Strona główna » Odżywianie » Odżywianie w ciąży » Pokrzywa w ciąży – czy jest bezpieczna? Zastosowanie oraz przeciwwskazania dla ciężarnych

Pokrzywa w ciąży – czy jest bezpieczna? Zastosowanie oraz przeciwwskazania dla ciężarnych

czy pokrzywa w ciąży jest bezpieczna

Pokrzywy to spożywcze rośliny lecznicze uważane za chwasty, które posiadają wiele zdrowotnych cech dla naszego organizmu (tym bardziej w ciąży). Ze względu na swoje właściwości i minerały, są niewiarygodnie bogate w żelazo i chlorofil oraz szereg witamin: A, B2, C, K.  Pokrzywa wzmacnia odporność, a jej picie w trakcie ciąży pomaga w walce z anemią oraz leczy stany zapalne dróg moczowych.


Czym właściwie jest pokrzywa?

Pokrzywa zwyczajna to jedna z najbardziej pospolitych roślin występujących na terenie Polski. Pewnie każdy z nas spotkał ją na spacerze w lesie, w parku czy w przydrożnej uliczce. Większości z nas kojarzy się przede wszystkim z delikatnym “parzeniem”, a to ze względu na występujące na jej liściach włoski parzące. To one po kontakcie ze skórą zostawiają na niej charakterystyczne, swędzące bąble.

Pokrzywa zwyczajna nazywana jest potocznie żgajką lub parzawką. Ze względu na jej bogaty skład chemiczny znalazła zastosowanie jako roślinny surowiec leczniczy. Informacje badaczy wskazują, iż najcenniejsze są liście oraz korzeń.

Liście zawierają głównie barwniki roślinne – chlorofil A i B, beta-kartoen, protoporfiryny, ksantofil, witaminę K i C, witaminy z grupy B, garbniki, flawonoidy, kwas krzemowy, aminy (acetylocholinę, histaminę), serotoninę oraz mikro- i makroelementy, w tym żelazo, wapń i magnez.

Korzeń rośliny zawiera natomiast duże ilości związków o charakterze lipidów i steroli, lecytynę, lignany, czy sole mineralne, w tym rozpuszczalną krzemionkę.

Wszystkie te nieco obco brzmiące składniki stanowią o wyjątkowości pokrzywy. Informacje badaczy wskazują jednoznacznie, iż pokrzywa to niezwykle cenna roślina, a jej właściwości są niezwykłe.

Picie naparów z pokrzywy w ciąży jest bezpieczne?

Efekty stosowania pokrzywy

Pokrzywa choć ma wiele dobroczynnych właściwości, w tym te wspomagające odchudzanie, to warto wiedzieć, iż picie jej w postaci naparów czy herbatek może zmniejszyć apetyt. Ma ona działanie regulujące poziom cukru we krwi. Zapobiega ona wahaniom, które skutkują napadami nadmiernego apetytu. Dodatkowo wspiera cały organizm, a przede wszystkim stymuluje układ trawienny do właściwej pracy. Pozwala to osiągnąć zadziwiające efekty w zakresie odchudzania. Polecana jest ona osobom, które się odchudzają. Nie tylko należy ona do produktów hamujących apetyt, ale też wspomaga oczyszczanie organizmu. Stymuluje również przemianę materii, co skutecznie wpływa na utratę nadmiarowych kilogramów.

Ponadto warto wspomnieć, iż tylko regularne spożywanie pokrzywy może spowodować wspomaganie procesu odchudzania. I choć sam Hipokrates twierdził, iż pokrzywa jest królową wszelkich ziół, to aby mogła przyczynić się do redukcji wagi, należy ją przyjmować regularnie.

Jeśli stosowaliście już mnóstwo nieskutecznych metod odchudzania, warto spróbował soku z pokrzywy. To wręcz idealny sposób na to, by wspomóc odchudzanie. Dzieje się przede wszystkich dlatego, iż ziele to obniża poziom cukru we krwi, poprawia pracę układu pokarmowego, ale i wspomaga produkcję hemoglobiny, poprawiając tym samym krążenie. Dodatkowo pobudzona do pracy trzustka oraz wzmożone wydzielanie żółci przez wątrobę, reguluje i usprawnia cały proces trawienia, przez co staje się sprzymierzeńcem dla osób odchudzających się.

Czy w ogóle pokrzywa może być stosowana przez kobiety ciąży?

