Truskawki dla niemowlaka – od kiedy podawać owoc w diecie dziecka?
Dlaczego truskawki mogą być wartościowe w diecie dziecka?
Truskawki dla niemowlęcia są niesamowitym źródłem witaminy C. Dzięki jaskrawemu czerwonemu kolorowi truskawki zawierają dużą ilość fenoli roślinnych. Smaczne i zdrowe, ale są jedną z potraw najczęściej odpowiedzialnych za reakcje alergiczne mogących wystąpić w diecie przy jedzeniu niemowlaka.
Owoce te mają dużo witaminy C (więcej, niż cytrusy!), witaminy A i B, zawierają kwas foliowy, solidną porcję żelaza, ale także potas, wapń, magnez, mangan. Jedzone przez dzieci działają wzmacniająco i bakteriobójczo, co jest bardzo ważne dla odporności naszych niemowląt.
Truskawki, mogą być doskonałym źródłem witamin i minerałów. Ale ponieważ każde dziecko może mieć alergie, a to co wybierzesz dla niego do jedzenia – może mieć wpływ na szanse jego rozwoju, ważne jest aby wprowadzać nowe pokarmy z pewną ostrożnością.
Od kiedy podawać truskawki dla niemowlaka?
Wszyscy rodzice zastanawiają się, kiedy jest odpowiedni czas na dodanie truskawek do diety dziecka. Truskawki są potencjalnie wysokoalergicznym pokarmem i dlatego należy ich unikać i dać niemowlakowi do jedzenia od 11-12 miesiąca życia niemowlęcia – następnie można zacząć powoli je wprowadzać do diety i bacznie obserwować organizm – czy nie występują jakiekolwiek reakcje i objawy oznaczające alergię przed wprowadzeniem ich w pierwszym roku życia.
czy roczne dziecko może jeść truskawki?
Jeżeli wystąpiły w twojej rodzinie alergie na owoce – unikaj ich dłużej. Biorąc pod uwagę, że wielu rodziców wprowadza świeże truskawki przed 10-12 miesiącem życia, niektóre nawet w wieku 6 miesięcy.
Pamiętaj, że reakcje na truskawki MOGĄ być bardzo poważne – tylko z tego powodu wielu rodziców decyduje się poczekać, aż ich maluchy będą miały co najmniej rok, zanim je podadzą do jedzenia.
Można zaobserwować pytania – czy 9 miesięczne dziecko może jeść truskawki?
Zalecamy konsultacje z lekarzem by podjąć działania mające na celu wprowadzenie truskawki do rozszerzenia diety niemowlaka.
Zapytaj swojego pediatry o wprowadzenie truskawek, aby się upewnić!
Wprowadzenie i rozszerzenie diety niemowlaka o truskawki
Świeże truskawki mogą czasami powodować reakcje pokarmowe u niemowląt. Z drugiej strony gotowane truskawki zwykle nie. To dlatego, że pasteryzacja termiczna niszczy substancję odpowiedzialną za reakcje.
Możliwe jest zniszczenie występującego w truskawce białka białka alergenu podczas spożywczego przetwarzania żywności dla niemowląt. Nie wiadomo, czy domowe gotowanie truskawek na kompot osiągnie temperaturę wystarczająco wysoką, aby zniszczyć jakiekolwiek alergeny.
Jeśli zdecydujesz się kupić produkty nieekologiczne, musisz zachować szczególną ostrożność z truskawkami – dokładnie je umyć lub nawet namoczyć – aby zminimalizować ryzyko, jakie pozostałości pestycydów stanowią dla Twojego dziecka.
Aby uzyskać najlepszy smak, truskawki należy je przechowywać w lodówce tylko przez około 2 dni – więc nie kupuj ich na zapas.
Jeśli truskawki są dostępne tylko sezonowo w Twojej okolicy, możesz chcieć zamrozić niektóre z nich do wykorzystania w przyszłości. Pozostawienie truskawek w całości po ich zamrożeniu zachowuje cenniejszą witaminę C niż ich zacieranie, przecieranie lub nawet krojenie.
Kiedy twoje dziecko jest na nie gotowe, truskawki dostarczają wielu cennych składników odżywczych
- witamina C
- Witaminy z grupy B.
- witamina K.
- błonnik pokarmowy
- mangan
- folian
- potas
- kwasy tłuszczowe omega-3
- miedź
- magnez
Truskawki są również bogate w „fenole”. Chronią one organizm przed chorobami takimi jak rak, są dobre dla serca i wspomagają układ odpornościowy.
Owoce truskawek produkowane na dużą skale mogą zostać skażone pestycydami (obecnymi w opryskach) – dlatego kupowanie żywności ekologicznej lub ze „swojskich upraw” to mądry wybór dający troszkę więcej pewności i bezpieczeństwa przy wprowadzaniu ich do diety dziecka nie narażając się ich tak bardzo na wystąpienie niepożądanych efektów zdrowotnych i dietetycznych.
Produkty spożywcze dostępne w sklepach zawierające główny składnik owoc truskawki wydają się bezpieczne do jedzenia, ponieważ przechodzą pasteryzacje termiczną, która niszczy substancję odpowiedzialną za reakcje alergiczną.
Niemniej jednak brak antocyjanów (barwniki roślinne, które nadają truskawkom ich kolor i korzyści zdrowotne) oznacza, że truskawki w słoiczkach dla niemowląt oferują niewiele w zakresie odżywiania – a tym samym nie dostarczają organizmowi dziecka tych cennych wartości odżywczych. Zdecydowanie lepiej jest zatem bezpiecznie wprowadzić świeże truskawki w wieku odpowiednim dla Twojego dziecka.
Reakcje alergiczne organizmu dziecka na truskawki
Najczęstszą reakcją na truskawki u niemowląt jest swędzenie lub wysypka, w której owoc wchodzi w kontakt ze skórą (zwykle wokół ust). Czasami reakcje na truskawki mogą być ciężkie i mogą obejmować także całego obrzęk gardła.
- Truskawki mogą również powodować pokrzywkę w innym miejscu na ciele, a niektórzy rodzice stwierdzają, że podawanie dzieciom truskawek może pogorszyć objawy astmy i egzemy .
- U niektórych niemowląt jedzenie truskawek może przyczyniać się do wysypki pieluszkowej – reakcji raczej na kwasowość owoców niż na reakcję alergiczną.
Jeśli twoje dziecko wykazuje objawy alergii pokarmowej w tym na między innymi truskawki, możesz zauważyć następujące objawy:
- pokrzywka lub swędząca wysypka skórna
- obrzęk
- świszczący oddech lub problemy z oddychaniem
- wymioty
- biegunka
- blada skóra
- utrata przytomności
![Zuzanna Nowakowska](https://www.mojniemowlak.pl/wp-content/uploads/2024/03/Zuzanna-Nowakowska-e1710856581163.png)
Zuzanna Nowakowska to ceniona autorka w dziedzinie ciąży i parentingu, oferująca przyszłym rodzicom rzetelne porady i wsparcie w jednym z czołowych serwisów o parentingu. Jej zaangażowanie w promowanie świadomego rodzicielstwa przyniosło jej szerokie uznanie oraz lojalne grono czytelników.