Strona główna » Odżywianie » Odżywianie w ciąży » Cebula w ciąży – czy można ją jeść? Korzyści i ryzyko z jej jedzenia

Cebula w ciąży – czy można ją jeść? Korzyści i ryzyko z jej jedzenia

kobieta w ciąży je cebule

kobieta w ciąży je cebule

Włączenie cebuli do diety w ciąży może zapewnić kobiecie wiele korzyści zdrowotnych. Jednak u niektórych kobiet w ciąży po spożyciu cebuli mogą wystąpić zgaga lub problemy z oddychaniem. Podczas gdy niektóre kobiety w ciąży wolą całkowicie unikać tej cebuli, inne uwielbiają jej chrupiącą konsystencję i ostry smak. Czy cebula jest dobra dla kobiet w ciąży? Jeśli jesteś w ciąży i chcesz włączyć cebulę do swojej diety ciążowej, warto przeczytać nasz artykuł!


Cebula to podstawowe warzywo w wielu gospodarstwach domowych. Prawie każde danie, które spożywasz, będzie zawierało cebulę w jakiejś formie. Cebula pomimo ostrego zapachu nadaje wyrazisty smak, który dodaje potrawie smaku. Zdecydowanie możesz jeść cebulę w czasie ciąży, o ile organizm jej nie odrzuci.

Czy można jeść cebulę w ciąży?

Oczywiście, że tak! Cebula zawiera wiele niezbędnych składników odżywczych, które mogą być korzystne zarówno dla matki, jak i dziecka. Jedzenie cebuli to najlepszy sposób na zachowanie zdrowia, a jej dodatkowe atuty pomagają odmłodzić skórę i umysł. Ciąża to czas, w którym należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ nie można jej przyjmować jak zwykle. W takiej sytuacji dobrym krokiem jest wzmocnienie odporności, a jedzenie cebuli w czasie ciąży może właśnie to zrobić.

Surowa cebula jest bardziej pożywna niż gotowana, ponieważ gotowanie dowolnego warzywa prowadzi do utraty różnych składników odżywczych. Nie należy jednak objadać się surową cebulą w ciąży. Umiar jest tutaj kluczowy i wskazane jest przestrzeganie tej zasady we wszystkim i we wszystkim przez cały okres ciąży.

Dlaczego warto jeść cebulę w ciąży? – korzyści i właściwości

Cebula ma wielką wartość leczniczą ze względu na jej właściwości przeciwcholesterolowe, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Cebula zawiera kwercetynę, flawonoid roślinny, który może zapewniać ochronę przed łuszczycą, grypą i przeziębieniem.

Aminokwasy, takie jak metionina i cysteina, znajdują się w cebuli. Kwasy te pomagają w detoksykacji i wydalaniu wszelkich niepożądanych substancji z organizmu. Zawartość metali ciężkich w organizmie jest jeszcze bardziej niebezpieczna dla ciężarnej matki i rozwijającego się dziecka niż zwykle. Spożywanie cebuli podczas ciąży może pomóc organizmowi usunąć wszystkie szkodliwe treści z organizmu.

Spożywanie cebuli w ciąży dostarczy Ci mnóstwo przydatnych składników odżywczych, takich jak minerały, przeciwutleniacze i witaminy C i B6 . Cebula jest również dobrym źródłem żelaza, wapnia , kwasu foliowego, fosforu, magnezu i potasu – wszystkie te składniki odżywcze są niezbędne dla kobiety w ciąży.

Oprócz tego cebula zawiera również drogocenny kwas foliowy i błonnik, które ułatwiają produkcję nowych, zdrowych komórek. Witaminy i minerały są ważne dla dobrego zdrowia serca, zdrowia kości, odporności i wzrostu dziecka. Te składniki odżywcze są również ważne dla promiennej skóry i lśniących włosów.

Cebula jest dobrym źródłem witamin A i E – te witaminy przyczyniają się do utrzymania zdrowej skóry i włosów. Witaminy te pomagają również w wypadaniu włosów i zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się.

Jedzenie cebuli w czasie ciąży może zmniejszyć ryzyko wrzodów żołądka i poprawić zdrowie układu trawiennego, zapewniając w ten sposób ulgę w ciążowych zaparciach.

