Gdzie jesteś: Strona Główna / Przepisy / Cukinia w słodkiej wersji

Cukinia w słodkiej wersji



cukinia na słodko w czekoladzie
Czy wiesz, że warzywa i czekolada to naprawdę świetne połączenie? I nie chodzi nam tylko o słodką marchewkę. Również fasola czy cukinia doskonale dogadują się ze słodyczami. Najlepszym na to dowodem jest ciasto czekoladowe z cukinią. Jak je zrobić?


Ciasto czekoladowe z cukinią – składniki

Czego potrzebujesz, by zrobić ciasto czekoladowe z cukinią? Składników nie ma zbyt wiele, a większą ich część prawdopodobnie znajdziesz w swojej spiżarce i lodówce.

  • pół tabliczki czekolady
  • 40 gramów kakao
  • 400 gramów mąki
  • 200 gramów cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
  • pół kostki masła
  • mały jogurt naturalny
  • 600 gramów obranej cukinii

Najistotniejsza jest tu oczywiście cukinia. W przepisie znajdziesz także jajka, jednak dzięki obecności tego warzywa, nie są one konieczne. Możesz więc zrobić ciasto w wersji wegańskiej – masło zamieniając na olej i nie dodając jajek. Jogurt także możesz zastąpić jego wegańską wersją. Z tym ciastem można eksperymentować do woli.

Jak upiec ciasto czekoladowe z cukinią?

Ciasto czekoladowe z cukinią nie wymaga wiele pracy. Musisz jednak mieć do niego dobre składniki – cukinia powinna być świeża, jędrna i soczysta, ale przede wszystkim słodka. Dokładnie ją umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach. Połóż warzywo na sitku i pozwól, by ociekła z niego woda . W tym czasie zetrzyj czekoladę na tarce o grubych oczkach i odstaw ją na chwilę. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj kakao i proszek do pieczenia oraz czekoladę i całość wymieszaj.

Następnie w oddzielnym naczyniu utrzyj masło z cukrem, po czym dodaj do nich jajka. Miksuj, by całość była puszysta i gładka. Ciągle miksując, dodaj do miski suche składniki i jogurt, a na samym końcu cukinię. Mieszaj na mniejszych obrotach, by całość się połączyła, a konsystencja przypominała mus. Teraz czas na pieczenie. Przełóż ciasto do formy i piecz je przez 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzaj patyczkiem czy jest gotowe.

Tak pyszny deser zrobisz w niecałą godzinę. Podawaj go młodszym i starszym łasuchom – zwłaszcza tym, którzy niechętnie sięgają po warzywa.