Strona główna » Odżywianie » Odżywianie w ciąży » Wino bezalkoholowe w ciąży – czy picie „0%” jest bezpieczne?

Wino bezalkoholowe w ciąży – czy picie „0%” jest bezpieczne?

picie wina bezalkoholowego w ciąży

wino bezalkoholowe w ciąży

Dowiedziałaś się o winie bezalkoholowym, będąc w ciąży i zastanawiasz się, czy możesz je bezpiecznie pić? Wino 0% to nowoczesne napoje bezalkoholowe idealne dla matek, które są otwarte na spróbowanie czegoś nieco innego. Wino bezalkoholowe istnieje od lat, ale pytania dotyczące jego bezpieczeństwa wciąż krążą w środowisku przyszłych matek. Czy wino bezalkoholowe jest rzeczywiście bezpieczne do spożycia podczas ciąży? Dziś zagłębiamy się w to zagadnienie!


Picie wina w czasie ciąży nie musi wiązać się z ryzykiem. Można cieszyć się bezalkoholowym winem, które zdecydowanie nie smakuje jak sok winogronowy. Bez względu na to, jaki rodzaj wina uwielbiasz, z pewnością istnieje jego bezalkoholowa wersja, którą możesz cieszyć się w czasie ciąży!




Wino bezalkoholowe to świetna alternatywa dla kobiet starających się zajść w ciążę, będących w ciąży lub karmiących piersią swoje niemowlęta. Właściwości odżywcze i antyoksydacyjne win są jeszcze wyraźniejsze niż w winach tradycyjnych i są źródłem zdrowia i dobrego samopoczucia dla przyszłych mam.

Czy oznaczenie „wino bezalkoholowe” na etykiecie na pewno jest bezpieczne?

Jak zdążyliśmy zauważyć termin „bezalkoholowy”,  jest bardzo zawiłym stwierdzeniem. Technicznie rzecz biorąc, dostępne w sprzedaży napoje bezalkoholowe w tym wina z owym oznaczeniem na etykiecie mogą zawierać śladowe ilości alkoholu do 0,5% i nadal być oznaczone jako „bezalkoholowe”.

Spowodowane jest to z procesem fermentacji – jest to mniej więcej ten sam poziom, który występuje naturalnie w np. sokach owocowych, kefirach, kiszonej kapuście czy w pieczonym na zakwasie bochenku chleba.

W organizmie zachodzi stały proces metabolizmu, który powoduje stały rozkład alkoholu, co w przypadku np. kefiru sprawia, że szybciej następuje jego trawienie niż przyjmowanie podczas picia. Może to być niepokojące dla niektórych matek, które mogą obawiać się, że nawet 0,5% alkoholu może mieć wpływ na rozwijające się dziecko.

Jeśli nadal nie masz pewności co do wina bezalkoholowego, porozmawiaj ze swoim lekarzem i dowiedz się więcej o ryzyku, korzyściach, jakie może nieść ze sobą.



Czy w ciąży mogę pić wino bezalkoholowe?

TAK! Jednak z zastrzeżeniem, że powinno się je pić z umiarem. Obecnie istnieje wiele odmian win bezalkoholowych i musujących dla kobiet w ciąży. Jeśli od czasu do czasu masz ochotę, by się napić 0%, zwykle nie stanowi to problemu, trunek jest także idealnym rozwiązaniem na imprezę sylwestrową w ciąży. Jednak będąc w ciąży, powinnaś się nim cieszyć tylko od czasu do czasu, a nie regularnie. Warianty win zawierających alkohol należy unikać w czasie ciąży.

Wersja bezalkoholowa zawiera znacznie więcej cukru niż zwykłe wino. Jeśli więc cierpisz na cukrzycę ciążową lub masz nadwagę, powinieneś również unikać od czasu do czasu kieliszka bezalkoholowego wina.

Czy wino bezalkoholowe jest zdrowe?

Oprócz korzyści zdrowotnych wynikających ze spożywania mniejszej ilości pustych kalorii, wiele napojów bezalkoholowych oferuje również szereg dodatkowych korzyści, w zasadzie to bezalkoholowy eliksir piękna na bazie wina. Jest to wegańskie, niskokaloryczne, bogate w witaminy, bezalkoholowe wino musujące, które zostało wyprodukowane z roślin i zawiera co najmniej 8 witamin i minerałów.




