Strona główna » Odżywianie » Przepisy » Grzanki z serami Mozarella i pomidorami

Grzanki z serami Mozarella i pomidorami

przepis na grzanke z serem mozarella

przepis na grzanke z serem mozarellaWszyscy doskonale znamy poranne zamieszanie, spowodowane naturalną złośliwością budzika, który ZNÓW nie zadzwonił ;) Nie tłumaczy to jednak pominięcia najważniejszego posiłku dnia, czyli śniadania.

Jak przygotować grzankę z serem?

Dla miłośników funkcji „drzemka” w telefonie, prezentujemy przepis na szybkie i smaczne śniadanie w formie pysznej grzanki z dodatkiem zdrowych i wartościowych pomidorów!

Składniki potrzebne do grzanki z serem mozarella:

  • Bułka pełnoziarnista z pestkami dyni – 60g (1sztuka)
  • Pesto bazyliowe – 20 g ( 2 łyżeczki)
  • Ser Mozarella light – 50 g (4 plasterki)
  • Pomidor – 70 g (1/2 małej sztuki)
  • Ser Mozarella żółty, wiórki – 10 g
    ( 2 łyżeczki)

Przygotowanie grzanki:

Bułki przekroić na pół i posmarować pesto bazyliowym. Ułożyć na połówkach plastry sera Mozarella, a następnie pokrojonego w kostkę pomidora. Całość posypać odrobiną startego sera żółtego i zapiekać ok. 10 min. w 200st. Tak przygotowane grzanki warto posypać kiełkami lucerny lub brokuła, które nadadzą im wyrazistego smaku. Doskonale komponują się także ze świeżymi liśćmi bazylii i oregano.

Walory odżywcze grzanki z serem i pomidorem:

  • Przyprawy takie jak bazylia i oregano oraz kiełki, są źródłem antyoksydantów, czyli związków biologicznie aktywnych, wspomagających regulację gospodarki lipidowej, działających przeciwnowotworowo, oraz przeciwmiażdżycowo.
  • Do grupy antyoksydantów należy również likopen zawarty w pomidorach, którego przyswajalność rośnie po obróbce termicznej. Związek ten zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty.
  • Pesto bazyliowe, zawierające olej słonecznikowy i oliwę z oliwek, stanowi źródło cennych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, pomocnych w prewencji rozwoju miażdżycy.
  • Ser Mozarella light stanowi źródło białka pochodzenia zwierzęcego, a obniżona w nim zawartość tłuszczu zmniejsza kaloryczność potrawy.