo na skórę i błony śluzowe denaturują białka i w efekcie wytwarzają błonę ochronną.
  • Przeciwutleniacze – niektóre składniki aloesu należą do grupy przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki, współodpowiedzialne za wiele chorób, w tym choroby nowotworowe oraz za starzenie się organizmu.

Kwiat aloesu MINERAŁY I WITAMINY

  • Potas – posiada właściwości odkwaszające, a wraz z sodem odgrywa decydującą rolę w przewodnictwie nerwowym.
  • Magnez – pełni bardzo ważne funkcje, m.in. jest czynnikiem regenerującym pracę komórek, przywraca równowagę układu nerwowego, przyczynia się do zwiększenia ilości wydzielanej żółci.
  • Wapń – bierze udział w budowie kości i zębów. Ma duże znaczenie w krzepliwości, utrzymaniu normalnej akcji serca oraz w funkcjonowaniu mięśni i nerwów.
  • Sód – reguluje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, chroni organizm przed nadmierną utratą płynów.
  • Żelazo – jest podstawowym pierwiastkiem służącym do transportowania tlenu we krwi.
  • Mangan – konieczny do prawidłowego rozwoju komórek. Uczestniczy w procesie wytwarzania krwi, stabilizuje gospodarkę cukrową i pomaga w przyswajaniu witaminy E i B1.
  • Fosfor – bierze udział w formowaniu kości i krwi, pełni ważną funkcję w działaniu tarczycy.
  • Miedź – sprzyja wchłanianiu żelaza z przewodu pokarmowego i ułatwia jego przyswajanie. Wzmacnia system odpornościowy i uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek.
  • Cynk – jest stymulatorem i regulatorem przysadki i gruczołów płciowych, wspomaga działanie trzustki i bierze udział w tworzeniu krwinek. Jest niezbędny do normalnego wzrostu, rozwoju, odbudowy i regeneracji uszkodzonych tkanek.
  • Witamina A – reguluje wzrost i poprawia wzrok. Jest niezbędna w procesach przemiany materii oraz do utrzymania zdrowiej i ładnej skóry, a także prawidłowego funkcjonowania błony śluzowej w układzie trawiennym i przewodzie oddechowym, co jest ważne dla ochrony przed infekcjami.
  • Witaminy z grupy B – ich zadaniem jest wzmacnianie i ochrona układu nerwowego, skóry, mięśni oraz układu sercowo-naczyniowego.
  • Witamina C – wpływa na wytwarzanie i przemianę kolagenu, jednego z najważniejszych komponentów tkanki łącznej. Obecność kolagenu (i związanej z nim wit. C) ułatwia gojenie się ran, złamań, hamuje tworzenie się krwiaków oraz powstawanie krwotoków i krwawień z dziąseł.
  • Witamina E – wiąże się z aktywnym tlenem i zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Jest nazywana witaminą młodości, ponieważ opóźnia procesy starzenia się organizmu.
  • Witamina H – wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów, uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych oraz współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów.

Aloes zawiera około 15 enzymów, czyli białek posiadających zdolność przyśpieszania reakcji biochemicznych oraz 20 aminokwasów, będących głównym budulcem białka, w tym aminokwasów egzogennych niezbędnych do rozmnażania, wzrostu i funkcjonowania całego organizmu.

na co pomaga sok z aloesu ? – zastosowanie lecznicze

kwiat aloesuAloes stanowi domowy środek na wiele schorzeń i dolegliwości, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Należy go jednak traktować jedynie jako środek wspomagający leczenie, a w każdym przedstawionym niżej przypadku należy najpierw zasięgnąć opinii lekarza.

 

