Strona główna » Ciąża » Infekcje i choroby w ciąży » Salmonella w ciąży – infekcja bakteryjna – zatrucie pokarmowe salmonellozy

Salmonella w ciąży – infekcja bakteryjna – zatrucie pokarmowe salmonellozy

jajko salmonella w ciąży

Salmonelloza to infekcja bakteryjna wywoływana przez zanieczyszczone produkty spożywcze. Te chorobotwórcze mikroorganizmy mogą być szczególnie niebezpieczne w ciąży, gdyż układ odpornościowy kobiety ciężarnej może mieć problemy z poradzeniem sobie z chorobą.


Zakażenie salmonellozą w trakcie ciąży

Pałeczki salmonelli można stosunkowo często znaleźć w produktach płynnych i bogatych w białko. Preferowany przez nie przedział temperaturowy to między 10 a 40 stopni Celsjusza, co sprawia, że mogą doskonale rozmnażać się w ludzkim organizmie.




Zatrucie pokarmowe

Żywność zanieczyszczona tymi bakteriami nie wykazuje żadnych zmian smaku czy zapachu, co zwiększa ryzyko infekcji. Bakterie te mogą też przenosić się bezpośrednio z człowieka na człowieka, dlatego dokładne mycie rąk, zwłaszcza w czasie choroby to absolutny obowiązek. Pierwsze objawy mogą wystąpić już kilka godzin po wniknięciu bakterii do organizmu.

Najczęstsze podgatunki salmonelli wysypujących w ciąży to – Salmonella Enteridis i Salmonella Typhimurium – wytwarzają „salmonellozę”, która jest łagodnym, samoograniczającym się zapaleniem żołądka i jelit.

Objawy, w tym: gorączka, skurcze żołądka, nudności, wymioty i biegunka zwykle pojawiają się w ciągu 12 do 72 godzin od połknięcia i ustępują w ciągu 4 do 7 dni. Antybiotyki są wymagane w mniej niż 2 procentach przypadków. Jednak kobiety w ciąży są trudniejsze do leczenia, ponieważ fluorochinolony – antybiotyk z wyboru w zakażeniu salmonellą – są związane z wadami wrodzonymi.




W rzadkich przypadkach salmonella ucieka z jelita, aby dostać się do krwioobiegu. Samo zakażenie krwi może być śmiertelne i może powodować długotrwałe powikłania, gdy salmonella opuszcza krew, aby zarazić inne obszary ciała.

Długotrwałe powikłania zakażeń salmonellą obejmują zakażenie zastawek serca i wyściółki serca (zapalenie wsierdzia), kości (zapalenie kości i szpiku), nerek (odmiedniczkowe zapalenie nerek), ropień mózgu i zespół Reitera, choroba autoimmunologiczna, która powoduje przewlekły ból stawów, oczu problemy z podrażnieniem i oddawaniem moczu. Powikłania wydają się występować częściej u kobiet w ciąży w porównaniu z innymi zdrowymi dorosłymi osobami.

Czasami jednak symptomy stają się widoczne dopiero po trzech dniach i mijają zazwyczaj po 24 godzinach.



Salmonella w ciąży objawy

Pałeczki salmonelli zasiedlają układ pokarmowy i uwalniają toksyny wywołujące bóle głowy, wymioty, dreszcze, gorączkę oraz dolegliwości żołądkowe, a także biegunkę. Jeśli choroba przyjmie ciężki przebieg i pozostanie nieleczona, to może dojść do powikłań w postaci krwawienia z jelita, zapalenia mięśnia sercowego, zapalenia pęcherzyka żółciowego i wątroby. W niektórych przypadkach infekcja może nawet prowadzić do śmierci. Śmiertelność jest jednak na szczęście niewielka.

Aby dowiedzieć się czy masz salmonellę, po obserwacji objawów i zgłoszeniu się do lekarza – pracownik służby zdrowia pobiera próbkę kału (próbkę kupy) i wysyła ją do laboratorium w celu przetestowania w celu weryfikacji składu i możliwości wystawienia bakterii.