Pokrzywa poleca jest kobietom w ciąży, ze względu na wysoką zawartość witamin i mikroelementów (głównie wapnia i żelaza) a także doskonałym źródłem kwasu foliowego, niezbędnego składnika odżywczego podczas ciąży. Działa moczopędne, usuwające nadmiar wody z organizmu. Wzmacnia nerki i nadnercza, a jednocześnie zmniejsza zatrzymywanie płynów.

Ponieważ pokrzywa wspiera również układ naczyniowy, może zapobiegać żylakom i hemoroidom w ciąży.

Po porodzie zwiększa produkcję mleka matki. Herbata z pokrzywy ma bogaty, zielony smak i może być mieszana z innymi ziołami. Gotowana pokrzywa to bogaty w minerały zamiennik szpinaku i doskonała przystawka z odrobiną soku z cytryny i nasion sezamu.

Dietetycy oraz lekarze medycyny naturalnej zachęcają do regularnego picia naparów z pokrzywy w postaci herbatki, czy soku, ze względu na jej liczne właściwości zdrowotne.

Znajdziemy jednak głosy, które przywołają do dyskusji fakt, że wpływ pokrzywy na kobiety w ciąży oraz rozwój dziecka w łonie matki nie został w żaden sposób zbadany. Choć pokrzywę stosuje się od setek lat, dotąd nie przeprowadzono na ten temat żadnych dających ostateczną odpowiedź badań.

Koleusa czyli pokrzywa brazylijska jak i jasnota biała nie nadaje się.

Pokrzywa na niedobory witamin i minerałów

Pokrzywa ze względu na dużą zawartość rozpuszczalnej krzemionki, pozytywnie wpływa na stan włosów. Regularne picie tej rośliny hamuje także wypadanie włosów, zmniejsza łojotok skóry i zapobiega powstawaniu łupieżu. Herbatka z liści pokrzywy poprawi ponadto stan skóry i paznokci. Regularne picie soków z liści pokrzywy pomaga w zwalczaniu i zapobieganiu anemii dzięki dużej zawartości żelaza. Dodatkowo wpływa na poprawę zdrowia, szczególnie w stanach osłabienia.

Jak często pić herbatę i napar z pokrzywy w ciąży?

Obecnie nie ma zalecanej dawki do spożywania pokrzywy. Jeśli zdecydujemy się na przyjmowanie naparu z pokrzywy, skonsultujmy to ze swoim lekarzem lub położną. Niektórzy sugerują, aby w czasie ciąży spożywać herbatkę z pokrzywy nie więcej niż trzy razy w tygodniu. Wówczas nie zaszkodzi, a może wzmocnić organizm i pomóc w niektórych dolegliwościach ciążowych.

Pamiętaj, ze pokrzywa po ugotowaniu już nie parzy 🙂

Pokrzywa jest ogólnie uważana za bezpieczną, gdy jest używana zgodnie z zaleceniami. Sporadyczne działania niepożądane obejmują łagodne rozstrój żołądka, zatrzymanie płynów, pocenie się, oraz biegunkę.

Nadmierne spożywanie pokrzywy może wypłukiwać cenne dla funkcjonowania naszego organizmu sole mineralne wraz z moczem.

Liście i korzeń pokrzywy dostarczają wielu różnych składników odżywczych

  • Witaminy: Witaminy A, C i K, a także kilka witamin z grupy B.
  • Minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i sód
  • Tłuszcze: kwas linolowy, kwas linolenowy, kwas palmitynowy, kwas stearynowy i kwas oleinowy
  • Aminokwasy: Wszystkie niezbędne aminokwasy
  • Polifenole: Kaempferol, kwercetyna, kwas kawowy, kumaryny i inne flawonoidy
  • Pigmenty: beta-karoten, luteina, luteoksantyna i inne karotenoidy

Herbata z pokrzywy a karmienie piersią

Uważa się, że pokrzywa stymuluje produkcję mleka i zwiększa podaż mleka u karmiących matek. Ogólnie uważa się, że przyjmowanie pokrzywy można bezpiecznie rozpocząć natychmiast po porodzie i można je kontynuować przez dłuższy czas.

Skutki uboczne pokrzywy są zwykle łagodne, ale mogą powodować rozstrój żołądka i biegunkę.

Pokrzywa w czasie karmienia piersią nie tylko zwiększa produkcję mleka, lecz także wzmacnia osłabiony organizm po porodzie. Jeśli jesteś zainteresowana użyciem tej rośliny, aby zwiększyć podaż mleka, powinnaś porozmawiać z lekarzem lub konsultantem laktacyjnym, aby określić najbezpieczniejszy sposób dodania jej do swojej diety.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty z picia herbaty z pokrzyw karmiąc piersią, należy ją przygotowywać z liści, a nie z korzenia. Eksperci zalecają, aby pić ją również razem z innymi herbatami, takimi jak herbata z liści malin.