  • Alergie – Aloes stosowany zewnętrznie i wewnętrznie może nam pomóc w przykrych dolegliwościach alergicznych, takich jak: wysypki skórne, nabrzmienie błon śluzowych, podrażnienia oskrzeli czy łzawienie oczu, ponieważ wpływa normalizująco na układ odpornościowy.
  • Angina – Sok z aloesu pity w czasie trwania anginy wspomaga organizm i przyspiesza efekty zdrowienia.
  • Ból gardła, kaszel – Sok z aloesu jest doskonałym środkiem do płukania, jeśli boli nas gardło lub mamy kaszel. Pomaga zwalczyć infekcję, a także zmniejsza ból lub podrażnienie.
  • Drożdże Candida – Drożdżak ten wywołuje infekcję błony śluzowej, przenika przez ścianę jelit i w ostrych przypadkach przez układ limfatyczny i krwionośny dostaje się do narządów wewnętrznych. W aloesie zawarte są substancje antygrzybiczne, które pomagają w zwalczeniu patogennego drożdżaka. Aloes wspiera również naturalne siły obronne organizmu w infekcjach o podłożu wirusowym i bakteryjnym.
  • Miażdżyca – Chorobie tej, zwłaszcza u starszych ludzi, sprzyja niewłaściwa dieta, stres lub zaburzenia w przemianie materii. Polega na gromadzeniu się na ścianach tętnic cholesterolu, lipidów i soli wapniowych. Badania pokazują, że aloes obniża poziom złego cholesterolu LDL i podwyższa poziom dobrego HDL, dzięki czemu zapobiega pojawieniu się miażdżycy.
  • Oparzenia – Zarówno w przypadku oparzeń słonecznych, jak i tych mechanicznych (poparzenie wrzątkiem, gorącym tłuszczem, żelazkiem, czy parą wodną) aloes natychmiast łagodzi ból, działa przeciwbakteryjnie i pobudza odnowę skóry.
  • Plamy starcze – Wewnętrzne i zewnętrzne stosowanie aloesu pomoże uniknąć lub zahamować przebarwienia na twarzy, dłoniach i klatce piersiowej, wywołane działaniem promieni słonecznych i wiekiem.
  • Trądzik – Powstające w organizmie toksyny, wywołane zaburzeniami hormonalnymi i trawiennymi, zostają wydalane przez skórę i w efekcie prowadzą do powstawania trądzikowych zmian skóry. Aloes na trądzik w tym przypadku stymuluje proces wydalania i odtruwania organizmu. Ponadto przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwzapalnie i obniża przyrost tkanki bliznowatej.
  • Ukąszenia przez owady – Aloes, dzięki swojemu działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwzapalnemu, pomaga i łagodzi dolegliwości związane z ukąszeniami lub użądleniami przez owady.
  • Wzdęcia – Sok z aloesu działa jako środek wspomagający trawienie (nie tylko normalizuje pracę układu trawiennego, lecz także poprawia trawienie białek pokarmowych), dlatego może okazać się bardzo pomocny w przypadku wzdęć wywołanych np. stresem, zbyt szybkim jedzeniem lub konkretnymi produktami (jak kapusta czy fasola).
  • Zapalenie żołądka – Zapalenie żołądka jest problemem coraz powszechniejszym. Jego przyczyną są: jedzenie zbyt zimnych/gorących lub zbyt przetworzonych potraw, przyjmowanie silnych leków, nadużywanie alkoholu oraz papierosów, infekcje bakteryjne i wirusowe. Picie soku z aloesu działa kojąco na cały układ pokarmowy i poprzez swoje pH normalizuje jego pracę, walcząc z zapaleniami i infekcjami.

Właściwości kosmetyczne aloesu:

  • chroni przed promieniowaniem UV,
  • usuwa obumarłe komórki skóry,
  • zatrzymuje w skórze wilgoć,
  • działa bakteriobójczo,
  • głęboko oczyszcza,
  • hamuje stany zapalne,
  • powoduje wzrost elastyczności skóry,
  • przyspiesza gojenie się ran skóry,
  • wzmacnia komórki skóry,
  • rozkłada nadmiar tłuszczu.

Jak stosować aloes i jego świeże liście?

Stosowanie świeżych liści wywołuje znacznie większy efekt, niż stosowanie ekstraktów aloesu pospolitego. Ideałem jest więc używanie świeżej rośliny, którą możemy zakupić do domowej hodowli.

Jak postępować z liśćmi? Najlepiej odciąć dolny liść (posiada on najlepsze właściwości terapeutyczne i  zawiera najwięcej miąższu) i pozwolić, aby przed jego użyciem zupełnie wyciekł z niego żółtawy sok, który może okazać się trujący lub drażniący. Następnie należy przeciąć liść na dwie części wzdłuż jego długości (tak jak np. przy filetowaniu ryby) i posługując się łyżeczką wydobyć półprzejrzysty miąższ.

Miąższ możemy spożywać razem z innymi posiłkami (sam w sobie jest po prostu niesmaczny), jako dodatek do sałatek, koktajli i innych płynów i dań (zimnych – zbyt gorące dania mogą pozbyć go cennych właściwości).

W przypadku zastosowania zewnętrznego, miąższ należy nakładać w postaci okładu na chore miejsca na skórze, sprawdzając wcześniej, czy nie wywołuje on reakcji alergicznych (w połączeniu z niedostatecznie wyciekniętym żółtym sokiem).

Sok lub galaretka aloesu pospolitego stabilizowanego

Na rynku znajduje się żel aloesu pospolitego, który jest w większości przypadków nietoksyczny i nie wywołuje żadnych alergii. Sok i żel dostępne są zwykle w butelkach i tubkach. Sok nie jest zbyt przyjemny w smaku, dlatego możemy wymieszać go, tak jak w przypadku świeżego miąższu, z napojami lub zimnym jedzeniem.

Stosując galaretkę (ta jest naprawdę skuteczna i przez nas sprawdzona) zewnętrznie, nakładamy ją dość obficie na czystą skórę. Preparat wchłania się szybko, dlatego powinniśmy powtarzać jego aplikację w dwudziestominutowych lub godzinnych odstępach, w zależności od przypadku.