Komplikacje salmonelli mogące wystąpić w ciąży

Salmonella z reguły nie stanowi poważnego zagrożenia. Ważne jest, aby zapobiegać odwodnieniu, gdyż gospodarka wodna może być w czasie choroby zaburzona poprzez biegunkę i wymioty. Istnieje także ryzyko niedostatecznego zaopatrzenia dziecka w potrzebne mu składniki. W przypadku ciężkiej, trwającej kilka dni salmonellozy kobieta ciężarna powinna koniecznie skontaktować się z lekarzem. Taki stan może bowiem prowadzić do poronienia bądź przedwczesnego porodu.

Zatrucie pokarmowe salmonella w ciąży czy szkodzi dziecku?

Zakażenie salmonellą przenika przez łożysko i może powodować ciężką chorobę i śmierć płodu, nawet gdy objawy u matki są łagodne. Skutki mogą być długofalowe lub dożywotnie – w tym także opóźnienie rozwoju niemowlęcia.



Przypadek opisany w raporcie: Scandinavian Journal of Infectious Disease z 2004 r.

Kobieta w ciąży przyjęta w 25 tygodniu ciąży z powodu zapalenia żołądka i jelit w wyniku salmonelli przeszła cesarskie cięcie z powodu nieprawidłowego bicia serca płodu. Pomimo intensywnej interwencji medycznej niemowlę zmarło cztery godziny później z powodu potwierdzonej w hodowli infekcji krwi salmonelli i wywołanej infekcją niewydolności wielonarządowej narządów.




Zapobieganie salmonelli w ciąży

Ważne jest przede wszystkim przechowywanie surowych produktów takich jak mięso i jajka w lodówce, gdyż salmonelle rozmnażają się w cieple bardzo szybko. Staraj się także zbyt często nie przerywać łańcucha chłodniczego, na przykład poprzez wielokrotne wyciąganie produktów z lodówki.

Bakterie przeżywają także w ujemnych temperaturach. Powinnaś zatem zaraz po rozmrożeniu wylać wodę, która wyciekła z żywności i przepłukać gorącą wodą przedmioty, które miały kontakt z żywnością.

Mycie rąk jest także szczególnie ważne, zwłaszcza przed kontaktem z żywnością.
W ten sposób można zmniejszyć ryzyko zachorowania nie tylko na salmonellozę, ale także na inne choroby, którymi zarazić się można przez kontakt z żywnością, na przykład listeriozę.



Produkty, które często zawierają Salmonellę, obejmują:

  • Surowy lub niedogotowany drób, mięso lub ryby. Gotowanie tych przedmiotów w pełni zabija Salmonellę .
  • Surowe lub niedogotowane jajka i produkty z nich wykonane. Salmonella może przenosić się z kurcząt na ich jaja. Nawet jajka wyglądające normalnie mogą mieć Salmonellę . Nie jedz potraw z surowych jajek, w tym domowej roboty majonezu, sosu holenderskiego, sosu sałatkowego Cezar, ciasta na ciastka, lukier i domowych lodów.
  • Niepasteryzowane mleko, przetwory mleczne i soki lub żywność z nich wytworzona. Mleko i sok często są pasteryzowane. Poszukaj słowa „pasteryzowany” na etykiecie produktu.
  • Przeczytaj także: Jakie mleko pić w ciąży?
  • Pokarmy, które mają kontakt ze kupą zwierząt w glebie lub wodzie, gdzie rosną. Należą do nich grzyby, owoce, warzywa i kiełki warzyw, takie jak lucerna, koniczyna, rzodkiewka i fasola mung.
  • Jedzenie, które wchodzi w kontakt z Salmonellą podczas jej wytwarzania lub podawania. Na przykład, jeśli jesteś zarażona i nie myjesz rąk po skorzystaniu z łazienki, możesz przenieść infekcję na jedzenie. Lub jeśli używasz tego samego noża do cięcia surowego kurczaka i pomidorów i nie myjesz noża pomiędzy nimi, nóż może przenosić Salmonellę z kurczaka do pomidorów.



Możliwości leczenia salmonellozy

Możesz wspierać proces powrotu do zdrowia dbając o to, aby nie odwodnić organizmu. Ponadto pomaga to w wypłukiwaniu bakterii z organizmu. Dobrze jest także zadbać o prawidłową gospodarkę elektrolitową na przykład poprzez słone paluszki czy sucharki.

Przy chorobie o ciężkim przebiegu może zostać także zastosowana terapia antybiotykowa. Jednak tylko po konsultacji z lekarzem. Przy tym należy zwrócić szczególną uwagę na wybór bezpiecznej dla dziecka substancji czynnej.