Strona główna » Odżywianie » Dieta purynowa w dnie moczanowej

Dieta purynowa w dnie moczanowej

Dna moczanowa jest chorobą, która atakuje stawy. Głównie chorują na nią mężczyźni w wieku 30 do 50 r.ż, natomiast u  kobiet  występuje  rzadziej  (po menopauzie lub po sześćdziesiątce). Pierwszy atak choroby ujawnia się silnym bólem,  miedzy 30-40 rokiem urodzenia, natomiast kolejny nawrót  choroby może nastąpić po 50 rok życia. Wówczas może dojść  do powikłań w innych  narządach wewnętrznych  np. nerek czy  układu  krążenia.


Według różnych obserwacji klinicznych  wiadomo, że dna moczanowa sprzyja rozwojowi takich chorób jak : nadciśnienie tętnicze, choroby układu sercowo-naczyniowego, przewlekłe choroby nerek oraz zespół insulinooporny.

Przyczyną choroby może być słabe wydalanie kwasu moczowego lub jego nadmierne wytwarzanie, znaczenie może odgrywać tutaj również  podłoże genetyczne.

Dlatego po stwierdzeniu tej choroby należy brać środki farmakologiczne, ale też ważny jest  sposób żywienia.

Co jeść a czego unikać?

Wiadomo, że każdy człowiek z daną chorobą różnie przyswaja i inaczej reaguję na dany produkt spożywczy. Niektórzy będą dobrze tolerować np. kawę, a inni już będą jej unikać gdyż dostaną ataku bólu. Trzeba tak zmieniać nawyki i wybierać jedzenie  według swojej potrzeby uwzględniając i obserwując swój organizm. Najważniejsze w tej  diecie jest ograniczenie  produktów,  które zawierają znaczną ilość puryn.

Nie spożywaj tych produktów – zawierają zbyt dużą ilość puryn:

wyciągi z kości i mięsa, podroby, dziczyznę, baraninę, sardynki, śledzie, szproty, czekoladę, kawę naturalną, herbatę, kakao, soczewicę, groch, fasola, grzyby, szpinak.

Produkty, które możesz spożywać sporadycznie:

wędlin, konserwy, ostrych przypraw, tłuszczu zwierzęcego (oprócz masła i śmietany), rabarbaru oraz alkoholu

Produkty o niskiej zawartości puryn, które możesz bezpiecznie spożywać:

mleko, sery, jaja, owoce, warzywa ( oprócz nasion roślin strączkowych i szpinaku), ryż, miód, dżemy, marmolady, cukier, produkty zbożowe, mięsa w ograniczonej ilości  do ok. 50 g/ dobę gotowane w dużej ilości wody, kawa zbożowa, woda gotowana z sokiem owocowym, herbata owocowa, ziołowa, wody mineralne alkaliczne, chude jogurty, kefiry, koktajle owocowe. Warzywa i owoce mogą być surowe, gotowane lub jako koktajle.

Zobacz:  Spaghetti carbonara w ciąży - czy można je jeść w ciąży?

Sposób przygotowywania potraw

W diecie tej  potrawy powinny być  lekkostrawnie, z obróbki termicznej należy wyeliminować  smażenie.

Jeśli będziesz miał ochotę na gulasz ( pamiętaj doz. ilość mięsa to 50 g na dobę ) przygotuj danie bez obsmażania na tłuszczu. Mięso gotuj w dużej ilości wody.
Zupy i sosy na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych musisz wyeliminować z diety, ponieważ zawierają puryny. Zastąp je wywarami warzywnymi, mogą być podprawione zawiesiną z mąki i mleka .W lecie natomiast możesz wprowadzić do swojej kuchni  zupy owocowe, które urozmaicą posiłki, są one lekkie, smaczne i wartościowe.

Jeżeli z jakiegoś powodu musisz przygotować zupę na wywarze mięsnym wypróbuj prosty sposób, który pozwoli Ci wyeliminować większą część związków purynowych. Po pierwszym zagotowaniu się wody z mięsem wylej  pierwszy wywar, umyj ponownie pod zimną wodą mięso i garnek i następnie ponownie zagotuj na potrawę.

Pamiętaj :

Aby w nocy nie nastąpiło gromadzenie się związków purynowych, ostatni posiłek spożyj na 4 godziny przed snem.

W przypadku gdy ,dojdzie do zaostrzenia choroby w tym nocnych bóli, zastosuj dietę bez mięsną lub płynną albo kleikowo- owocową. W ten sposób twój organizm szybciej wydali nagromadzony kwas.

Przykładowy jadłospis :

1 ŚNIADANIE :

Kawa zbożowa z mlekiem ( 1,5 % tł.), kanapka z ciemnego pieczywa z masłem, pasta z sera białego z jogurtem, pomidor.

2 ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane z jogurtem, drożdżówka , sok owocowy

OBIAD 

zupa jarzynowa z ryżem ( na wywarze warzywnym), ziemniaki z koperkiem, gulasz, brokuły, kalafior i marchewka gotowana, kompot porzeczkowy

PODWIECZOREK

Bułka pszenna z masłem, jajkiem gotowanym z sałatą zieloną, ogórkiem i pomidorem
herbata owocowa

KOLACJA
Kluski śląskie, surówka z kapusty pekińskiej z pomidorem, Kefir.

Jeśli zastosujesz się do zasad diety purynowej znacznie poprawi się komfort Twojego życia.

Nadmiar kwasu moczowego w organizmie powoduje, że nasze ciało zaczyna się bronić, ponieważ jest on odbierany jako trucizna. ,,walcząc’’ z tym dochodzi do spowolnienia przemiany materii, stajemy się osłabieni a witaminy i  związki mineralne zaczynają mieć mniejszą wartość dla naszego organizmu. Zostaje zaburzona gospodarka cukrowa i tłuszczowa  co prowadzi do otyłości i cukrzycy. Trzeba też pamiętać że kwas  moczowy negatywnie wpływa  na ośrodkowy układ nerwowy, mózg, podnosi ciśnienie krwi, może powodować bóle głowy, migreny, neurastenia, bezsenność a nawet epilepsje.