Właściwości lecznicze – zastosowanie i działanie aloesu

Nazywany jest cudowną rośliną, lekarzem w doniczce czy rośliną pierwszej pomocy. Aloes, bo o nim mowa, stosowany jest od prawie 5000 lat jako roślina lecznicza, pomagająca w dolegliwościach zewnętrznych, takich jak: alergie, poparzenia, trądzik oraz schorzeniach wewnętrznych – np. wrzodach żołądka czy zapaleniu zatok. Jak działa aloes? W jakich dolegliwościach może pomóc? Poznaj właściwości i zastosowanie aloesu.
Zastosowanie w kosmetyce i lecznictwie
Za tak wszechstronne działanie aloesu odpowiada jego bogaty skład. W aloesowych liściach jest ponad 270 substancji aktywnych. Aloes jest bogatym źródłem aminokwasów – znajduje się w nim siedem z ośmiu niezbędnych człowiekowi aminokwasów egzogennych (czyli tych, których człowiek nie jest w stanie sam wytworzyć i musi czerpać je z pożywienia). Miąższ aloesowy zawiera duże ilości witamin oraz biopierwiastków, takich jak: potas, wapń, magnez, sód, fosfor, cynk, siarka, żelazo oraz śladowe ilości krzemu, kobaltu, manganu, miedzi, niklu, boru, litu, chromu, molibdenu, boru i cyny. Sok z aloesu ma w składzie także biostymulatory. Najważniejszymi jednak składnikami są molekuły cukrowe o długich łańcuchach – mukopolisacharydy. Taki skład aloesu sprzyja wyjątkowo szerokiemu działaniu, zwłaszcza że mamy tu do czynienia ze współdziałaniem wielu składników potęgujących efekt terapeutyczny.
Skład i właściwości aloesu
Według badań naukowych główną substancję o działaniu prozdrowotnym stanowi acemannan (mukopolisacharyd). Zwiększa on odporność organizmu na działalnie pasożytów, wirusów i bakterii. Dzięki działaniu antywirusowemu, antybakteryjnemu i antygrzybicznemu pomaga w przezwyciężeniu wielu infekcji grzybiczych oraz w odbudowaniu naturalnej flory jelitowej. Wielocukry walczą także ze starzeniem się naszej skóry przez zmienianie układu komórek naskórka.
Antrachinony pobudzają perystaltykę jelit i działają przeczyszczająco.
- NNKT – czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są głównym źródłem energii i sprawiają, że witaminy A, D, E i K mogą zostać przyswojone przez organizm. Sok z aloesu zawiera je wszystkie, dlatego jest pomocny przy oparzeniach, uczuleniach, uszkodzeniach skóry i wielu innych rodzajach zapaleń. Ich obecność w tej roślinie wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
- Kwas salicylowy – obecny w soku aloesowym kwas ma funkcje przeciwzapalne, obniżające temperaturę, przeciwbólowe, antyseptyczne i antybakteryjne.
- Flawonoidy i taniny – flawonoidy wspomagają przyswajanie składników odżywczych, taniny natomiast wykazują silne działanie ściągające. Zastosowane miejscowo na skórę i błony śluzowe denaturują białka i w efekcie wytwarzają błonę ochronną.
- Przeciwutleniacze – niektóre składniki aloesu należą do grupy przeciwutleniaczy zwalczających wolne rodniki, współodpowiedzialne za wiele chorób, w tym choroby nowotworowe oraz za starzenie się organizmu.
Kwiat aloesu MINERAŁY I WITAMINY
- Potas – posiada właściwości odkwaszające, a wraz z sodem odgrywa decydującą rolę w przewodnictwie nerwowym.
- Magnez – pełni bardzo ważne funkcje, m.in. jest czynnikiem regenerującym pracę komórek, przywraca równowagę układu nerwowego, przyczynia się do zwiększenia ilości wydzielanej żółci.
- Wapń – bierze udział w budowie kości i zębów. Ma duże znaczenie w krzepliwości, utrzymaniu normalnej akcji serca oraz w funkcjonowaniu mięśni i nerwów.
- Sód – reguluje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, chroni organizm przed nadmierną utratą płynów.
- Żelazo – jest podstawowym pierwiastkiem służącym do transportowania tlenu we krwi.
- Mangan – konieczny do prawidłowego rozwoju komórek. Uczestniczy w procesie wytwarzania krwi, stabilizuje gospodarkę cukrową i pomaga w przyswajaniu witaminy E i B1.
