Strona główna » Odżywianie » Jabłko na zaparcia i zatwardzenie – czy faktycznie działa? Ocet, sok czy gotowane owoce?

Jabłko na zaparcia i zatwardzenie – czy faktycznie działa? Ocet, sok czy gotowane owoce?

ciezarna jablko

Zaparcie to obecnie jeden z najczęstszych problemów żołądkowych spowodowany pracowitym i wyczerpującym trybem życia. Niektóre z najczęstszych przyczyn zaparć to odwodnienie, siedzący tryb życia, spożywanie niezdrowego jedzenia i alkoholu, palenie czy przejadanie się. Spożywanie pokarmów bogatych w błonnik – takich jak jabłka może pomóc z problemem i trudnością wypróżniania się.

Dlaczego jabłka są dobrym sposobem na zaparcia?

Przyjmowanie środków przeczyszczających dostępnych bez recepty może pomóc jako rozwiązanie krótkoterminowe, ale może powodować niezamierzone skutki uboczne, takie jak odwodnienie. Dlatego warto zastanowić się nad naturalnym zdrowym sposobem na zaparcia, decydując się na jabłka!

Jabłka mogą być świetnym sposobem na złagodzenie zaparć. Wszyscy wiemy, że im więcej błonnika spożyjesz, tym szczęśliwsza będzie twoja okrężnica, ponieważ błonnik pomaga usunąć wszystkie odpady z okrężnicy.

Średnie jabłko zawiera nie tylko 4 gramy błonnika, ale także pektynę, która jest bardzo skuteczna w zmiękczaniu stolca i pobudzaniu wypróżnień. Jeśli jednak zamierzasz używać jabłek do leczenia problemów z zaparciami, będziesz musiał jeść je na pusty żołądek, ponieważ składniki odżywcze są lepiej wchłaniane, gdy jesteś na pusty żołądek.

Jabłka są bogate w błonnik pektynowy, o którym wiadomo, że pomaga obniżyć wchłanianie przez organizm nadmiaru tłuszczów w diecie. Błonnik jest trawiony najdłużej, co pomaga utrzymać uczucie sytości i zapobiega objadaniu się innymi tuczącymi i przeładowanymi cukrem pokarmami. Na dłuższą metę pomaga to w zaparciach i utracie wagi.

Co więcej, uważa się, że włączenie jabłka do codziennej diety pomaga w rozwiązaniu problemów związanych z trawieniem i pracą jelit. Kobiety, które regularnie jadły jabłka, miały od 13 do 22 procent mniej problemów z zaparciami niż te, które nie spożywały owoców.

Zobacz:  Śliwki w ciąży - czy można je jeść? Idealne na zaparcia w ciąży

Ocet jabłkowy na zaparcia i trawienie

Ocet jabłkowy, przyjmowany 15 minut przed posiłkiem, może pomóc w pobudzeniu enzymów trawiennych, usuwa złogi z organizmu i oczyszcza z toksyn. Pomaga również obniżyć poziom cholesterolu we krwi i wzmacnia naczynia krwionośne.

Jeśli chcemy przygotować ciężkostrawną, mięsną potrawę, warto dodać do niej parę kropel octu jabłkowego. Dodatkowo zawiera on sporą dawkę potasu, wapnia, fosforu i sodu, a także witaminę E, która jest silnym antyoksydantem i spowalnia procesy starzenia. Ponadto ocet jabłkowy zawiera probiotyki, które pomagają przywrócić równowagę dobrych bakterii w żołądku. Innymi słowy, jedna łyżeczka octu jabłkowego pomaga organizmowi lepiej trawić pokarm.

Ocet jabłkowy jest kwaśny i może również działać jako naturalny środek przeczyszczający, poprawiający trawienie. Może podrażniać żołądek, szczególnie u osób, które mają wrzody lub wrażliwy żołądek.

  • Ocet jabłkowy zawiera kwas jabłkowy , który powoduje zakwaszenie jelit w celu utrzymania prawidłowego trawienia. Pozwala to na łatwiejszy odpływ stolca z okrężnicy.
  • Ocet jabłkowy ma niesamowite właściwości przeciwbakteryjne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne, które zapewniają płynny ruch przewodu pokarmowego poprzez eliminację złych bakterii w jelitach.