Cebula zawiera probiotyki, które mogą obniżyć stres i poprawić sen. Cebula zawiera również kwas foliowy, który może pomóc w walce z depresją ciążową, zapobiegając nadmiernemu tworzeniu się homocysteiny w organizmie. Nadmiar homocysteiny może zaburzyć uwalnianie hormonów dobrego samopoczucia w organizmie, co prowadzi do wahań nastroju, stresu i depresji.

Ciąża wiąże się z próchnicą zębów i wieloma problemami związanymi z dziąsłami, takimi jak zapalenie dziąseł itp. Chociaż mogą one zostać wyleczone przez profesjonalistę, nie zaleca się usuwania zęba ani poddawania się żadnemu poważnemu leczeniu w czasie ciąży. Spożywanie cebuli w czasie ciąży może poprawić zdrowie jamy ustnej, niszcząc bakterie odpowiedzialne za próchnicę zębów w ciąży i poprawiając zdrowie jamy ustnej matki.

Wiele kobiet w czasie ciąży cierpi na wysokie ciśnienie krwi. Nieleczone może prowadzić do poważniejszych problemów, takich jak stan przedrzucawkowy. Jeśli w czasie ciąży Twoja dieta zawiera cebulę, najlepiej w postaci surowej, możesz kontrolować ciśnienie krwi. Surowa cebula jest bogatym źródłem składników odżywczych, które pomagają regulować ciśnienie krwi.

 

Który rodzaj cebuli jest najlepszy do jedzenia w ciąży?

Do wyboru jest wiele odmian cebuli. Jeśli chodzi o jedzenie cebuli w czasie ciąży, można oczywiście zastanawiać się, która odmiana oferuje najwięcej korzyści.

1. Czerwona cebula

czerwona cebula w ciąży

Czerwone cebule są bardzo skuteczne, naturalne i działają rozrzedzająco na krew, ponieważ są uważane za bogate we flawonoidy. Mogą być jednak bardzo ostre w smaku i powodować pieczenie oczu podczas siekania. Jeśli masz ochotę na mocne smaki w swoich potrawach, możesz wybrać czerwoną cebulę w czasie ciąży.

 

 

2. Biała cebula

 

biala cebula w ciazyBiała cebula spisuje się idealnie jako dodatek do sałatek, dzięki czemu mają przyjemną chrupiącą konsystencję, gdy są spożywane na surowo. Zapach jest dość silny, ale posmak tej cebuli nie jest tak mocny jak czerwonej cebuli. Dlatego jeśli po zjedzeniu czerwonej cebuli odczuwasz refluks lub nudności, możesz wybrać białą odmianę cebuli w czasie ciąży. Cebula karmelizowana lub smażona może nadać warzywom przyjemny smak, dzięki czemu doskonale nadaje się do dań kuchni śródziemnomorskiej.

 

3. Żółta/słodka cebula

 

słodka cebula w ciążyCebula ta ma słodki smak i jest doskonałym dodatkiem do sałatek. Jeśli borykasz się z niekorzystną wrażliwością na zapach cebuli, możesz zdecydować się na tę cebulę w czasie ciąży. Jeśli chcesz dodać do dania trochę karmelizowanej cebuli, może to być dobra opcja.

 

 

4. Szalotka

cebula szalotka w ciążyJest to hybrydowa odmiana cebuli, mniej ostra w porównaniu do innych pełnowymiarowych cebul. Jeśli chcesz jeść cebulę w czasie ciąży, ale gotowanie czerwonej lub białej cebuli sprawia Ci trudność ze względu na jej silny zapach, możesz wybrać tę mniejszą odmianę. Dodają przyjemnego smaku, zarówno gotowanego, jak i surowego, do każdego dania.

 

5. Dymka

cebula dymka w ciążyChcesz uwzględnić cebulę w czasie ciąży i zjeść też trochę zieleniny? To może być dobry zakład! Ta odmiana dodaje potrawom wspaniałego smaku, a warzywa nadają im przyjemną chrupiącą konsystencję. Wiele dań chińskich i meksykańskich wykorzystuje je do dekoracji. Jest to bardzo smaczna i zdrowa opcja także do sałatek.