- Fosfor – bierze udział w formowaniu kości i krwi, pełni ważną funkcję w działaniu tarczycy.
- Miedź – sprzyja wchłanianiu żelaza z przewodu pokarmowego i ułatwia jego przyswajanie. Wzmacnia system odpornościowy i uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek.
- Cynk – jest stymulatorem i regulatorem przysadki i gruczołów płciowych, wspomaga działanie trzustki i bierze udział w tworzeniu krwinek. Jest niezbędny do normalnego wzrostu, rozwoju, odbudowy i regeneracji uszkodzonych tkanek.
- Witamina A – reguluje wzrost i poprawia wzrok. Jest niezbędna w procesach przemiany materii oraz do utrzymania zdrowiej i ładnej skóry, a także prawidłowego funkcjonowania błony śluzowej w układzie trawiennym i przewodzie oddechowym, co jest ważne dla ochrony przed infekcjami.
- Witaminy z grupy B – ich zadaniem jest wzmacnianie i ochrona układu nerwowego, skóry, mięśni oraz układu sercowo-naczyniowego.
- Witamina C – wpływa na wytwarzanie i przemianę kolagenu, jednego z najważniejszych komponentów tkanki łącznej. Obecność kolagenu (i związanej z nim wit. C) ułatwia gojenie się ran, złamań, hamuje tworzenie się krwiaków oraz powstawanie krwotoków i krwawień z dziąseł.
- Witamina E – wiąże się z aktywnym tlenem i zapobiega powstawaniu wolnych rodników. Jest nazywana witaminą młodości, ponieważ opóźnia procesy starzenia się organizmu.
- Witamina H – wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów, uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych oraz współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów.
Aloes zawiera około 15 enzymów, czyli białek posiadających zdolność przyśpieszania reakcji biochemicznych oraz 20 aminokwasów, będących głównym budulcem białka, w tym aminokwasów egzogennych niezbędnych do rozmnażania, wzrostu i funkcjonowania całego organizmu.
na co pomaga sok z aloesu ? – zastosowanie lecznicze
Aloes stanowi domowy środek na wiele schorzeń i dolegliwości, zarówno wewnętrznych, jak i zewnętrznych. Należy go jednak traktować jedynie jako środek wspomagający leczenie, a w każdym przedstawionym niżej przypadku należy najpierw zasięgnąć opinii lekarza.
- Alergie – Aloes stosowany zewnętrznie i wewnętrznie może nam pomóc w przykrych dolegliwościach alergicznych, takich jak: wysypki skórne, nabrzmienie błon śluzowych, podrażnienia oskrzeli czy łzawienie oczu, ponieważ wpływa normalizująco na układ odpornościowy.
- Angina – Sok z aloesu pity w czasie trwania anginy wspomaga organizm i przyspiesza efekty zdrowienia.
- Ból gardła, kaszel – Sok z aloesu jest doskonałym środkiem do płukania, jeśli boli nas gardło lub mamy kaszel. Pomaga zwalczyć infekcję, a także zmniejsza ból lub podrażnienie.
- Drożdże Candida – Drożdżak ten wywołuje infekcję błony śluzowej, przenika przez ścianę jelit i w ostrych przypadkach przez układ limfatyczny i krwionośny dostaje się do narządów wewnętrznych. W aloesie zawarte są substancje antygrzybiczne, które pomagają w zwalczeniu patogennego drożdżaka. Aloes wspiera również naturalne siły obronne organizmu w infekcjach o podłożu wirusowym i bakteryjnym.
- Miażdżyca – Chorobie tej, zwłaszcza u starszych ludzi, sprzyja niewłaściwa dieta, stres lub zaburzenia w przemianie materii. Polega na gromadzeniu się na ścianach tętnic cholesterolu, lipidów i soli wapniowych. Badania pokazują, że aloes obniża poziom złego cholesterolu LDL i podwyższa poziom dobrego HDL, dzięki czemu zapobiega pojawieniu się miażdżycy.
- Oparzenia – Zarówno w przypadku oparzeń słonecznych, jak i tych mechanicznych (poparzenie wrzątkiem, gorącym tłuszczem, żelazkiem, czy parą wodną) aloes natychmiast łagodzi ból, działa przeciwbakteryjnie i pobudza odnowę skóry.
- Plamy starcze – Wewnętrzne i zewnętrzne stosowanie aloesu pomoże uniknąć lub zahamować przebarwienia na twarzy, dłoniach i klatce piersiowej, wywołane działaniem promieni słonecznych i wiekiem.
