Strona główna » Odżywianie » Odżywianie w ciąży » Wędzony łosoś w ciąży – czy można go bezpiecznie jeść? Jakiego wybrać na zimno czy gotowango?

Wędzony łosoś w ciąży – czy można go bezpiecznie jeść? Jakiego wybrać na zimno czy gotowango?

kobieta w ciazy

Wędzony łosoś to żywność, która ma kilka korzyści zdrowotnych. Jednak w czasie ciąży musisz koniecznie wprowadzić szereg zmian w swojej diecie, w tym ograniczyć ten pokarm. To dlatego, że może zawierać bakterie, które są szkodliwe dla zdrowia matki i płodu. Należy pamiętać, że podczas trwania ciąży kobiety muszą bardziej niż kiedykolwiek dbać o higienę żywności. Zatrucie poza ciążą może być łagodne, ale na tym etapie możliwe jest narażenie życia dziecka. Czytaj istnieją jakiekolwiek niebezpieczeństwa związane z jedzeniem wędzonego łososia w ciąży?


Łosoś w ciąży

Oprócz kwasów tłuszczowych omega 3 i witaminy D łosoś dostarcza również witaminy B12, białka, potasu, żelaza, witaminy B6 i wielu innych. Co najważniejsze dla ciąży, zawiera również siedem procent dziennej wartości kwasu foliowego, kluczowego składnika odżywczego w prenatalnych witaminach.

Jednak łosoś musi być w pełni ugotowany, aby był bezpieczny dla ciąży.

Kiedy łosoś nie nadaje się do jedzenia w ciąży?

Wszystkie ryby mogą stanowić ryzyko podczas ciąży, ponieważ zawierają trochę rtęci, ale niektóre rodzaje zawierają więcej niż inne. Łosoś jest rybą o niższej zawartości rtęci, a zatem bezpieczniejszą rybą dla kobiet w ciąży (i ogólnie, w tym dla dzieci). Łososi jest jedną z najbezpieczniejszych opcji rybnych, ponieważ jest znacznie poniżej progu bezpiecznego poziomu rtęci.

Ryby (w tym łosoś) mogą również przenosić bakterie i zarazki, jeśli nie są odpowiednio ugotowane, ale jeśli je w pełni ugotujesz, łosoś jest uważany za nie tylko bezpieczny, ale zalecany do ciąży z umiarem. Jedzenie wędzonego na zimno łososia, surowego łososia lub niedogotowanego łososia może narazić cię na listerię, niebezpieczną bakterię dla kobiet w ciąży i ich płodów. Kobiety w ciąży są bardziej narażone na listerię, która może przedostać się do łożyska i spowodować przedwczesny poród, niską masę urodzeniową lub poronienie. Nie dotyczy to wyłącznie łososia — listeria żyje na każdym niegotowanym produkcie.

Czy w ciąży można jeść wędzonego łososia?

Pomimo wysokiej zawartości omega 3, składnika odżywczego, który okazał się korzystny dla zdrowia układu krążenia, wędzonego łososia nie można spożywać w czasie ciąży. Proces wędzenia nie wystarczy, aby zapewnić brak ryzyka mikrobiologicznego. Aby zabić wszystkie drobnoustroje, należy podnieść temperaturę produktu, a ten rodzaj obróbki tego nie zapewnia.

Wśród drobnoustrojów chorobotwórczych, które można znaleźć w wędzonym łososiu, wyróżnia się listeria, czyli bakteria zdolna do spowodowania przedwczesnego porodu lub śmierci płodu. Można go również znaleźć w surowym mięsie, w zanieczyszczonej wodzie, a nawet w mleku, które nie przeszło procesu sterylizacji. Najlepiej ograniczyć spożycie wszelkiego rodzaju surowego lub niedogotowanego mięsa lub ryb podczas ciąży. Produkty te zwykle nie stanowią zagrożenia dla normalnej osoby dorosłej, ale są niebezpieczne dla kobiet w ciąży.

Należy zauważyć, że niektórzy eksperci sugerują, że wcześniejsze zamrożenie wędzonego łososia przez 3 dni zmniejsza ryzyko ewentualnego zatrucia. Jednak można również znaleźć lekarzy, którzy odradzają tę praktykę. W tym okresie najlepiej dokładnie ugotować rybę, aby uniknąć niepotrzebnego ryzyka.