Pokrzywa jest pełna witamin i minerałów i jest doskonałym źródłem żelaza. Jednakże, jeśli bierzesz jakiekolwiek leki, mogą wystąpić potencjalnie niebezpieczne interakcje z tym ziołem. Jeśli jesteś zainteresowana wykorzystaniem tej rośliny w celu zwiększenia laktacji, powinnaś porozmawiać z lekarzem lub konsultantem laktacyjnym, aby ustalić najbezpieczniejszy sposób dodania jej do swojej diety.

Przeciwwskazania do picia pokrzywy w ciąży

  • napar z pokrzywy do piciaosoby chorujące na cukrzycę (zalecana konsultacja z lekarzem).
  • stosowanie leków przeciwcukrzycowych. Połączenie dwóch substancji (leki +
  • pokrzywa) obniżających cukier we krwi, może rozregulować nasz organizm.
  • osoby z nadmiarem żelaza w organizmie
  • choroby leczone chirurgicznie (jeśli jesteś przed lub po jakiejkolwiek operacji)
  • krwotoki z dróg rodnych wywołane polipami,
  • przewlekłe choroby nerek
  • cysty na macicy
  • nowotwory macicy,
  • mięśniaki narządów rodnych

Działanie i zastosowanie pokrzywy na organizm kobiety w ciąży

  • Dostarcza łatwo przyswajalny wapń oraz żelazo, a także witaminę K zwiększając ilość hemoglobiny i erytrocytów we krwi o których wiadomo, że zmniejszają ryzyko krwotoku poporodowego To też ważna funkcja w zwalczaniu anemii, niedokrwistości, czy słabego krzepnięcia krwi.
  • Wspomaga trawienie i zapobiega powstawaniu wrzodów żołądka oraz jelit. Dzięki naparom z pokrzywy, nasz układ trawienny może funkcjonować łatwiej i sprawniej.
  • Łagodzi objawy zapalenia dróg moczowych. Oprócz żurawiny, to właśnie herbatka z pokrzywy może wspomóc osoby zmagające się z chorym pęcherzem.
  • Dzięki zawartości garbników i flawonoidów, oczyszcza organizm z toksyn oraz kwasu moczowego.
  • Wzmacnia układ odpornościowy, który poprzez stymulowanie leukocytów działa antybakteryjnie i antywirusowo.
  • Odpowiedzialna jest za to superlektyna UDA oraz witamina C paznokci i włosów, nadając im zdrowy, lśniący wygląd. To wszystko dzięki kwasowi pantotenowemu.
  • Zawarta w pokrzywie witamina B2, działa antyalergicznie i oczyszczająco na zatoki, co może zainteresować wszystkich alergików cierpiących z powodu kataru siennego (na który rozpoczynamy sezon).
  • Wpływa na emisję enzymów z trzustki, obniżając poziom cukru we krwi. To ważna wiadomość dla cukrzyków.
  • Łagodzi obrzęki i skurcze, a także stany zapalne nerwów i ból kręgosłupa, dzięki czemu opuchnięte nogi, czy ból w okolicy lędźwi stają się mniej dokuczliwe. Usuwa również nadmiar wody z organizmu, działając przy tym moczopędnie.

Zastosowanie pokrzywy

Informacje o formach spożycia tej dobroczynnej rośliny są powszechnie dostępne. Można ją przyjmować na wiele sposobów, a powinno zdecydować to, jakie działanie lecznicze chcemy osiągnąć.

  • Herbatka z pokrzywy – ze względu na jej moczopędne działanie jest ona niezbędna w trakcie stosowania kuracji odchudzających oraz oczyszczających. Jej regularne spożycie wzmaga przemianę materii oraz usprawnia trawienie. Dzięki swoim właściwościowym przyczynia się ona również do poprawy wyglądu skóry, stanu włosów oraz paznokci.
  • Sok z pokrzywy– dodaj do swojej diety ten rodzaj przyjmowania pokrzywy w przypadku wystąpienia infekcji, stanów zapalnych jamy ustnej czy gardła. Z uwagi na swoje antybakteryjne właściwości można ją spożywać w tej formie w przypadku takich schorzeń jak trądzik, gdyż znacząco poprawia stan skóry. Sok ze świeżych liści pokrzywy warto również pić w przypadku anemii, kiedy chcemy oczyścić organizm lub wzmocnić naszą odporność.
  • Nalewka z liści pokrzywy – warto ją pić, jeśli szczególnie zależy nam na poprawieniu kondycji włosów. Ponadto jej zażywanie wzmacnia odporność organizmu. Doskonale sprawdza się również w przypadku odtruwania i oczyszczania.
  • Napar z liści pokrzywy – podobnie jak herbata, także i napar wpływa korzystnie na proces odchudzania oraz detoksykację organizmu. Można go również pić, jako naturalny antybiotyk przy różnego rodzaju infekcjach. Napar chroni dodatkowo przed występowaniem schorzeń układu moczowego, ale i wspomaga ich leczenie. Można go także pić dla uzyskania lepszego wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Na co pomaga picie pokrzywy?

