Rosół na przeziębienie, grypę i wzmocnienie organizmu – przepis



wzmocnienie przeziębionego organizmu rosołem

Nie ma lepszego sposobu na pozbycie się przemarznięcia w chłodny dzień i pierwszych objawów przeziębienia lub poprawienie samopoczucia podczas oznak powstawania choroby, niż talerz gorącego  wzmacniającego rosołu. Doskonale smakuje, przyjemnie rozgrzewa od środka. Ponadto dodaje sił oraz regeneruje.


czy rosół jest dobry na przeziębienie ?

Odkąd sięgam pamięcią, to kiedy dopada mnie sezonowe przeziębienie lub jestem przemarznięta, to moje myśli automatycznie zaczynają krążyć wokół gorącego talerza rosołu. Świetnie smakuje, a dodatkowo dostarcza niezbędnych składników odżywczych, które pomagają mi wzmocnić organizm i zwalczyć symptomy choroby. Parująca zupa nawilża śluzówki w nosie, co łagodzi katar i kaszel. Natomiast mięso w nim zawarte dostarcza organizmowi pełnowartościowego białka potrzebnego mu do regeneracji podczas i po chorobie.

dlaczego rosół jest dobry na przeziębienie ?

Jeśli zdecydujesz się na talerz dobrego rosołu podczas przeziębienia, to dostarczy Ci on również sporo minerałów, które w czasie gotowania przeniknął do wywaru. Są to między innymi potas (reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi) oraz fosfor, wapń i magnez (niezbędne dla kości i zębów, serca, nerek i układu nerwowego). Dobry rosół na przeziębienie to również spora porcja żelaza. Są w nim też witaminy E, A i beta-karoten (silne antyoksydanty zwalczające wolne rodniki). Jak już wspomniałam jest też pełnowartościowe białko pochodzące z mięsa.

ciepły rosół na obiad podczas oznak przeziębieniaZe względu na długie gotowanie rosół zawiera niewiele witaminy C. Jednak możesz uzupełnić ten brak posypując zupę posiekaną świeżą natką pietruszki.

Moja wersja tej zupy jest bardzo lekka. Gotuję ją na chudej piersi indyka, ponieważ ma mało tłuszczu. Mięso kroję w kostkę, a potem kiedy jest ugotowane podaję wraz z zupą. W ten sposób danie jest bardzo sycące i nie trzeba już nic więcej szykować na obiad. Dodaję też mnóstwo warzyw takich jak marchewka, seler, czy natka pietruszki, które potem zjadam.

Składniki – Rosół na przeziębienie i wzmocnienie:

  • pierś z indyka [1 kg]
  • marchewka [4 sztuki]
  • seler [1/2 średniej sztuki]
  • pietruszka korzeń [1 sztuka]
  • pietruszka natka [1 pęczek]
  • lubczyk suszony [1,5 łyżki]
  • pozostałe zioła i przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie [do smaku]
  • woda [8 szklanek]
  • makaron kukurydziany nitki

Przygotowanie i przepis rosołu na oznaki przeziębienia:

składniki i przepis na pyszny rosółDo wody wrzuć pokrojonego w kostkę indyka i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut.
Następnie pokrojoną w plasterki marchewkę, seler, korzeń pietruszki oraz natkę dodaj do wywaru.
Dorzuć, lubczyk oraz pozostałe zioła, dopraw zupę solą, a następnie gotuj przez kolejne 30 minut.
Podawaj z ugotowanym i połamanym na drobne nitki makaronem kukurydzianym.


 

 

Osoby czytający nasz artykuł trafiły na stronę wpisując:

  • dlaczego rosół jest dobry na przeziębienie
  • rosół na grypę przepis
  • rosół a przeziębienie
  • dlaczego rosół na przeziębienie
  • dobry rosół przepis