Jeśli chcesz poprawić swoją dietę, zmniejszyć spożycie cukru lub wesprzeć swoją ogólną podróż do dobrego samopoczucia, to znalazłaś alternatywę! – która ma do 6 razy mniej kalorii niż tradycyjne wino!




Czym właściwie jest wino bezalkoholowe?

Wino bezalkoholowe zostało po raz pierwszy opatentowane w 1908 roku. Jednak zawartość alkoholu w tych produktach, a także w wielu produktach dostępnych obecnie na rynku, nadal oscylowała na poziomie około 0,5% objętości alkoholu.

Dopiero niedawno, producenci win dzięki zastosowaniu nowoczesnych technologii, wina w końcu mogli przerwać pewien etap fermentacji do 0,0% lub mniej niż 0,05% objętości alkoholu. Aktualnie większość dostępnych win bezalkoholowych spełnia wymóg alco free 0,0% – dla pewności sprawdzaj i czytaj etykiety!

Zasadniczo wino bezalkoholowe jest wytwarzane w taki sam sposób jak zwykłe wino, przy użyciu tych samych wysokiej jakości owoców winogrona. Duża różnica polega na tym, że alkohol jest usuwany przed butelkowaniem. Winiarze wykorzystują technologię do ekstrakcji alkoholu, teoretycznie oznacza to, że wina bezalkoholowe zachowują smak i charakter winnego trunku – smakują i pachną jak tradycyjne wino.

Przeczytaj także: Picie alkoholu a karmienie piersią – czy można okazyjnie wypić piwo lub lampkę wina?


W jaki sposób wino jest bezalkoholowe?

Istnieją dwa główne sposoby usuwania alkoholu przez producentów wina: destylacja i filtracja. Proces produkcji wina jest szczególnie wyjątkowy dla wina bezalkoholowego, w przeciwieństwie do soku lub wina alkoholowego.

Istnieje kilka sposobów na usunięcie alkoholu z wina:

  • destylacja próżniowa,
  • wirowanie kolumn stożkowych
  • filtracja – odwrócona osmoza.

Destylacja to proces destylacji alkoholu z wina za pomocą pary. Innymi słowy, producenci umieszczają wino w niezwykle silnej próżni i je podgrzewają. Wraz ze wzrostem ssania próżni temperatura wrzenia wina spada, co pozwala to winiarzom na podgrzanie wina do temperatury 24 stopni Celsjusza. W ten sposób czysty alkohol z destyluje z wina, bez zbytniego podgrzewania wina i jego utleniania.

Odwrócona osmoza to nic innego jak usuwania alkoholu poprzez filtracje. W tym celu winiarze używają bardzo wysokiego ciśnienia, aby docisnąć wino do membrany tak, że tylko woda i alkohol mogły się przez nią przesiąknąć. Powtarzają ten proces, aż wino stanie się koncentratem. Następnie do koncentratu dodaje się wodę, aby stworzyć wino bezalkoholowe.

Wino bezalkoholowe przechodzi nawet proces starzenia jak zwykłe wino. Wszystko to zależy od rodzaju wina, które winiarz chce produkować. Dojrzewanie wzmacnia smak wina i można je przeprowadzić na wiele różnych sposobów: od butelek, przez zbiorniki ze stali nierdzewnej, po dębowe beczki.

Rodzaj dojrzewania i czas jego trwania wpływa na jakość i smak wyprodukowanego wina. Niektóre białe wina dojrzewają tylko kilka miesięcy, podczas gdy wiele wytrawnych czerwonych win musi dojrzewać przez 18-24 miesiące, zanim rozpocznie się jego proces butelkowania!

Czym różni się wino 0% od soku winogronowego?

Wino bezalkoholowe różni się od soku winogronowego. Podczas gdy sok winogronowy jest niesfermentowanym sokiem pozyskiwanym z winogron, wino 0% przechodzi ten sam proces fermentacji i starzenia, co zwykłe wino, tylko po to, aby na ostatnich etapach usunąć alkohol. To sprawia, że ​​wino bezalkoholowe jest znacznie mniej słodkie niż sok winogronowy, ale ma ten sam wspaniały smak i złożoność, co wino zawierające alkohol.