  • kobietom cierpiącym na kamicę nerkową (zwiększa ilość wydalania mocznika)
  • bóle stawów (badania wykazały, że pocieranie liści pokrzywy na bolesnych stawach może zapewnić ulgę odczuwaniu w bólu.)
  • Pomaga w bólach mięśni i stawów podczas i po ciąży dzięki wysokiemu poziomowi wapnia.
  • Odżywia i tonizuje krew i układ naczyniowy.
  • Wzmacnia elastyczność tętnic i pomaga w nadciśnieniu, w niektórych przypadkach zmniejszając ryzyko i nasilenie problemów, takich jak stan przedrzucawkowy, które mogą pojawić się w późniejszym okresie ciąży.
  • Może być stosowany jako sprzymierzeniec podczas produkcji mleka matki, zwiększając bogactwo i ilość produkowanego mleka.

Ta cenna roślina dotlenia tkanki i usprawnia pracę kształtujących się układów i narządów oraz wzmacnia odporność, chroniąc przed infekcjami. Regularne przyjmowanie herbatki/naparu z pokrzywy stymuluje również układ moczowy, eliminując uciążliwe dla wielu problemy z nietrzymaniem moczu.

Pokrzywa to prawdziwa skarbnica aktywnych związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem uważają te rośliny za naturalny antybiotyk.

Pokrzywa w ciąży – ostrzeżenia i skutki uboczne

  • Rośliny i zioła od wieków są stosowane jako lekarstwa. Podobnie jak każdy inny rodzaj leków, mogą one powodować potencjalnie niebezpieczne skutki uboczne. Skonsultuj się z lekarzem, konsultantem laktacyjnym lub zielarzem przed zażyciem pokrzywy lub jakiegokolwiek innego suplementu ziołowego.
  • Skutki uboczne pokrzywy wydają się być łagodne i związane z żołądkiem.
  • Pokrzywy nie należy stosować w czasie ciąży.
  • Przestań brać pokrzywę, jeśli wystąpi obrzęk piersi, zapalenie sutka lub nadmierna podaż mleka matki.
  • Ostrożnie obchodź się z rośliną pokrzywy. Jeśli roślina wejdzie w kontakt ze skórą, może powodować ból i wysypkę. Używaj rękawiczek podczas wkładania go do garnka do gotowania. Gdy zacznie się gotować, właściwości piekące nie stanowią już problemu.
  • Podobnie jak wszystkie zielone warzywa liściaste, pokrzywa zawiera witaminę K. Witamina K może wpływać na działanie leków stosowanych w celu rozrzedzenia krwi. Porozmawiaj z lekarzem przed zażyciem pokrzywy, jeśli bierzesz leki przeciwzakrzepowe (leki rozrzedzające krew).
  • Pokrzywa może obniżać poziom cukru we krwi. Jeśli masz cukrzycę lub hipoglikemię, powinieneś przyjmować pokrzywę tylko pod bezpośrednim nadzorem lekarza.
  • Pokrzywa może obniżyć ciśnienie krwi. Jeśli bierzesz leki na ciśnienie krwi, nie bierz pokrzywy bez konsultacji z lekarzem.
  • Od wieków pokrzywa była stosowana jako środek moczopędny. Nie używaj tego zioła, jeśli bierzesz leki moczopędne (tabletki na wodę).

“Przedawkowanie” pokrzywy, czy to możliwe?

Należy pamiętać, iż nie wszystko co jest zdrowe, zawsze wyjdzie nam na zdrowie. Bowiem napar z pokrzywy w nadmiernych ilościach może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Informacje lekarzy zaznaczają bowiem, iż u osób, które przesadzają ze spożyciem pokrzywy może dojść np. do odwodnienia, stąd w trakcie kuracji odchudzającej dodaj do swojej diety dodatkową porcję wody.