Strona główna » Odżywianie » Przepisy » Jak zrobić faszerowane i nadziewane pomidory ? – przepis na przystawkę

Jak zrobić faszerowane i nadziewane pomidory ? – przepis na przystawkę

Nadziewane pomidory to wspaniały pomysł na zaskakującą, prostą i wartościową przekąskę. Pikantne, a także na swój sposób słodkie danie wykonane z pomocą magicznych przypraw. Dodaj faszerowane pomidory do swojego obiadu. To łatwe w wykonaniu „wegańskie” danie jest gotowe w mniej niż 30 minut i jest niesamowitym przepisem na przystawkę odnajdującej się przy każdej okazji.

Składniki na nadziewane pomidory

  • 8 dojrzałych, jędrnych pomidorów
  • puszka zielonego groszku konserwowanego
  • 25 dag żółtego, pikantnego sera
  • pół szklanki majonezu sól, pieprz
  • 8 liści sałaty
  • posiekana natka pietruszki

Pomidory są bogate w błonnik i są doskonałym źródłem witaminy C, potasu, kwasu foliowego i witaminy K. Pomidory są również bogate w likopen przeciwutleniający, który pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka. Oto kilka ciekawostek – pomidor jest uprawiany jako owoc, ale jest gotowany i spożywany jak warzywo.

Najlepsze są włoskie pomidory do stworzenia dobrej nadziewanej farszem przekąski:

  • stosunkowo mniej nasion niż w innych gatunkach
  • niska zawartość wody, która pomaga im dobrze utrzymać się po gotowaniu
  • lekko kwaśny mocny smakach
  • wydobywająca się powoli słodycz podczas  pieczona / gotowana
  • dostępne przez cały rok (choć najlepsze są świeże w okresie letnim)
Jesteś w ciąży? – zobacz zalety jedzenia pomidorów w trakcie ciąży w naszym artykule – tutaj

 

Wskazówki przed przygotowaniem faszerowanych pomidorów

  • Wybierz dojrzałe, ale twarde pomidory, które są mniej więcej tego samego rozmiaru.
  • Czasami wierzchołki pomidorów nie są płaskie, w takim przypadku zetnij nierówną górę, aby pomidor mógł zostać umieszczony „na płasko” i stały równo na blacie.

Przygotowanie nadziewanych farszem pomidorów:

Z pomidorów ściąć wierzchy, łyżeczką usunąć miąższ i pestki,  na chwilkę można odwrócić pomidorki na papierowy ręcznik aby odsączyć ściekającą wodę z wewnątrz i lekko oprószyć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.

Zastanawiasz się jaka sól jest najzdrowsza? – przeczytaj nasz artykułJaką sól wybrać?

Przygotować farsz: ser pokroić w drobną kostkę (nie większą niż ziarenka groszku), groszek odsączyć.

Zobacz:  Wigilia niemowlaka - przepisy, potrawy i dania wigilijne dla dzieci

Składniki połączyć z majonezem, doprawić do smaku. Przygotowane pomidory nadziać farszem, ułożyć na liściach sałaty, posypać zieleniną. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Istnieje możliwość także stworzenia zapiekanych lub gotowanych faszerowanych pomidorów.

Przepis już wkrótce 😉

Nadziewane pomidorki należy włożyć do piekarnika i lekko przypiec uprzednio posypując przystawkę odrobiną drobno poćwiartowanego żółtego sera. Przykryj pomidory folią aluminiową by zapobiec nadmiernemu brązowieniu farszu.