Strona główna » Odżywianie » Przepisy » Sałatka lubczykowa z jabłkiem – przepis na sycący posiłek

Sałatka lubczykowa z jabłkiem – przepis na sycący posiłek

Sałatki to zazwyczaj produkty o niskiej zawartości skrobi, które pomogą ci lepiej regulować poziom cukru we krwi. Ale nie wszystkie sałatki są sobie równe.






Jabłka i seler to klasyczne połączenie sałatek – tutaj miejsce selera zajmuje mocniejszy i mniej gorzki lubczyk ziołowy. Smaki jabłka, żurawiny i lubczyku uzupełniają się w tej kremowej letniej sałatce z dressingiem jogurtowym.

Liście warzyw i przypraw w sałatce

Lubczyk w znacznym stopniu przypomina liście selera naciowego, którego możemy używać w całości lub posiekać. Młodsze liście są mniejsze. Nasiona (przypominające nasiona ajowanu) są drobne, prążkowane, w kształcie półksiężyca, brązowe i aromatyczne.

Świeże liście lubczyka mają ostry, drożdżowy i piżmowy smak z aromatem cytryny i selera. Suszone liście mają mocniejszy smak niż liście świeże.

Niezależnie od tego, czy próbujesz zwiększyć spożycie owoców i warzyw, chcesz zrzucić kilogramy, czy po prostu chcesz sycącego posiłku, który doda Ci energii i ograniczy apetyt?



Składniki

  • ¼ szklanki posiekanych liści lubczyku,
  • 1 duże czerwone posiekane jabłko,
  • 1 duże zielone posiekane jabłko,
  • ¼ szklanki suszonej żurawiny,
  • ¼ szklanki surowych orzechów pekan.
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1½ łyżeczki soku z cytryny,
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego,
  • sól dla smaku.

Przeczytaj także: Jaka sól jest najzdrowsza, którą wybrać? 

Jak przygotować sałatkę?

  • W małej misce lub miarce wymieszaj wszystkie składniki dressingu i odstaw na bok.
  • Umieść wszystkie składniki sałatki w średniej misce. Zalej sałatkę dressingiem. Delikatnie wrzucić.
  • Wstaw do lodówki na 30 minut, aby smaki mieszały się przed podaniem.