Aby złagodzić problemy z zaparciami, pamiętaj, że zaleca się rozcieńczenie octu jabłkowego wodą przed jego wypiciem. Dodając go w odpowiednich dawkach do naszych potraw zapewniamy sobie lepsze samopoczucie.

Uwaga jednak, osoby z wrzodami nie powinny zażywać octu jabłkowego!

Gotowane jabłka na zaparcia – czy są skuteczne?

Gotowane jabłka na zaparcia znajdują swoje zastosowanie za sprawą pektyny – choć jest obecna w surowych jabłkach, jej działanie jest bardziej widoczne, gdy jabłka są ugotowane. Zauważysz, uwolnione pektyny podczas gotowania jabłek, gdy duszone owoce nabierają żelopodobnego połysku.

Gotowane jabłka mogą również poprawić dysbiozę jelitową (ból brzucha spowodowany zaburzoną mikroflorą jelit), co dodatkowo wspiera dobre trawienie i zapobiega zaparciom!

Przepis na pyszny deser na zaparcia:

  • 4 jabłka (dowolnej odmiany), wydrążone i pokrojone w drobną kostkę, ze skórką! (nie obieraj),
  • 1/3 szklanki wody,
  • 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 goździki (opcjonalnie)
  • garść rodzynek,
  1. Włóż wszystkie składniki do garnka i zagotuj,
  2. Gotuj jabłka przez około 10 minut, aż będzie miękkie.
  3. Pozostaw do ostygnięcia – ale najlepiej spożyj, gdy będą jeszcze ciepłe,
  4. Posyp cynamonem i rodzynkami,
  5. Smacznego!
Zobacz:  Dlaczego kontakt skóra do skóry po porodzie i cesarskim cięciu jest tak ważny?

Gotowane owoce obecne w naszym deserze jak i w kompocie mogą nieco szybciej pobudzić ruch jelit. Dzieje się tak, ponieważ wiadomo, że ciepłe płyny i jedzenie w niemal każdej postaci przyspiesza wypróżnianie ze względu na rozszerzenie naczyń krwionośnych, które zwiększają aktywność przewodu pokarmowego.

Czy sok jabłkowy jest dobry na zaparcia?

Sok jabłkowy to popularny, orzeźwiający napój – który może również pomóc w zwalczaniu zaparć. Zawiera wiele składników odżywczych takich jak witaminy, wapń, potas, magnez itp., dzięki czemu ma bardzo wysoką wartość odżywczą.

Chociaż sok jabłkowy jest często stosowany w leczeniu przejściowych napadów zaparć u niemowląt i dzieci, ze względu na stosunkowo wysoki stosunek zawartości fruktozy do glukozy i sorbitolu (niestrawnego alkoholu cukrowego, który pomaga wchłaniać wodę do jelita grubego regulując cykl trawienny), może również pomóc złagodzić łagodne przypadki u dorosłych.

Rola błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego

Jabłko zawiera około 1,2 g błonnika rozpuszczalnego i 2,8 g błonnika nierozpuszczalnego. Pomaga zmiękczyć stolec, przyspiesza trawienie i dostarcza pożytecznych bakterii dla jelit zapobiegając tym samym objawom zaparć.

  • Rozpuszczalny błonnik wchłania wodę i nadaje stolcom bardziej miękką, bardziej elastyczną konsystencję, co ułatwia ich przechodzenie. Źródła błonnika rozpuszczalnego obejmują płatki owsiane, fasolę, owoce, warzywa, nasiona i orzechy.
  • Błonnik nierozpuszczalny nie wchłania wody. Ten rodzaj włókna pomaga w przenoszeniu odpadów przez jelita. Błonnik nierozpuszczalny wypłukuje również złe bakterie z jelit. Źródła nierozpuszczalnego błonnika obejmują otręby, pełnoziarnistą pszenicę, żyto, orzechy, nasiona oraz skórki owoców i warzyw.

Zwiększenie spożycia błonnika bez picia wystarczającej ilości płynów może pogorszyć zaparcia, więc spróbuj stopniowo zwiększać spożycie błonnika wraz z dużą ilością wody.