- Trądzik – Powstające w organizmie toksyny, wywołane zaburzeniami hormonalnymi i trawiennymi, zostają wydalane przez skórę i w efekcie prowadzą do powstawania trądzikowych zmian skóry. Aloes na trądzik w tym przypadku stymuluje proces wydalania i odtruwania organizmu. Ponadto przyspiesza gojenie się ran, działa przeciwzapalnie i obniża przyrost tkanki bliznowatej.
- Ukąszenia przez owady – Aloes, dzięki swojemu działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwzapalnemu, pomaga i łagodzi dolegliwości związane z ukąszeniami lub użądleniami przez owady.
- Wzdęcia – Sok z aloesu działa jako środek wspomagający trawienie (nie tylko normalizuje pracę układu trawiennego, lecz także poprawia trawienie białek pokarmowych), dlatego może okazać się bardzo pomocny w przypadku wzdęć wywołanych np. stresem, zbyt szybkim jedzeniem lub konkretnymi produktami (jak kapusta czy fasola).
- Zapalenie żołądka – Zapalenie żołądka jest problemem coraz powszechniejszym. Jego przyczyną są: jedzenie zbyt zimnych/gorących lub zbyt przetworzonych potraw, przyjmowanie silnych leków, nadużywanie alkoholu oraz papierosów, infekcje bakteryjne i wirusowe. Picie soku z aloesu działa kojąco na cały układ pokarmowy i poprzez swoje pH normalizuje jego pracę, walcząc z zapaleniami i infekcjami.
Właściwości kosmetyczne aloesu:
- chroni przed promieniowaniem UV,
- usuwa obumarłe komórki skóry,
- zatrzymuje w skórze wilgoć,
- działa bakteriobójczo,
- głęboko oczyszcza,
- hamuje stany zapalne,
- powoduje wzrost elastyczności skóry,
- przyspiesza gojenie się ran skóry,
- wzmacnia komórki skóry,
- rozkłada nadmiar tłuszczu.
Jak stosować aloes i jego świeże liście?
Stosowanie świeżych liści wywołuje znacznie większy efekt, niż stosowanie ekstraktów aloesu pospolitego. Ideałem jest więc używanie świeżej rośliny, którą możemy zakupić do domowej hodowli.
Jak postępować z liśćmi? Najlepiej odciąć dolny liść (posiada on najlepsze właściwości terapeutyczne i zawiera najwięcej miąższu) i pozwolić, aby przed jego użyciem zupełnie wyciekł z niego żółtawy sok, który może okazać się trujący lub drażniący. Następnie należy przeciąć liść na dwie części wzdłuż jego długości (tak jak np. przy filetowaniu ryby) i posługując się łyżeczką wydobyć półprzejrzysty miąższ.
Miąższ możemy spożywać razem z innymi posiłkami (sam w sobie jest po prostu niesmaczny), jako dodatek do sałatek, koktajli i innych płynów i dań (zimnych – zbyt gorące dania mogą pozbyć go cennych właściwości).
W przypadku zastosowania zewnętrznego, miąższ należy nakładać w postaci okładu na chore miejsca na skórze, sprawdzając wcześniej, czy nie wywołuje on reakcji alergicznych (w połączeniu z niedostatecznie wyciekniętym żółtym sokiem).
Sok lub galaretka aloesu pospolitego stabilizowanego
Na rynku znajduje się żel aloesu pospolitego, który jest w większości przypadków nietoksyczny i nie wywołuje żadnych alergii. Sok i żel dostępne są zwykle w butelkach i tubkach. Sok nie jest zbyt przyjemny w smaku, dlatego możemy wymieszać go, tak jak w przypadku świeżego miąższu, z napojami lub zimnym jedzeniem.
Stosując galaretkę (ta jest naprawdę skuteczna i przez nas sprawdzona) zewnętrznie, nakładamy ją dość obficie na czystą skórę. Preparat wchłania się szybko, dlatego powinniśmy powtarzać jego aplikację w dwudziestominutowych lub godzinnych odstępach, w zależności od przypadku.

Zuzanna Nowakowska to ceniona autorka w dziedzinie ciąży i parentingu, oferująca przyszłym rodzicom rzetelne porady i wsparcie w jednym z czołowych serwisów o parentingu. Jej zaangażowanie w promowanie świadomego rodzicielstwa przyniosło jej szerokie uznanie oraz lojalne grono czytelników.