Mojniemowlak.pl / Porady żywieniowe dla kobiet / Dieta w III trymestrze ciąży

Dieta w III trymestrze ciąży



W ostatnim trymetrze przyrost masy ciała kobiety jest największy i wynosi około 11 kg w porównaniu do wagi sprzed ciąży (zależy to od wagi początkowej oraz od tego, czy kobieta była przed ciążą szczupła czy nie). Wzrasta też zapotrzebowanie na energię – o 300-400 kcal.


Dziecko w tym okresie znacznie rośnie, zwiększa się również ilość płynu owodniowego. Często występują dolegliwości takie jak zaparcia, wzdęcia, zgagi, pieczenie w żołądku. Aby im zapobiec, należy zmniejszyć w diecie ilość kwaśnych produktów, warzyw i owoców (pomarańcze, grejpfruty, pomidory, kiszone ogórki) oraz tych drażniących przewód pokarmowy (por, cebula). Wyeliminowanie potraw smażonych, tłustych i typu fast food, także powinno pomóc i dać ulgę.

Zobacz: Dieta i odżywianie w ciąży – co należy jeść?

W przypadku zaparć, zbawienne będą warzywa i owoce bogate w błonnik oraz dieta lekkostrawna. Produkty takie jak sałata, surowa marchewka oraz jabłka, powinny na stałe zagościć w menu.

Nie można zapominać o wypijaniu przynajmniej 2 litrów wody, najlepiej niegazowanej, o niskiej zawartości sodu. Przy wzdęciach dobrze jest wyeliminować świeże pieczywo, warzywa strączkowe i kapusty, cebulę oraz wodę gazowaną.

Proponowany artykuł: Czym grozi niedobór jodu w ciąży?

Do posiłków warto dodawać koperek i kminek, które pomogą załagodzić objawy. W tym przypadku bardzo ważny jest też błonnik obecny w warzywach, owocach i produktach pełnoziarnistych. Dieta powinna być uboga w sól, która powoduje zatrzymanie wody w organizmie i dodatkowe obrzęki.

Należy ograniczyć buliony, sery żółte, pieczywo, wędliny i kapustę kiszoną oraz ogórki kiszone.

W ostatnim trymestrze najłatwiej o nadwagę i otyłość, dlatego musimy pamiętać o stałej kontroli masy ciała, wyeliminowaniu słodyczy i dań typu fast food. Jedząc tego typu potrawy nie zapewniamy dziecku odpowiedniej ilości składników odżywczych, a możemy spowodować wystąpienie wielu groźnych dla życia i zdrowia dziecka chorób i dolegliwości.

Małgorzata Gajewczyk