Sałatka lubczykowa z jabłkiem – przepis na sycący posiłek
Sałatki to zazwyczaj produkty o niskiej zawartości skrobi, które pomogą ci lepiej regulować poziom cukru we krwi. Ale nie wszystkie sałatki są sobie równe.
Jabłka i seler to klasyczne połączenie sałatek – tutaj miejsce selera zajmuje mocniejszy i mniej gorzki lubczyk ziołowy. Smaki jabłka, żurawiny i lubczyku uzupełniają się w tej kremowej letniej sałatce z dressingiem jogurtowym.
Liście warzyw i przypraw w sałatce
Lubczyk w znacznym stopniu przypomina liście selera naciowego, którego możemy używać w całości lub posiekać. Młodsze liście są mniejsze. Nasiona (przypominające nasiona ajowanu) są drobne, prążkowane, w kształcie półksiężyca, brązowe i aromatyczne.
Świeże liście lubczyka mają ostry, drożdżowy i piżmowy smak z aromatem cytryny i selera. Suszone liście mają mocniejszy smak niż liście świeże.
Niezależnie od tego, czy próbujesz zwiększyć spożycie owoców i warzyw, chcesz zrzucić kilogramy, czy po prostu chcesz sycącego posiłku, który doda Ci energii i ograniczy apetyt?
Składniki
- ¼ szklanki posiekanych liści lubczyku,
- 1 duże czerwone posiekane jabłko,
- 1 duże zielone posiekane jabłko,
- ¼ szklanki suszonej żurawiny,
- ¼ szklanki surowych orzechów pekan.
- ½ szklanki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka miodu,
- 1½ łyżeczki soku z cytryny,
- ½ łyżeczki octu jabłkowego,
- sól dla smaku.
Przeczytaj także: Jaka sól jest najzdrowsza, którą wybrać?
Jak przygotować sałatkę?
- W małej misce lub miarce wymieszaj wszystkie składniki dressingu i odstaw na bok.
- Umieść wszystkie składniki sałatki w średniej misce. Zalej sałatkę dressingiem. Delikatnie wrzucić.
- Wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki mieszały się przed podaniem.

Zuzanna Nowakowska to ceniona autorka w dziedzinie ciąży i parentingu, oferująca przyszłym rodzicom rzetelne porady i wsparcie w jednym z czołowych serwisów o parentingu. Jej zaangażowanie w promowanie świadomego rodzicielstwa przyniosło jej szerokie uznanie oraz lojalne grono czytelników.