Ciasteczka owsiane z żurawiną i miodem – przepis

Znowu naszła mnie wielka ochota na coś słodkiego, wiec postanowiłam zabrać się za zrobienie ciasteczek owsianych z żurawiną i dodatkiem miodu.
Te słodkości są bardzo łatwe w wykonaniu, nie trzeba nic wałkować, ani ugniatać. Przygotowanie ciasta i lepienie ciastek zajmuje około 15 minut. Można im nadać dowolny kształt i wielkość. Ja trochę przesadziłam, ponieważ po upieczeniu były prawie tak duże jak moja dłoń:), ale rozmiar nie wpłynął na walory smakowe.
Ciasteczka owsiane są doskonałe jako deser, ale ja przez dwa dni jadłam po jednym do śniadania ze względu na to, że są bardzo pożywne, poza tym lubię rano jeść płatki owsiane.
Zazwyczaj spożywam je w postaci owsianki, ale w ciasteczkach też są przepyszne. Jako dodatek dałam żurawinę, ale wy możecie zaszaleć i dodać kilka innych składników, takich jak:
- daktyle,
- rodzynki,
- orzechy,
- migdały,
- ziarno słonecznika lub dyni,
- czy wiórki kokosowe.
No dobrze, zabieramy się do pieczenia!
Owsiane ciasteczka składniki
- Płatki owsiane (2 szklanki)
- Mąka owsiana (1,5 szklanki)
- Jajka (2 sztuki)
- Miód (1/2 szklanki)
- Roztopione masło (100 gram)
- Proszek do pieczenia (1/2 łyżeczki)
- Suszona żurawina (2 duże garście)
Przygotowanie i wykonanie owsianych ciasteczek
- Mieszamy w misce łyżką mąkę, płatki owsiane, roztopione masło, miód, proszek do pieczenia oraz jajka,
- Jeśli masa będzie zbyt gęsta lub sucha, to możemy dodać trochę wody, aby składniki lepiej się ze sobą połączyły,
- Na koniec dodajemy żurawinę i mieszamy ją z ciastem,
- Odstawiamy ciasto do lodówki na jakieś 15 minut żeby stężało,
- Lepimy ciasteczka w okrągłym kształcie. Radzę dłonie zwilżyć trochę wodą, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Wpadłam na ten pomysł dopiero przy drugim ciasteczku, przy pierwszym myślałam, ze oszaleję, bo nie chciało się ode mnie odkleić:),
- Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy od 20 do 25 minut w zależności od wielkości i grubości ciastek. Po 15 minutach pieczenia najlepiej jest sprawdzać je patyczkiem co 5 minut.

Zuzanna Nowakowska to ceniona autorka w dziedzinie ciąży i parentingu, oferująca przyszłym rodzicom rzetelne porady i wsparcie w jednym z czołowych serwisów o parentingu. Jej zaangażowanie w promowanie świadomego rodzicielstwa przyniosło jej szerokie uznanie oraz lojalne grono czytelników.