Gdzie jesteś: Strona Główna / Niemowlę / Maliny dla niemowlaka – pierwsze słodkie owoce w diecie dziecka

Maliny dla niemowlaka – pierwsze słodkie owoce w diecie dziecka



Maliny są wspaniałym miękkim pierwszym owocem dla niemowląt, ponieważ są naturalnie słodkie i miękkie dla gumowatych ust. Są bogatym źródłem witamin dzięki czemu są cennym dodatkiem do rozszerzenia diety niemowląt. Rozpadają się łatwo ze względu na swoja konsystencje – wiec ich przygotowanie do jedzenia jest proste!


Jasny i interesujący dziecko kolor malin, rozmiar przyjazny dla palców, miękka konsystencja i słodki smak są szczególnie atrakcyjne dla większości najmłodszych, podobnie jak dla dorosłych. Poza sezonem mrożone maliny to kolorowy i pyszny dodatek do posiłków i przekąsek, a także naturalny komfort dla przebiegającego procesu ząbkujących niemowląt.




Kiedy maliny dla niemowlaka

Maliny można wprowadzić, gdy tylko dziecko będzie gotowe do przyjmowania pokarmów stałych, czyli na ogół około 6 miesiąca życia dziecka. Niemowlęta są zachwycone kolorem malin i zazwyczaj przyciąga je czerwone jedzenie — to jeden z pierwszych kolorów, jakie widzą — więc czerwone maliny to wspaniały sposób na wprowadzenie cierpkich smaków do Twojego malucha.

Sześć miesięcy do 1 roku

Maliny to przyjemna uczta, gdy Twoje dziecko może usiąść i chwytać rzeczy. Zacznij od odrobiny dżemu malinowego na grzance lub krakersie lub po prostu ułóż na talerzu maluszka porcję rozgniecionych malin  i pozwól mu odkrywać i troszkę się pobawić.



Bardziej zręczne maluchy mogą otrzymać świeże jagody. Pokrój je na pół, a nawet na ćwiartki, aby zmniejszyć ryzyko zadławienia. Gdy Twoje dziecko zbliża się do pierwszego roku życia, możesz oferować świeże, całe maliny. Pasują idealnie do rączek dziecka i małych palców.

Jak przygotować i podawać maliny dla niemowlaka?

Sugestie dotyczące przygotowania malin do jedzenia dla niemowląt mają wyłącznie charakter informacyjny i nie zastępują profesjonalnej porady od lekarza pediatry lub dietetyka specjalizującego się w odżywianiu dzieci.




Podawanie malin – w całości czy podzielone na połówki?

Jeśli Twoje dziecko opanowało chwyt i spożywa już pokarmy stałe dobrym rozwiązaniem może być podawanie całych owoców. Dla bezpieczeństwa można wstrzymać się z tym co najmniej do 12 miesiąca życia dziecka, aby uniknąć problemów z zadławieniem.

Spróbuj po prostu przełamać malinkę na pół lub na ćwiartki. Dzięki temu kształt będzie mniej podatny na zakrztuszenie.

Przecier – Rozgniecione maliny w postaci puree dla niemowląt

Puree z malin dla niemowląt to łatwa i bezpieczna opcja, ponieważ są miękkie! To sprawia, że maliny są szalenie łatwa do zgniecenia. Przygotowany przeciery malinowy to łatwy sposób na podawanie owoców, ponieważ dla niektórych dzieci nasionka malin mogą być zniechęcające.

  • Po prostu weź jagody i rozgnieć je za pomocą widelca,
  • Świeże lub rozmrożone maliny wrzucone do blendera powinny łatwo dać się miksować. Jeśli napotkasz problemy i owoc utknie, dodaj trochę wody lub swojego mleka z piersi.

Karm dziecko na tacce, pozwalając mu używać dłoni i palców do samodzielnego podnoszenia i karmienia. Ewentualnie pomagaj dziecku i podawaj mu napełnioną łyżkę z papką.



Czy maliny są zdrowe dla niemowląt?

