Strona główna » Odżywianie » Odżywianie w ciąży » Jeżyny w ciąży – czy można je bezpiecznie jeść?

Jeżyny w ciąży – czy można je bezpiecznie jeść?

jezyny w czasie ciazy

Owoce i warzywa są doskonałym źródłem składników odżywczych dla kobiety w ciąży. Tam, gdzie niektóre owoce są dozwolone i uważane za niezwykle korzystne dla przyszłej mamy, inne owoce mogą być całkowicie nie do przyjęcia w czasie ciąży. Jeśli myślisz o dodaniu jeżyn do diety ciążowej, ale nie masz pewności, czy należy ona do kategorii bezpiecznych lub niebezpiecznych pokarmów dla kobiet w ciąży, możesz przeczytać poniższy artykuł. W tym artykule omówimy wszystko, co musisz wiedzieć o spożywaniu jeżyn w czasie ciąży.

Bogate w błonnik i witaminę C jeżyny to małe owoce złożone z małych kieszonek zwanych pestkami. Często nazywane są owocami zbiorczymi, ponieważ nie są prawdziwymi jagodami. Są miękkie, soczyste, koloru czarnego, słodkie, a czasem lekko cierpkie w smaku. W starożytnej Grecji były często stosowane jako lekarstwo na łagodne infekcje i choroby jadowite. Jeżyny mają wyjątkowy smak i czasami sama myśl o nich może sprawić, że będziesz mieć na nie ochotę w czasie ciąży.

Od wieków wiadomo, że jeżyny mają działanie przeciwzapalne. Stosowane są w chorobach wątroby i zapaleniu błony śluzowej żołądka. Działają też lekko przeczyszczająco, dlatego sok z jeżyn polecany jest przy zaparciach. Sok z jeżyn pomaga również ugasić pragnienie w przypadku wysokiej gorączki. Jeśli masz problemy ze snem lub czujesz się niespokojny, zaleca się jedzenie jeżyn lub picie ich soku. Więc szybko się uspokajasz i znajdujesz sen.

Czy kobiety w ciąży mogą jeść jeżyny?

Jeśli zastanawiasz się, czy jeżyny można jeść w czasie ciąży, odpowiedź brzmi: tak. Możesz bezpiecznie spożywać jeżyny i dodawać je do diety ciążowej, ponieważ należą one do kategorii bezpiecznej żywności w czasie ciąży. Pamiętaj jednak, aby dokładnie je umyć przed spożyciem, aby usunąć wszelkie ślady brudu, pestycydów, bakterii lub innych podobnych substancji.

Dzieje się tak, ponieważ wszystko to może prowadzić do zatrucia pokarmowego, a także może powodować wrodzoną niepełnosprawność u dziecka. Kolejną ważną rzeczą do zapamiętania jest to, aby zawsze spożywać świeże jeżyny, ponieważ te nieświeże mogą powodować skurcze żołądka i zatrucia pokarmowe.

Unikaj nieświeżych jagód, które mają tendencję do rozwijania się pleśni, która może powodować ból brzucha i zatrucie pokarmowe. Świeże jeżyny to super owoce, które mogą poprawić smak i zapewnić zdrową ciążę.

jezyny w czasie ciazy

Wartości odżywcze obecne w jeżynach

Jeżyna łączy w sobie ponad 20 makroskładników. Każdy, kto je regularnie, odżywia się bardzo zdrowo i może optymalnie dostarczać swoim nienarodzonym dzieciom składników odżywczych. Jeżyny mogą również pozytywnie wpływać na trawienie. Niektóre składniki odżywcze, które można znaleźć w jeżynach to:

Odżywka Ilość (100 gramów)
Węglowodany  10,2 grama
Błonnik pokarmowy  5,3 grama
Cukry  4,9 grama
Białko  1,4 grama
Całkowita zawartość tłuszczu  0,5 grama
Witamina C  21 mg
Żelazo  0,6 mg
Wapń  29 mg

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia jeżyn podczas ciąży

Jeżyny tak naprawdę nie są jagodami; nazywane są owocami zbiorczymi. Te małe jagody składają się z maleńkich kawałków pestkowców.

Jeżyny mają ogromne korzyści zdrowotne dla kobiet w ciąży:

  • Pomaga w poprawie trawienia: Ciąża może mieć wpływ na trawienie i spowolnić układ trawienny. Jeżyny mają wysoką zawartość błonnika, który pomaga w walce z problemami trawiennymi podczas ciąży.
  • Dobre dla zdrowia kości Twojego dziecka: Znaczne ilości wapnia i magnezu w jeżynach są bardzo korzystne dla kości Twojego dziecka, dlatego włączenie ich do diety ciążowej pomaga w tworzeniu zdrowych kości Twojego dziecka.
  • Korzystne dla zdrowia serca: Spożywanie jeżyn nie tylko pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca matki, ale także korzystnie wpływa na zdrowie serca płodu. Jeśli kobieta w ciąży ma wrodzoną wadę serca, spożywanie jeżyn może zmniejszyć ryzyko przekazania tej dolegliwości dziecku.
  • Dobre dla wzroku: Regularne spożywanie jeżyn jest nie tylko korzystne dla poprawy wzroku, ale także skutecznie poprawia zdrowie oczu nienarodzonego dziecka.
  • Pomaga w zapobieganiu wrodzonym wadom u niemowląt: Bogate w kwas foliowy jeżyny są bardzo pomocne w zapobieganiu różnego rodzaju wadom wrodzonym. Ponadto zmniejsza ryzyko poronienia u kobiet w ciąży.
  • Pomaga w zapobieganiu nadmiernemu krwawieniu: Jeżyny zawierają sporą ilość witaminy K, która jest bardzo korzystna w zapobieganiu nadmiernemu krwawieniu podczas ciąży ze względu na właściwości krzepnięcia krwi.
  • Wspomaga funkcjonowanie naczyń krwionośnych: Codzienne spożywanie jeżyn jest niezwykle skuteczne w umożliwianiu prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, a tym samym wspomaga odpowiedni przepływ krwi od matki do dziecka.
  • Pomaga w walce z rakiem: Obecność mikroelementów w jeżynach skutecznie walczy z komórkami nowotworowymi, a także może uchronić Cię i Twoje dziecko przed śmiertelnymi skutkami choroby.

Czy jeżyny mogą szkodzić?

Tak jak wszystko inne ma swoje wady i zalety, tak samo można odnieść się do spożywania jeżyn w czasie ciąży. Oto niektóre wady jedzenia jeżyn podczas ciąży:

  • Może powodować reakcję alergiczną u kobiety w ciąży.
  • Może powodować biegunkę, jeśli jest spożywany w dużych ilościach.

Chociaż jeżyny są bezpieczne do spożycia w czasie ciąży, jednak jeśli cierpisz na zapalenie trzustki, dyskinezy lub nie tolerujesz szczawiu, dobrym pomysłem będzie trzymanie się z daleka od jeżyn w czasie ciąży.