 

 

Jakie są skutki uboczne spożywania cebuli podczas ciąży?

Cebula w czasie ciąży, choć bardzo korzystna, może być również nieco trudna do spożycia. Pierwszym i najważniejszym powodem jest zapach! Cebula ma silny i ostry zapach, a w czasie ciąży zmysł węchu jest wyostrzony. Kobiety w ciąży rozwijają wrażliwość na różne zapachy, a cebula znajduje się na czołowych pozycjach na tej liście.

Spożywanie zbyt dużej ilości cebuli w czasie ciąży może mieć również odwrotny skutek. Niektóre kobiety doświadczają nagłej zgagi lub problemów z oddychaniem po spożyciu stosunkowo większej ilości cebuli. Dlatego w czasie ciąży zaleca się umiarkowane spożywanie cebuli. Inne problemy, które występują w wyniku spożywania większej ilości cebuli.

Niektóre z niezbyt korzystnych skutków ubocznych jedzenia cebuli w czasie ciąży to:

  • Problemy z oddychaniem – Bardzo rzadkim skutkiem ubocznym jedzenia cebuli jest wstrząs anafilaktyczny, który może mieć wpływ na przebieg ciąży.
  • Biegunka – Bogaty w błonnik zawarty w cebuli może czasami prowadzić do biegunki w przypadku nadmiernego spożycia cebuli.
  • Reakcja alergiczna – u niektórych osób w czasie ciąży może rozwinąć się alergia pokarmowa. Jest to ponownie rzadkie działanie niepożądane.

Kluczem jest tutaj upewnienie się, że nie przesadzisz z tym warzywem lub jakimkolwiek innym produktem spożywczym. Tak, możesz pragnąć ich zapachu lub chrupiącej konsystencji, ale nadmierne jedzenie cebuli w czasie ciąży może również okazać się dla Ciebie niezdrowe.

Dodaj małą cebulę do wszystkich swoich potraw, aby dodać dodatkowej pikanterii smaku, a także kontrolować spożycie cebuli w czasie ciąży. Jeżeli po zjedzeniu cebuli wystąpi biegunka lub zgaga, należy zrobić sobie przerwę lub skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem. Będą w stanie Cię poprowadzić i zapewnić alternatywny plan.

Czy jedzenie cebuli w ciąży może pomóc włosom i skórze mojego dziecka?

Tak, może. Cebula jest bogata w witaminę A i E. Wiadomo, że poprawia porost i zmniejsza wypadanie włosów po ciąży.

Czy mogę jeść surową cebulę w czasie ciąży?

Tak, możesz. Jednakże surowa cebula może powodować podrażnienie jamy ustnej lub oczu, jeśli nie jest odpowiednio umyta. więc dobrze je umyj i zjedz – w ciąży czy nie.

Czy jedzenie cebuli w ciąży może powodować problemy trawienne?

Cebula jest bogata w fruktozę, która powoduje gazy. Ciąża już powoduje problemy trawienne. Jedzenie zbyt dużej ilości cebuli w czasie ciąży może prowadzić do nasilenia wzdęć.

Czy w ciąży mogę jeść pokrojoną i przechowywaną surową cebulę?

Tak, możesz. Radzimy jednak spożywać świeżą cebulę, aby uzyskać maksymalne korzyści. Badania obaliły mit o tym, że pokrojona cebula staje się trująca z dnia na dzień.

Czy cebula jest dobra w pierwszym trymestrze?

Tak, można bezpiecznie jeść cebulę w czasie ciąży, a także w pierwszym trymestrze. Jednak zawsze lepiej jest zachować umiar w porcjach wszystkiego, co jesz, szczególnie gdy jesteś w ciąży.

Ile cebuli można zjeść dziennie będąc w ciąży?

Jedna średniej wielkości cebuli idealnie nadaje się do codziennego spożycia. Lepiej ograniczyć spożycie cebuli w czasie ciąży, ponieważ nadmierne spożycie może powodować nadkwaśność i wzdęcia, co nie jest przyjemne w tym okresie.