Jak zrobić faszerowane i nadziewane pomidory ? – przepis na przystawkę
Nadziewane pomidory to wspaniały pomysł na zaskakującą, prostą i wartościową przekąskę. Pikantne, a także na swój sposób słodkie danie wykonane z pomocą magicznych przypraw. Dodaj faszerowane pomidory do swojego obiadu. To łatwe w wykonaniu „wegańskie” danie jest gotowe w mniej niż 30 minut i jest niesamowitym przepisem na przystawkę odnajdującej się przy każdej okazji.
Składniki na nadziewane pomidory
- 8 dojrzałych, jędrnych pomidorów
- puszka zielonego groszku konserwowanego
- 25 dag żółtego, pikantnego sera
- pół szklanki majonezu sól, pieprz
- 8 liści sałaty
- posiekana natka pietruszki
Pomidory są bogate w błonnik i są doskonałym źródłem witaminy C, potasu, kwasu foliowego i witaminy K. Pomidory są również bogate w likopen przeciwutleniający, który pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca i raka. Oto kilka ciekawostek – pomidor jest uprawiany jako owoc, ale jest gotowany i spożywany jak warzywo.
Najlepsze są włoskie pomidory do stworzenia dobrej nadziewanej farszem przekąski:
- stosunkowo mniej nasion niż w innych gatunkach
- niska zawartość wody, która pomaga im dobrze utrzymać się po gotowaniu
- lekko kwaśny mocny smakach
- wydobywająca się powoli słodycz podczas pieczona / gotowana
- dostępne przez cały rok (choć najlepsze są świeże w okresie letnim)
Wskazówki przed przygotowaniem faszerowanych pomidorów
- Wybierz dojrzałe, ale twarde pomidory, które są mniej więcej tego samego rozmiaru.
- Czasami wierzchołki pomidorów nie są płaskie, w takim przypadku zetnij nierówną górę, aby pomidor mógł zostać umieszczony „na płasko” i stały równo na blacie.
Przygotowanie nadziewanych farszem pomidorów:
Z pomidorów ściąć wierzchy, łyżeczką usunąć miąższ i pestki, na chwilkę można odwrócić pomidorki na papierowy ręcznik aby odsączyć ściekającą wodę z wewnątrz i lekko oprószyć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce.
Przygotować farsz: ser pokroić w drobną kostkę (nie większą niż ziarenka groszku), groszek odsączyć.
Składniki połączyć z majonezem, doprawić do smaku. Przygotowane pomidory nadziać farszem, ułożyć na liściach sałaty, posypać zieleniną. Podawać zaraz po przygotowaniu.
Istnieje możliwość także stworzenia zapiekanych lub gotowanych faszerowanych pomidorów.
Przepis już wkrótce 😉
Nadziewane pomidorki należy włożyć do piekarnika i lekko przypiec uprzednio posypując przystawkę odrobiną drobno poćwiartowanego żółtego sera. Przykryj pomidory folią aluminiową by zapobiec nadmiernemu brązowieniu farszu.
Zuzanna Nowakowska to ceniona autorka w dziedzinie ciąży i parentingu, oferująca przyszłym rodzicom rzetelne porady i wsparcie w jednym z czołowych serwisów o parentingu. Jej zaangażowanie w promowanie świadomego rodzicielstwa przyniosło jej szerokie uznanie oraz lojalne grono czytelników.