Tak! Maliny są naładowane błonnikiem i witaminą C – wzmacniaczem odporności, który pomaga również dziecku przyswajać żelazo, aby zapewnić zdrowy rozwój krwi i mózgu. Maliny zazwyczaj zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, zwłaszcza gdy są zbierane w szczytowej fazie dojrzałości.

Maliny zawierają przeciwutleniacz zeaksantynę, która filtruje szkodliwe niebieskie promienie świetlne.



Korzyści płynące z jedzenia malin przez niemowlęta

Jedzenie słodkich i dojrzałych malin przez dzieci ma dodatkową zaletę, że są pełne witamin, minerałów i składników odżywczych!

  • Zawierają kwasy tłuszczowe,
  • Witamina K – ta witamina jest najbardziej znana ze swojej roli w zapobieganiu zakrzepom krwi, ale jest również ważna dla wzrostu i rozwoju kości dziecka,
  • Witamina E – silny przeciwutleniacz, witamina E wspomaga zdrowie skóry, wzmacnia układ odpornościowy i pomaga organizmowi zwalczać zarazki,
  • Są świetnym źródłem witaminy c,
  • Są źródłem błonnika, który wspomagającego trawienie.
  • Folian – niezbędny dla zdrowego układu nerwowego i mózgu,
  • Witamina B5 – znana również jako kwas pantotenowy, ta witamina z grupy B jest
  • Mangan – pomaga w tworzeniu kości i chrząstek oraz odgrywa rolę w tworzeniu węglowodanów, aminokwasów i cholesterolu,
  • Magnez – ten minerał pomaga regulować produkcję energii w komórce i jest niezbędny dla zdrowych kości i zębów,
  • Miedź – ten minerał jest niezbędny do tworzenia czerwieni komórek krwi i zwiększa zdolność organizmu do naprawy tkanek i rozkładania cukrów,
  • Żelazo – ważne dla wytwarzania hemoglobiny, czerwonego barwnika przenoszącego tlen we krwi,
  • Potas – minerał elektrolitowy, który pomaga utrzymać prawidłową pracę mięśnia sercowego dziecka,



Czy surowe maliny dla niemowląt mogą być niebezpieczne?

Mogą być, choć to naprawdę rzadkie przypadki spowodowane ewentualnym zadławieniem się niemowlaka. Kiedy surowe maliny są duże, dojrzałe i miękkie – nie ma to większego znaczenia, ponieważ niemowlęta rozgniatają maliny między palcami i dziąsłami podczas jedzenia.

Ale jeśli maliny są jeszcze nie do końca dojrzałe – małe i twarde zerwane prosto z krzaka, gdy tylko pojawi się kolor. To najlepiej przed podaniem ich dziecku, warto je lekko spłaszczyć (po prostu delikatnie rozgnieść między palcami i to załatwi sprawę).



Czy maliny mogą uczulić dziecko? – owocowy alergen

Występowanie alergii typowo na maliny u niemowląt jest znikome, choć możliwe. Dzieci z zespołem alergii jamy ustnej (określanym również jako zespół owoców pyłkowych) mogą być wrażliwe na maliny. Obserwuj swoje dziecko pod kątem objawów reakcji alergicznych, które mogą obejmować zatkany nos lub katar, obrzęk warg i języka, wysypkę, pokrzywkę, wymioty i biegunkę.

Uwaga: u niemowląt często pojawia się wysypka wokół ust po zjedzeniu kwaśnych owoców, takich jak cytrusy, ananasy, maliny czy nawet pomidory.

Wysypka wokół ust po kontakcie z kwaśną żywnością jest zazwyczaj po prostu reakcją skóry na kwasowość pokarmu i rzadko jest rzeczywistą reakcją alergiczną. Kwaśne pokarmy, takie jak maliny, mogą również nasilać wysypkę pieluszkową, więc powstrzymaj się od podawania tych pokarmów, jeśli Twoje dziecko ma obolały i zaczerwienioną pupę.